Animale de companieSfaturi utile pentru pisica stresată, cum să distingeți simptomele

Sfaturi utile pentru pisica stresată, cum să distingeți simptomele

Fiecare schimbare cat de mica poate transforma o pisica adorabila intr-o pisica stresata, doar pentru simplul fapt ca acest animal este de obicei foarte sensibil.

O pisica crescuta in casa drept animal de companie beneficiaza de o viata linistita, de ingrijire si mancare suficienta. Totusi viata in casa – desi se spune ca prelungeste viata pisicii – are in acelasi timp si alte efecte mai putin placute, ii poate provoca stres, anxietate sau chiar nevroza, toate acestea o fac sa aiba un comportament dificil, altfel decat de obicei. Primul lucru important pe care trebuie sa-l faci in aceste situatii este sa cunosti foarte bine comportamentul pisicii tale si capacitatea ei de a se adapta la stilul tau de viata. De asemenea trebuie sa intelegi ce factori cauzeaza comportamentul nedorit.

Studiile din ultimii ani au demonstrat ca pisicile desi au in casa un mediu care in mod normal ar trebui sa le faca relaxate si fericite, totusi acest aspect de a trai doar in interiorul casei – cum se intampla in cazul patrupedelor care stau la orase, in apartamente – le poate crea stres si anxietate. E adevarat ca astfel ele au o viata lunga, sunt ferite de accidente, de otraviri si sunt protejate de anumite boli infectioase care de cele mai multe ori se transmit de la un animal la altul, etc. Insa nu intotdeauna acest mod de viata pe timp indelungat le face fericite. Trebuie mentionat faptul ca ele se pot simti inchise intr-un spatiu prea limitat, ,,sufocate”, fapt ce le creeaza stres si chiar nevroza.

Pe de alta parte pisica este un animal care traieste in armonie cu mediul in care este invatata, ea obisnuieste sa se joace cu diferite obiecte din casa, sa se ataseze de familie si sa accepte de multe ori lungi momente de singuratate. In anumite cazuri insa comportamentul ei se poate modifica datorita faptului ca devine stresata.

La orice pisica stresata pot aparea anumite simptome de tipul:

  • Pierderea poftei de mancare
  • Sau instalarea bulimiei – lacomie excesiva.
  • Stari de diaree si varsaturi.
  • Pisica incepe sa-si linga in mod excesiv parul si chiar sa si-l rupa in unele zone.
  • Face diferite zgaraieturi cu unghiile pe mobila sau pereti, unele mai pronuntate si altele mai difuze.
  • Uneori urineaza pe picioarele stapanilor sau in diferite locuri si miauna insistent.
  • Este nervoasa si agresiva, atat cu membrii familiei cat si cu alte animale din casa, nu pentru ca are ceva cu acestia, ci doar pentru simplu fapt ca se afla intr-o stare de stres, iar ei se afla in apropierea sa, la momentul si locul nepotrivit.
  • Devine apatica, nu mai vrea sa se joace.
  • Este inactiva si plictisita.

In aceasta situatie fiecare trebuie sa tina cont de personalitatea pisicii sale. Uneori e posibil sa nu fie indicat ca o pisica stresata sa fie luata in brate deoarece ea poate deveni violenta, sa zgaraie, sa se manifeste agresiv, tocmai din cauza starii pe care o are. Cel mai bun lucru ce se poate face este sa fie doar putin mangaiata pe blanita, pentru a o face sa toarca si astfel a o apropia din nou. Fiecare proprietar trebuie sa-si faca timp pentru animalul sau de companie, sa-i dea atentia necesara, sa petreaca putin timp cu el. Uneori la pisica aceste schimbari de comportament pot fi in stransa legatura cu varsta.

pisica stresata

In unele cazuri o pisica stresata poate fi agresiva fata de persoanele din casa, fata de strainii care vin in apropierea ei, sau fata de alte animale – pisici, caini, etc – care traiesc cu ea in aceeasi locuinta. De asemenea, ea poate avea si alte tulburari: de eliminare a urinei sau a fecalelor in alte locuri decat in litiera cu nisip. De cele mai multe ori ea devine capricioasa la produsele alimentare, sau din contra mananca in exces.

Cand se intampla astfel, proprietarul este sfatuit sa schimbe locul litierei in alt colt al casei, in alta camera. Daca ea accepta sa foloseasca din nou litiera trebuie mangaiata, tratata cu blandete, eventual sa i se dea un premiu – o jucarie sau ceva bun sa manance – astfel ea va intelege ca e bine ce face. Uneori medicii veterinari indica anumite medicamente, care fiind administrate pisicii ii creeaza o stare de somn, de relaxare si o ajuta sa-si regasesaca din nou echilibrul in familie.

Exista insa si cateva aspecte care pot ajuta o pisica sa nu fie afectata de stres. Dintre acestea cele mai importante sunt:

  • Sa-i fie respectata intimitatea.
  • Trebuie sa-i fie inteleasa personalitatea si sa fie acceptata si iubita asa cum este.
  • Cand sunt mai multe pisici, toate trebuie tratate in acelasi mod, ele sesizeaza foarte repede daca una este preferata mai mult.
  • Litiera cu nisip trebuie sa fie curatata in fiecare zi.
  • Nu trebuie facute schimbari bruste in familie, pisicile pot deveni stresate din acest motiv.
  • In fiecare zi trebuie sa le fie dedicat un pic de tip numai lor, sa fie mangaiate si rasfatate.

Alti factori care pot provoca o stare de stres pisicii sunt:

  • Vizita la veterinar, tinerea pisicii in cusca si asteptarea in clinica inainte de consultatia medicala.
  • Calatoria cu masina provoaca stres. Ele trebuie tinute intotdeauna in cusca, pentru ca se pot speria, pot sari, au tendinta sa se ascunda.
  • Aducerea altor animale straine in casa.
  • Uneori pot fi probleme intre pisici, cand sunt mai multe in aceeasi locuinta. Pot aparea conflicte din cauza dorintei de a avea acces liber la anumite lucruri – la mancare, apa, iesiri, intrari, jucarii. Pisicile sunt in general animale solitare care nu prefera sa traiasca in grup. Folosirea unor custi separate si a unor obiecte diferite pentru fiecare pisica le poate reduce foarte mult stresul. Ele trebuie sa aiba litiere separate si eventual asezate in locuri diferite. Unei pisici nu-i place sa fie surprinsa de alta pisica in momentul cand foloseste litiera.
  • Convietuirea dificila cu alte tipuri de animale, cum sunt de exemplu cainii.
  • Amenajarile in casa, schimbarile de mobilier, sau orice modificare in mediului in care traieste poate fi un motiv de stres pentru orice pisica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna seara!
    Am pisica stresata caci probabil a avut o confruntare pentru teritoriu si nu stiu ce medicament sa-i dau.Indicati-mi va rog un medicament bun pentru a o readuce la starea ei normala.A inceput sa faca nevoi aiurea prin casa, inainte cerandu-se afara constant caci asa am educat-o.
    Multumesc mult.
    Iulian M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.