Piometrul la caini este o boala foarte grava care conform medicilor veterinari se manifesta prin inflamatia purulenta a uterului la aceste animale de companie. Boala poate afecta cainii dar si pisicile si face parte din categoria bolilor tractului de reproducere a acestor animale. Poate sa apara atat la cainii tineri cat si la cei batrani.
Cei care au caini-femele drept animale de companie probabil vor sa inteleaga mai exact ce reprezinta piometrul la caini. Aceasta boala este o inflamatie grava a mucoasei uterului cu acumulare de puroi si care se dezvolta in cele mai multe cazuri in ultima zi a ciclului sexual la femele. Boala poate fi cauzata si datorita unei infectii intrauterine sau unor modificari hormonale. De asemenea tulburarile hormonale de la nivelul uterului vor duce la dezvoltarea de bacterii care produc inflamatia cu puroi a endometrului – a mucoasei uterului.
De multe ori piometrul la caini depinde de anumite schimbari hormonale care apar in timpul ciclului la femele. Nivelul ridicat de progesteron poate da anumite modificari ce in timp dezvolta piometrul. Dintre acestea amintim: uterul nu se mai contracta, este stimulata secretia glandelor uterine, scade imunitatea locala a mucoasei uterului sau endometrului si altele. Vand in vedere faptul ca imunitatea in endometru este scazuta, sub influenta glandelor progesteronul creste in mucoasa uterului si se produce un lichid care la aparitia unor bacterii se contribuie la dezvoltarea acestora si astfel la dezoltarea piometrului.
Hiperplazia endometrica cauzeaza in multe cazuri piometrul la caini si apare datorita nivelului mare de estrogen, hipersecretiei glandelor uterine ca urmare a progesteronului sau estrogenului. Hiperplazia face ca bacteriile sa se dezvolte destul de usor in fluidele din endometru si astfel ele sa devina o sursa de infectie a uterului. Cu cat hiperplazia este mai grava cu atat riscul de aparitie a piometrului este mai mare.
Simptomele care apar in cazul acestei boli sunt: stari depresive si de oboseala, urinari frecvente, senzatie accentuata de a bea apa, refuzul hranei, imposibilitatea de a sta pe cele patru picioare, stari de greata si voma, cainele isi linge zona genitala, are abdomenul umflat si uterul marit in volum, prezinta tulburari ale tractului gastro-intestinal si are o stare generala rea.
Cu cat cantitatea de puroi din uter este mai mare cu atat si boala este mai grava, mai mult decat atat in cazul in care apare o rupere a uterului are loc raspandirea infectiei in sange si instalarea septicemiei, deci moartea animalului. La aparitia primelor simptome cainele trebuie dus de urgenta la un medic veterinar pentru a i se face o examinare amanuntita, in vederea stabilirii diagnosticului si metodei de tratament.
In general medicul veterinar face o serie de analize pentru a vedea daca animalul nu sufera de alte boli ale vaginului, de o posibila tumora, vaginita, o dezvoltare anormala a uterului, etc. Prin teste de sange si mai ales teste bacteriologice se stabileste cauza si natura infectiei si ce antibiotice sunt necesare in tratamentul ei. Prin ecografie se determina dimensiunea uterului, daca este vorba de o posibila sarcina (deoarece de multe ori piometrul este asociat cu sarcina la femele).
Metode de tratament pentru piometrul la caini:
Principala metoda care se aplica in cazul acestei boli in medicina veterinara este ovariohisterectomia sau interventia chirurgicala urgenta de indepartare a ambelor ovare si a uterului. Prin operatie cainele se poate vindeca si scapa si de alte complicatii si boli cronice ale tractului de reproducere.
Medicii iau in calcul si anumite riscuri ale operatiei si efectul anesteziei la care se recurge inainte de operatie. Cert este ca piometrul la caini este o boala grava ce se poate trata in principal prin tratament chirurgical, daca este identificata la timp si cainele este dus la un medic veterinar pentru a primi ajutor de specialitate, intotdeauna intr-o clinica veterinara.
De cativa ani medicii specialisti au descoperit noi metode de tratament conservatoare, destul de eficiente, care au scopul principal de a scapa de interventia chirurgicala. Abia dupa ce astfel de metode sunt epuizate si tratamnetul pe baza de medicamete nu da rezultatele asteptate se va recurge la tratamentul piometrului la caini pe cale chirurgicala.
In multe cazuri de piometrul la caini medicii recomanda un tratament cu antibiotice, o perioada de aproximativ 3-4 saptamani. In urma unor teste bacteriologice se vor prescrie anumite antibiotice care sunt adecvate in situatia respectiva.
buna ziua tuturor iubitorilor de animale. Eu vreau sa va povestesc ce am patit anul trecut cu printesa mea,un pechinez in varsta de 12 ani, poate ajut pe cineva. La inceputul lunii decembrie 2013 am observat ca catelusa este foarte trista si refuza mancarea, a baut doar apa .Dupa cateva zile am mers la o clinica veterinara din Timisoara unde am aflat ca are piometru. In prima faza am refuzat sa cred ca are asa ceva. Am plecat acasa si am tot incercat sa-i dau sa manance diverse. A mai trecut o saptamana timp in care nu a mancat nimic iar starea ei se inrautatea. In acest timp am discutat cu mai multi medici veterinari despre acesta situatie. Am mai facut o ecografie care mi-a confirmat diagnosticul de piometru si mi s-a propus sa incercam un tratament fara operatie.un tratament cu „alizine” si antibiotic. In momentul cand am inceput tratamentul catelusa era in stare grava ,nu mai putea sa mearga pe piciorute. La trei zile dupa inceperea tratamentului si-a revenit spectaculos ,a inceput sa manance si avea chef sa iasa afara. Am uitat sa va spun ca in tot acest timp a baut foarte multa apa in care i-am bagat carbune medicinal. Am facut sapte inectii cu alizine si 30 zile antibiotic injectabil. A curs foarte mult puroi si eu am stat mereu langa ea si am sters puroiul care curgea sa nu se linga. A fost greu dar a trecut un an de atunci si nu a mai facut piometru la urmatoarele calduri prin care a trecut.Acum suntem bine si speram la cat mai multi ani impreuna. MULTA SANATATE TUTUROR!
Cip ,te rog frumos sa-mi spui la caremedic veterinar ai fost ! nr meu de tel este asta ,trimite0mi un mesaj ,0722479194 ,te rog frumos
Buna seara! Sunt in aceeasi situatie cu catelusa mea de 10ani. As dori va rog sa-mi dati nr. de tel. al cab. medical din timisoara.
Multumesc!