Cum pot face oamenii îmbunătățirea energetică a casei, pentru a reduce factura la încălzire, precum și emisiile de gaze cu efect de seră? Oamenii pot primi bani de la Stat pentru modernizările casei. Ei trebuie să se înscrie în programul „Casa Eficientă Energetic”. Un auditor energetic va analiza casa și va spune ce trebuie schimbat pentru a preveni pierderile de energie.
Prin acest program: Statul îți pune la dispoziție o primă de 15.000 de euro (sau de aproximativ 70.000 de lei), dacă și tu vii cu 10.000 de euro. El va deconta doar 60% din costul lucrărilor realizate pentru creșterea performanței energetice a casei. Scopul programului este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie din casele oamenilor din România.
Navigare rapidă în articol:
1. Programul Casa Eficientă Energetic
Programul Casa eficientă Energetic oferă proprietarilor sume de până la 15.000 de euro, respectiv o finanțare care este nerambursabilă de maximum 70.000 lei, cu TVA, pentru un proiect, care să nu depășească 60% din valoarea totală a cheltuielilor facturate ale investiției, în scopul introducerii măsurilor de creștere a performanței energetice a casei.
Având în vedere numărul mare de case din țara noastră care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, s-a dorit pregătirea unei strategii naționale pentru a sprijini renovarea acestor clădiri, astfel a apărut programul Casa Eficientă Energetic.
Aspecte din ghidul programului Casa Eficientă Energetic
Fiecare proprietar trebuie să țină cont de următoarele reguli din ghidul programului, pentru a primi banii:
- Trebuie să obțină un certificat energetic al casei; poate să facă un calcul de potențial de economie de energie (în funcție de starea construcției, a pereților, podelei, acoperișului) care să se situeze între 40-60%
- Trebuie să apeleze la un auditor energetic (care să facă un certificat de performanță energetică a casei și să recomande niște măsuri pe care să le ia proprietarul, în scopul de a bifa toate criteriile din ghidul de finanțare al acestui program)
- Auditorul energetic va verifica la final lucrările efectuate și va face un alt certificat de performanță energetică a casei
- Programul oferă bani doar pentru înlocuirea elementelor care pot contribui la eficiența energetică a casei. De exemplu, dacă un proprietar va alege să-și monteze încălzire prin pardoseală, asta nu va intra în acest program; doar investiția de la placa pe sol se poate economisi, ea se poate finanța
- Programul spune că proprietarul trebuie să îmbunătățească consumul de energie pentru încălzire și răcire, cu 40-60%, dacă vrea să primească acei bani
- Va primi doar 40.000 lei dacă îmbunătățește consumul de energie cu doar 40%
- Va primi 70.000 lei dacă îmbunătățește consumul cu doar 60%
- Finanțarea se obține doar o singură dată pentru un imobil
- Nu se dă finanțare acelor imobile care se află în construcție
- Dosarul de finanțare trebuie să cuprindă o serie de documente, iar apoi se depune în plic sigilat, la registratura Autorității, la Administrația Fondului pentru Mediu, din București.
Lucrările trebuie făcute într-un an și jumătate cu cheltuieli proprii, iar apoi se poate cere rambursare 60% din cheltuielile facturate.
Pentru mai multe informații se poate studia ghidul de finanțare al acestui program.
Alte aspecte
Programul a avut succes încă de când a apărut. În plus, programul a adus beneficii și auditorilor care au acum foarte multe cereri de la proprietarii de case, încât abia mai fac față tuturor.
Până acum s-au înscris în program peste 6.000 de români și se prevede că în acest an vor fi finanțați cam în jur de 9.000 de beneficiari. S-a spus că Statul are bani pentru aproximativ 10.000 de proiecte, respectiv un buget de 430 de milioane de lei.
Vezi aici un video despre Programul – Casa Eficientă Energetic:
2. Cele mai mari pierderi de energie ale casei
Casele ajung să piardă energie prin podea, pereții exteriori, acoperiș, ferestre sau tâmplării, punți termice (elemente care nu sunt termoizolate deloc, sau ineficient).
Conform specialiștilor, cele mai mari pierderi de energie, de aproximativ 67%, sunt prin acoperiș și pereții exteriori: 26% prin acoperiș, 33% prin pereți, 18% prin ferestre, 3% prin ușă, 8% prin podea.
Pierderea cea mai mare de energie nu este prin sticlă, prin fereastră, ci prin jurul ferestrei.
Oamenii își doresc să aibă case mai etașe, mai bine izolate.
Printr-o izolare eficientă, factura de energie se poate reduce foarte mult, chiar și la jumătate.
Specialiștii recomandă izolarea bună a casei, deoarece astfel proprietarii pot economisi bani la factura de energie electrică. Izolarea casei va oferi și un climat interior confortabil atât în lunile reci de iarnă, cât și în lunile toride de vară. Consumul de energie pentru încălzire la o casă este mult mai mare, decât consumul de energie pentru răcire (prin folosirea de aparate de aer condiționat).
Oamenii trebuie să implementeze câteva măsuri prin care să aibă o casă mai eficientă din punct de vedere energetic. Chiar dacă pentru asta trebuie să facă anumite cheltuieli (o parte din bani vin de la Stat prin acest program) și să treacă prin stres (cu deranjul prin renovare), totuși vor vedea că la final au reușit să economisească o mulțime de energie, iar factura se va reduce și cu 50-60%.
Cum poți reduce pierderile de energie ale casei la minim?
Iată câteva soluții:
- Este posibil să fie nevoie de adăugarea unui strat suplimentar de izolare cu polistiren, de schimbarea tâmplăriei, sau a geamurilor.
- Etanșarea ferestrelor ajută destul de mult (ex. cu silicon la rama ferestrei) la prevenirea pierderilor de aer cald din încăpere
- Reglaje la uși și ferestre pentru îmbunătățirea etanșeității acestora
- Montarea plăcii pe sol la casă
- Termoizolarea acoperișului în mod corespunzător și altele.
Aici poți vedea lista de cheltuieli eligibile, decontate prin program.
Etanșeitatea tâmplăriilor
Este bine ca fiecare proprietar de casă să aibă o tâmplărie foarte eficientă, foarte etanșă din punct de vedere al pierderilor de aer cald, dar și sisteme care să facă ventilare, cu recuperarea de căldură.
Termosisteme
Termosistemul trebuie să fie bun și în sus (la nivelul pereților) și în jos (la nivelul solului).
Placa pe sol contează foarte mult, trebuie să aibă izolație. Izolarea plăcii peste sol, contribuie și ea la consumul energetic al casei. Încălzirea în pardoseală ajută la eliminarea radiatoarelor, astfel se obține și mai mult spațiu și confort.
Soclul trebuie termoizolat.
Pereții trebuie să aibă o termoizolație eficientă.
Termosistemul montat în zona ferestrei trebuie să fie bun; este necesar să existe etanșări în jurul ferestrei.
S-ar putea să te intereseze și articolul despre Programul „Noua Casă”.