Casă și grădinăEuphorbia - specia euphorbia este alcătuită din peste două mii de specii...

Euphorbia – specia euphorbia este alcătuită din peste două mii de specii de plante

Genul Euphorbia este alcatuit din peste doua mii de specii de plante, diferite intre ele si chiar impartite pe diverse categorii, adica perene, anuale si bienale, respectiv suculente, arbust si arbori. Desi se disting intre ele prin multe aspecte, speciile acestui gen au si cateva caracteristici comune, cum ar fi faptul ca toate prezinta o seva care nu trebuie sa intre in contact cu pielea pentru ca poate provoca iritatii. Acest articol va trata plantele de tip suculent si plantele de tip arbust.

Planta de apartament Euphorbia de tip suculent, mai exact Euphorbia milii varianta Splendens, este una dintre cele mai usor de ingrijit si cultivat specii ale genului, pentru ca nu este pretentioasa. Este o planta cu tulpina carnoasa, pe care se dezvolta spini tari si ascutiti, in timp ce frunzele sunt verzi si in capatul tulpinilor se dezvolta flori rosii sau galbene – seamana cu un mic copacel. Provine din Madagascar, poate ajunge la o inaltime maxima de 60 de cm in interiorul apartamentului, respectiv 1.80 m in aer liber, si in mediul ei din zona de origine se gaseste de obicei in crapaturile rocilor de granit.

Substratul plantei de apartament Euphorbia de tip suculent trebuie sa fie alcatuit din pamant si nisip grosier sau perlit. Poate fi mutata intr-un alt ghiveci pana la 5 ani, la o perioada de 2 ani, iar dupa varsta de 5 ani se poate recurge doar la inlocuirea stratului de deasupra al pamantului.

Pentru a avea o planta frumoasa si sanatoasa, la inceputul primaverii, chiar inainte ca tinerii lastari sa apara, tulpinile trebuie scurtate de la baza, iar apoi puse la lumina pentru o luna. Mare atentie la seva pe care tulpinile o elimina – sa nu cumva sa intre in contact cu gura sau cu ochii, pentru ca va produce iritatii. Din aprilie si pana in septembrie planta incepe sa fie udata din nou, amestecandu-se apa cu un ingrasamant lichid.

Planta de apartament Euphorbia de tip suculent are nevoie de multa lumina, dar nu trebuie sa stea direct in bataia soarelui. Nu are nevoie de umiditate, iar pamantul trebuie lasat sa se usuce pana la a doua udare. In timpul iernii, cantitatea de apa trebuie diminuata considerabil, iar temperatura nu trebuie sa scada sub 13ºC. Daca planta este udata prea mult sau daca nu ii este suficient de cald, frunzele vor cadea (iarna acest lucru este perfect normal). De asemenea, tulpinile si radacinile vor putrezi – in acest caz, partile vatamate trebuie date la o parte, iar ceea ce a ramas sanatos trebuie pus intr-un loc uscat si cald.

Se inmulteste prin butasi, care se iau de pe tulpini primvara. Fiecare butas trebuie sa aiba in jur de 8-10 cm si dupa ce este taiat trebuie bagat in apa calduta ca seva sa nu mai curga. Se lasa o zi sa se usuce, iar apoi se pune intr-un substrat adecvat.

Euphorbia
Euphorbia

Planta de apartament Euphorbia de tip arbust, adica Euphorbia pulcherrima sau Poinsetia sau Steaua-Craciunului, se ingrijeste diferit de cea de tip suculent. De cele mai multe ori apare in magazine si chiar este cumparata iarna, in special in timpul Craciunului si apoi este aruncata imediat dupa ce perioada de inflorire s-a incheiat. Putini stiu insa ca ea poate fi pastrata un timp mai indelungat daca este ingrijita corespunzator. Este o planta apreciata pentru frumusetea ei – are frunze de culoare verde, iar florile sunt de fapt tot frunze, dar de culoare rosu sau crem, caramiziu, roz sau galben (acestea se intalnesc la hibrizi).

Aceasta planta vine din Mexic, are o inaltime ce variaza intre 40 si 90 de cm si nu este nici ea prea pretentioasa in ceea ce priveste ingrjirea. Substratul ei trebuie sa fie in intregime pe baza de muschi-de-turba si poate fi mutata anual, vara, intr-un alt ghiveci. In timpul primaverii, procesul de ingrijire este la fel aproape la toate speciile acestui gen – tulpinile trebuie reduse cu 10-15 cm, nu mai trebuie udata timp de o luna sau chiar doua si trebuie sa stea undeva unde e cald. La inceputul verii, atunci cand incepe sa se dezvolte, procesul de udare se reia si trebuie pusa intr-un nou substrat.

Planta de apartament Euphorbia de tip arbust trebuie sa intre intr-o perioada de repaus in timpul toamnei – timp de 14 ore pe zi, doua luni de zile, ea trebuie pastrata intr-un loc intunecat, acest lucru facilitand aparitia frunzelor de culoare rosie. Daca nu exista niciun loc intunecat, se poate acoperi ghiveciul cu un sac negru mat de plastic, lasand-o asa toata noaptea, insa in aceasta perioada cantitatea de apa trebuie marita si trebuie sa i se administreze ingrasamant. Cand incepe sa se coloreze, nu mai este nevoie sa fie acoperita.

Steaua-Craciunului poate fi atacata de ciuperca Botritys, pe frunzele careia o sa apara un mucegai cenusiu. Acesta poate fi anihilat cu ajutorul unui fungicid corespunzator, dupa ce in prealabil au fost aruncate partile vatamate. Ingalbenirea, patarea sau chiar caderea frunzelor este un semn ca planta a stat in curent sau ca a fost udata prea mult.

Planta de apartament Euphrbia de tip arbust se inmulteste prin butasire. In mijlocul verii, acestia se iau chiar de pe varful tulpinilor si procedeul este asemenator celui de la tipurile suculente – butasii se pun in apa ca sa se opreasca scurgerea sevei, se usuca si apoi se pun intr-un substrat amestecat cu nisip.

De cele mai multe ori, steaua-Craciunului crescuta in casa nu seamana nici pe departe cu ceea ce vedem in magazine. Acest lucru are loc din cauza faptului ca cei care vand astfel de plante in magazine apeleaza la un retardant de crestere, fapt ce face ca planta sa fie mai frumoasa si mai rotunda si de dimenisuni relativ normale si egale. Dar o planta crescuta in casa timp de doi sau poate trei ani va fi mult mai mare decat ceea ce vedem in magazine, insa nu este un lucru rau – satisfactia de a creste o asemenea planta este mai importanta decat aspectul ei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.