Timp liberPictura - pasiune pentru culoare: arta care a schimbat imaginea asupra lumii

Pictura – pasiune pentru culoare: arta care a schimbat imaginea asupra lumii

Pictura este, inainte de toate, o arta, insa poate fi si o pasiune deosebita. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca pictura este benefica din foarte multe puncte de vedere si este folosita si in scop terapeutic.

Scurta istorie a picturii ca arta

Pictura este una dintre ramurile artelor plastice si presupune interpretarea realitatii prin imagini bidimensionale. Istoria acestei arte a inceput acum 32 000 de ani, deoarece se considera ca cea mai veche “pictura” dateaza din epoca preistorica si a fost decoperita in Grotte Chauvet in Franta. In intreaga lume au fost descoperite desene ciudate, in special in pesteri, acestea fiind considerate inca de pe atunci un mijloc de comunicare.

Inca din cele mai vechi timpuri, picturile au facut parte din traditia si cultura triburilor si mai tarziu a popoarelor, desenele respective fiind parti importante ale unor ritualuri, cele mai multe desene reprezentand animale. Inca din timpurile stravechi, oamenii au fost impresionati de ceea ce au vazut si au incercat sa redea totul intr-o maniera diferita.

Pictura a evoluat in acelasi timp cu oamenii, insa a fost influentata de numerosi factori. Cultura, istoria si religia si-au pus pregnant amprenata de-a lungul timpului asupra acestei minunate arte. Mai mult decat atat, pictura, ca oricare alt curent artistic, a cunoscut mai multe perioade, caracterizate prin tehnici diferite.

Pictura nu inseamna fotografierea realitatii, deoarece nici fotografia in sine nu reprezinta o copie fidela a realitatii, ci reprezinta felul in care pictorul percepe realitatea. Nu intotdeauna o pictura poate reda un colt din natura, un portret sau orice alt element care exista cu adevarat. Nicidecum. Dupa cum am afirmat si anterior, pictura a evoluat, iar scopul principal al pictorilor a fost acela de a-si exprima sentimentele si trairile, asemenea poetilor care traiesc prin versurile pe care le compun.

Este foarte adevarat ca pictura a cunoscut un adevarat declin in momentul in care arta fotografia a luat nastere, in jurul anului 1500, insa pictura si fotografia sunt doua forme de manifestare artistica total diferite. Evolutia tehnologica a facut, de asemena, ca pictura sa fie din ce in ce mai putin apreciata, insa inca exista persoane care imbratiseaza cu foarte mare drag aceasta deosebita pasiune.

Desi pictura ramane o arta si, mai mult decat atat, un mijloc de exprimare, aceasta a fost imbratisata nu doar de catre pictorii renumiti, ci si de catre oamenii simplii care se pot exprima folosind culorile. Traim intr-o lume a kitsch-ului, o lume a imitatiilor, o lume in care identitatea culturala paleste in fata obiectelor de prost gust si chiar si pictura a fost atinsa de acest kitsch. In ultimul timp insa, interesul oamenilor s-a indreptat catre lucrurile originale, unice care sa exprime ceva deosebit, iar pictura incepe sa isi recastige intaietatea.

Va ganditi, probabil, ca pentru a realiza o pictura impresionanta este nevoie de foarte mult talent. Aceasta afirmatie este doar pe jumatate adevarata, persoanele talentate care au inclinatie catre aceasta arta vor realiza fara doar si poate opere impresionante, insa pictura poate fi si invatata si folosita, dupa cum am spus si in randurile de inceput ale acestui articol, in scop terapeutic.

Pictura nu reprezinta nici pe departe o arta a perfectiunii. Pictura este o pasiune a sufletului prin care oricine poate comunica sentimente, emotii si trairi. Mai mult decat atat, pictura poate fi un hobby benefic pentru persoanele de orice varsta.

pictura

Dupa cum am mai spus, pictura nu se limiteaza doar la redarea fidela a realitatii, ci pune accentul pe ceea ce artistul sau pasionatul vede si simte. Dupa cum am mai spus, beneficiile acestei pasiuni sunt numeroase:

Pictura poate face pe oricine sa invete sa priveasca lumea intr-un mod diferit. In momentul in care o persoana tine in mana o pensula si o paleta plina de culori, iar coala alba care i se intinde in fata asteapta sa fie insufletita, aceasta trebuie sa redea ceea ce simte, nu ceea ce vede. Culorile reprezinta un mijloc inedit de exprimare a sentimentelor, avand in vedere ca ele au o semnficatie aparate pentru fiecare persoana in parte, insa acestea pot fi interpretate si la un nivel general.

Persoanele care sunt pasionate de cultura au o conceptie total diferita asupra lucrurilor care le inconjoara si, mai mult decat atat, acorda o atentie sporita si apreciaza chiar si cele mai nesemnficative elemente, in asa fel incat acestea invata sa aprecieze si sa valorifice tot ceea ce au.

Pictura, ca oricare alta forma de manifestare artistica, este influentata in primul rand de emotii si dupa aceea de gandire. Persoanele care au probleme de comunicare s-au regasit de cele mai multe ori in pictura deoarece acest mijloc de exprimare nu cunoaste nicio limita, imaginile fiind mult mai incarcate din punct de vedere emotional decat cuvintele.

S-a dovedit ca pictura reprezinta unul dintre hobby-urile care inlatura stresul, fiind o activitate benefica pentru minte si nu numai. Exista numeroase cursuri in cadrul carora pasionatii de pictura pot invata noi tehnici, dar si unde pot relationa cu alte persoane care impartasesc acelasi hobby.

Rolul terapeutic al picturii este unul foarte important si, chiar daca pare imposibil, chiar si persoanele nevazatoare pot picta. In acest caz, persoanele cu probleme de vedere vor reda cu adevarat ceea ce simt, nu ceea ce vad, iar aceasta forma de exprimare le va ajuta sa inteleaga mult mai usor lumea pe care nu o pot vedea.
Tot in scop terapeutic pictura poate fi folosita in cazul persoanelor care sufera de anumite boli si chiar si in cazul depresiilor.

Inca de la o varsta frageda copiii sunt indrumati sa picteze atat in gradinite si scoli, cat si acasa sub atenta privire a parintilor. Aceasta activitate ii face pe cei mici sa invete mai usor culorile si formele si sa identifice elementele din viata reala.

Foarte multi psihologi au demonstrat ca pictura a dat rezultate uimitoare atunci cand a fost folosita in scop terapeutic. Terapia prin arta, in general, reprezinta o modalitate excelenta prin care persoanele care au anumite probleme, indiferent de varsta, se pot vindeca mult mai usor. Terapia prin pictura reprezinta o modalitate deosebita de cunoastere a propriei personalitati. Orice desen semnifica ceva si poate fi interpretat si tocmai din acest motiv pictura este folosita in scop terapeutic. Aceasta modalitate de exprimare are un efect incredibil asupra persoanelor care au ramas cu diferite traume. Mai mult decat atat, picturile au un rol important si in cadrul decorului din cabinetele medicale si chiar din unele saloane, deoarece au un efect relaxant asupra pacientilor, ajutandu-i sa se refaca mai repede.

Pictura nu este deloc o pasiune costisitoare. Mai mult decat atat, poate aduce si beneficii materiale, avand in vedere ca pasionatii isi pot folosi lucrarile ca elemente de decor, le pot oferi cadou sau le pot vinde.

Asadar, daca doriti sa va petreceti timpul intr-un mod cat se poate de relaxant, care sa va ajute sa va exprimati liber, pictura poate fi un hobby interesant. Inainte de a imbratisa aceasta pasiune deosebita, care a caracterizat umanitatea inca din cele mai vechi timpuri, ar fi bine sa urmati cateva sfaturi:

Documentati-va cu privire la materialele pe care urmeaza sa le folositi (pensule, sevalet, acuarele, etc.).
Cautati cat mai multe informatii referitoare la tehnicile de pictura si incercati sa le adaptati propriilor nevoi.
Intelegeti culorile si folositi-le corect.
Fiti intotdeauna creativi si puneti-va imaginatia la incercare, deoarece orice arta este rodul imaginatiei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.