Casă și grădinăAcalypha - planta admirată pentru frunzele sale dese și multicolore

Acalypha – planta admirată pentru frunzele sale dese și multicolore

Planta de apartament Acalypha (sau Acalifa) este o planta admirata pentru frunzele sale dese si multicolore, dar si pentru florile suspendate care dau un aspect foarte frumos locului in care este amplasat ghiveciul. Provine din regiunile tropicale ale Asiei de sud-est, dar si din insulele Pacificului, in mediul lor natural fiind adevarati arbusti, care se dezvolta foarte repede. Unele specii ale acestui gen iau forma unor tufisuri viu colorate.

Indiferent de specie, planta de apartament Acalypha are nevoie de trei elemente vitale: umiditate, lumina multa si apa din abundenta. Daca aceste conditii sunt indeplinite, cu siguranta cultivatorul va avea parte de o floare superba. In cazul in care nu se tine cont de aceste aspecte sau de cel putin unul, planta se deshidrateaza, ii vor cadea frunzele si intr-un final va muri, singura solutie apoi fiind aceea a aruncarii florii la cosul de gunoi.

Plantele din acest gen pot ajunge la o inaltime de doi metri, insa daca sunt crescute in casa trebuie sa treaca foarte multi ani pana sa ajunga la aceasta inaltime. In general, ele isi pastreaza o inaltime de cativa zeci de cm si nu pun problema ca nu vor avea un spatiu inalt unde sa se dezvolte.

Substratul plantei de apartament Acalypha trebuie sa fie bazat pe pamant – nu ridica deloc pretentii la cultivare. Primvara este momentul ideal pentru mutarea ei intr-un alt ghiveci, dar doar daca radacinile s-au inmultit asa mult incat au ocupat tot recipientul. O alta alternativa in cazul cresterii prea rapide a plantei si in cazul lipsei unui ghiveci de marime imediat superioara este scoaterea unui strat de pamant (cam 5 cm) de la suprafata si inlocuirea lui cu unul proaspat, care o va ajuta sa se dezvolte in continuare.

Primavara si mai ales vara este bine daca i se administreaza un ingrasamant bogat in elemente nutritive de doua ori pe luna. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca trebuie sa stea la lumina, insa nu trebuie ca razele soarelui sa bata direct pe ea – lumina ii va ajuta frunzele sa obtine culori care mai de care mai frumoase.

Temperatura maxima pe care o suporta vara este de 27º C, infloreste din luna iulie pana in octombrie, iar pentru a-i asigura umiditatea ghiveciul poate sta pe o tava plina de pietris umed, iar in fiecare zi sau chiar de cateva ori pe zi, depinde cat de cald este, frunzele trebuie sa fie pulverizate cu apa.

Acalypha
Acalypha

Desi este foarte insetata si necesita multa apa, planta de apartament Acalypha se uda mai putin in lunile tomnatice, dar nu trebuie lasat substratul sa se usuce intre doua udari. Si in acest anotimp trebuie lasata undeva unde e multa lumina – lumina insuficienta isi va arata semnele chiar pe frunze, care vor deveni mai alungite si isi vor pierde din culoare. Atat toamna, cat si iarna, temperatura nu trebuie in niciun caz sa scada sub 15º-16º C.

Daca planta a crescut prea mult si are o forma neregulata, se pot taia mladitele si plantei i se poate da o forma regulara. Pentru a o mentine sanatoasa si pentru a o stimula, in fiecare primavara ar trebui scurtata cam la jumatate – acest lucru duce la aparitia unor noi ramuri, iar frunzele vor deveni din ce in ce mai colorate.

Planta de apartament Acalypha nu se cultiva nici prea usor, dar nici prea greu. Singurele probleme apar atunci cand cele trei elemente esentiale sunt neglijate, dar si atunci cand sunt atacate de paianjenul rosu sau paianjenul lanos. Atunci cand ii lipseste umiditatea, frunzele cad. Daca este udata prea mult, adica apa ramane la suprafata pamantului, ea se va ofili. Tot din cauza lipsei umiditatii apare si paianjenul rosu, dar poate fi anihilat cu ajutorul unui insecticid corespunzator. Acest lucru trebuie facut chiar de la prima aparitia a lui, deoarece distruge planta foarte rapid prin panzele pe care le tese.

Planta de apartament Acalypha se inmulteste prin butasire, butasii putand fi prelevati ori din tulpina ori din ramura si trebuie sa aiba o lungime de 8 pana la 15 cm. Acestia trebuie apoi plantati intr-un recipient in care au fost puse doua parti egale de muschi-de-turba si de nisip. Se pun intr-un loc intunecat, avand grija ca pamantul si aerul sa fie umede, la o temperatura de 24º C. Acesti butasi vor produce flori abia la un an dupa sadire.

Acalypha wilkesiana este considerata cea mai frumoasa specie din genul sau, deoarece are frunzele in forma ovala, lungi (pot ajunge la 15 cm) si de culoare brun cu gri. Pe de alta parte, Acalypha hoffmannii are niste frunze subtiri cat firul de iarba de culoare rosu cu verzui. Dar cea mai cunoscuta specie a genului ramane Acalypha hispida, o planta care isi are locul de origine tocmai in Papua-Noua Guinee si care se remarca in special prin florile sale pufoase de culoare rosie.

Avand in vedere frumusetea acestor plante, specialistii au obtinut numerosi hibrizi de la ele. Printre varietati se numara “Marginata” (frunze in forma de inimioara de culoarea maslinei cu pete bronz) sau “Can Can” (frunze de culoare mov sau crem).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.