O preocupare majora pentru orice proaspata mamica: cum facem baie bebelusului? Te poti teme de accidente, te poti teme ca lui bebe nu ii va placea, ca nu il vei putea tine corect… Dar prima baie a lui bebe nu este chiar asa de dificila!
Inainte de a vorbi despre cum facem baie bebelusului, important este cand: in general, prima baie a lui bebe se face dupa ce ii cade cordonul ombilical, dupa aproximativ trei zile de la acest eveniment (ceea ce inseamna cam la 10 zile dupa nastere).
Pana in aceasta zi, il vei spala partial pe bebe – il asezi pe o masa, pe un prosop si folosesti doua boluri cu apa calda (in jur de 37 de grade); intr-un bol introduci vata sau un prosop moale cu care ii stergi fata, in celalalt un alt prosop cu care ii stergi usor tot trupul. Dupa ce termini o arie mai mare, o stergi cu un prosop moale si uscat inainte de a trece la alta zona (spala bine incheieturile).
Cat de des?
Dupa cum s-a spus, la cateva zile dupa caderea cordonului ombilical, ii vei face prima baie lui bebe, urmand ca apoi sa il speli zilnic. Se recomanda sa stabilesti o ora din programul zilnic la care sa il imbaiezi – pana pe la un an, este bine in fiecare zi. Daca respecti o ora fixa, ii va fi mai usor lui bebe sa se obisnuiasca cu acest ritual (daca, insa, il intrerupi din somn sau „ganduri” pentru a ii face baie cand nu este ora stabilita, va protesta!). Poti alege o ora din seara pentru baia zilnica, inainte de ultima sa masa a zilei, caci dupa imbaiere, bebe adoarme mai linistit. Nu ii face baie dupa masa.
Unde?
Cel mai bine este sa ii faci baie lui bebe intr-o albiuta speciala. Daca nu ai achizitionat asa ceva, atunci poti folosi chiuveta. In cada, spatiul este prea mare, tu trebuie sa stai prea aplecata – nu e recomandat sa faci baie impreuna cu bebe, caci microbii tai ajung in apa! Totusi, cel mai bine este sa ai o cadita speciala, in care bebe sa stea bine – pana la 6 luni, el sta pe spate, iar dupa aceea, in fundulet. Nu umple decat cam pana la jumatate albia/chiuveta, pentru a il putea tine pe bebe bine.
Dezinfectie
Orice folosesti – albie speciala, chiuveta, cada – asigura-te ca o speli bine si dezinfectezi regulat cu cloramina. Daca bebe este murdar la fundulet, intai sterge murdaria cu servetele umede, pentru a nu murdari apa.
Temperatura
Inchide usa din baie pentru a nu se crea curent. Pastreaza o temperatura nu prea ridicata in baie, in jur de 23-25 de grade Celsius. O temperatura mai ridicata poate determina ca bebe sa raceasca dupa baie! Temperatura apei din albiuta/chiuveta/cada trebuie sa fie similara cu cea corporala a lui bebe, deci in jur de 37 de grade Celsius. Nu il spala in apa mai calda de 37-38 de grade! Cel mai bine este sa folosesti un termometru pentru a citi temperatura apei – il citesti cat este inca sub apa, nu cand il scoti! Trucul cu introducerea cotului in apa nu este eficient – caci poti sa nu percepi adecvat temeratura introducand doar o suprafata mica a corpului tau.
Cum sta
Pana cand poate sta in sezut, va trebui sa il tii cu un brat de spate, intr-o pozitie inclinata – dar unele albiute speciale au sustinere pentru cap. Pune pe fundul albiei sau al chiuvetei un prosop moale pe care sa poata sta si care previne alunecarea. Ai grija sa il tii bine, in special daca se misca si da din picioruse si nu iti sapuni decat o mana (nu cea cu care il tii).
Siguranta
Niciodata nu il lasa pe bebe nici macar cateva secunde singurel in apa! Se poate speria, aluneca si accidentele pot fi grave. Daca este necesar sa intrerupi putin baia, scoate-l din apa si infasoara-l bine intr-un prosop moale si ia-l cu tine.
Arsenal pentru baie
Foarte important in cum facem baie bebelusului este arsenalul de care ai nevoie: termometru pentru apa, manusi de baie, sapun lichid, sampon special, dischete de bumbac, prosoape (de preferat cu gluga), lotiune hidratanta de dupa baie, hainute curate, scutec, forfecuta de unghii, pudra de talc (nu este neaparat necesara). Nici lotiunea de dupa baie nu este mereu indicata – cel mai bine este sa te consulti cu medicul pediatru daca este sau nu utila, caci exista dispute despre eficienta si necesitatea acesteia la bebelusii mici. Asigura-te ca ai toate aceste obiecte la indemana inaintea baii – dupa cum s-a spus, nu trebuie sa parasesti nici cateva clipe camera cat timp bebe e in apa!
Distractie
Pentru ca bebe sa nu se sperie sau plictiseasca, aseaza langa el sau pe marginea caditei o jucarioara colorata care scoate sunete vesele. Gasesti ratuste speciale pentru baia bebelusului, care scot sunete!
Dupa baie
Scoti bebelusul intr-un prosop moale cu gluga, care absoarbe eficient apa. Vei tampona cu atentie cu dischete de bumbac pielea, in special cutele si pliurile (gat, brate, picioruse). Il dai cu grija, delicat cu o lotiune, daca pediatrul este de acord cu utilizarea acesteia. O data la sapte-noua zile, ii vei taia cu atentie unghiile la maini si picioare cu o forfecuta speciala, fara varf, care este folosita doar pentru bebe. Apoi, ii pui scutecul curat si il imbraci.
Daca bebe este racit, cum facem baie bebelusului?
Daca bebe a prins o mica raceala, insa nu are febra ridicata mai mult de o zi, este indicat sa nu renunti la baia zilnica! Pielea lui bebe este sensibila si sufera din cauza urinii, a scaunului, a regurgitarii, a microbilor, a transpiratiei…deci are nevoie de curatatul de zi cu zi! Daca micutul are febra mare, timp de mai multe zile, ii poti face bai partiale cat este bolnavior – insa ideea este sa nu renunti de tot la spalat!