Rețete culinarePrăjituri demult uitate din rețetele bunicilor, care sunt transmise din generație în...

Prăjituri demult uitate din rețetele bunicilor, care sunt transmise din generație în generație

Aceste rețete românești sunt apreciate și în ziua de astăzi pentru simplul fapt că sunt autentice și în plus delicioase. Prăjiturile nu trebuie să lipsească de pe nicio masă, dacă vreți să impresionați rudele, prietenii sau chiar colegii la locul de muncă.

Există câteva prăjituri simple și ușor de făcut, care fac parte din rețetele bunicilor, demult uitate. Acestea se potrivesc pentru orice ocazie, indiferent dacă vin mulți invitați la cină sau nu. Bucurați-vă de aceste rețete gustoase, care vor fi apreciate cu siguranță de rudele sau prietenii invitați pentru un moment vesel în jurul mesei.

Navigare rapidă în articol:

  1. Clătite cu gem de caise și nuci
  2. Prăjitură cu nucă și cacao
  3. Prăjitură din cacao
  4. Tort din nuci și cremă de cafea

1. Clătite cu gem de caise și nuci

Sunt necesare ingredientele:  600 g făină albă, aproximativ 1,6 l de lapte, 300 ml apă minerală, 6 ouă, 200 ml de ulei de floarea-soarelui, 300 g gem de caise, 100 g zahăr pudră, 100 g de nuci măcinate și puțină sare.

Se prepară astfel:

Se bat ouăle cu telul într-un castron. Se amestecă făina cu laptele, apa minerală, sarea, ouăle și zahărul. Se obține un aluat omogen care se lasă să stea timp de 30 minute. Din aluat se realizează foile de clătite. Pentru asta este necesară o tigaie antiaderentă, care se unge cu puțin ulei înainte de a pune câte un polonic din compoziția de clătite. Se prăjesc clătitele la foc mic pe ambele părți. Clătitele se ung cu gem de caise, iar deasupra se presară zahăr pudră și nuci măcinate. La asemenea clătite se poate folosi orice tip de dulceață sau gem din fructe.

Există și alte rețete de clătite pufoase după rețeta bunicii care sunt considerate delicatese cu gemuri de fructe, extrem de ușor de făcut și care pot fi aranjate pe un platou în forme simple sau mai sofisticate. Dacă se pregătește aluatul pentru clătite exact ca în rețete, se va obține un desert moale și luxuriant, ornat frumos cu fructe, frișcă și orice tip de dulceață preparată acasă.

2. Prăjitură cu nucă și cacao

Sunt necesare ingredientele: 400 g zahăr,2 căni de apă, 200 ml de ulei de floarea-soarelui, 4 căni de făină, o cană de nuci, o linguriță de bicarbonat, 2 linguri de cacao, esență de rom și puțină sare.

Se prepară astfel:

Se amestecă apa minerală și cu zahărul, într-un castron, până ce zahărul se topește. Apoi se adaugă uleiul, bicarbonatul, făina, puțină sare de gust și se amestecă bine. Se pun nucile măcinate sau mărunțite în bucățele mici, 2 linguri de cacao și esența de rom. Acest aluat trebuie să fie omogen, fără cocoloașe, ca la chec sau pandișpan. Se unge tava cu ulei, apoi se tapetează cu puțină făină. Se adaugă compoziția în tavă și se coace în cuptor la foc potrivit.

3. Prăjitură din cacao

Sunt necesare ingredientele: 15 linguri de făină albă, 10 linguri de zahăr, 3 linguri de cacao, 10 linguri de apă, 10 linguri de ulei de floarea-soarelui, un praf de copt, puțină esență de vanilie, o mână de nuci, zeama de la o lămâie și puțină sare.

Se prepară astfel:

Se amestecă zahărul cu apa într-un castron; se adaugă uleiul, sarea și treptat făina, iar apoi se adaugă și praful de copt care a fost stins cu zeama de la lămâie. Se pune esența de vanilie. În aluat se adaugă și nuca măcinată. Se unge tava cu ulei și se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziția, deasupra se ornează cu miez de nucă sau cu fructe din dulceață.

4. Tort din nuci și cremă de cafea

Sunt necesare ingredientele:

  • Pentru blat trebuie 200 g făină albă, 10 ouă, 200 g de zahăr, 75 ml vin și puțină sare.
  • Pentru cremă trebuie 150 g de făină albă, 250 g zahăr, 100 ml lapte, 250 g unt, 100 ml cafea sau cacao, o lămâie.

Se prepară astfel:

Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și se obține o cremă care apoi se amestecă cu nucile măcinate, cu vinul și făina. Se bat albușurile spumă și se adaugă în compoziție. Se unge tava de copt cu unt și se toarnă compoziția, iar apoi se coace la foc mic.

Într-o oală se amestecă zahărul cu făina, se adaugă laptele, cafeaua și se încălzește la foc mic. Se amestecă această cremă până ce se îngroașă. Apoi se lasă la răcit, se adaugă untul, zeama de lămâie și coaja rasă de lămâie. Se amestecă foarte bine și astfel crema pentru tort este gata. Se taie blatul de tort și se umplu foile cu cremă, apoi se montează și se presară deasupra puțină cacao sau cafea prin strecurătoare.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit rețete de sărbători, dulciuri, prăjituri, torturi, ciorbe și supe de pe adygio.com.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.