Timp liberPescuitul la lin: Reguli și modalități eficiente de pescuit în apele stătătoare...

Pescuitul la lin: Reguli și modalități eficiente de pescuit în apele stătătoare și foarte limpezi

Pescuitul la lin nu este foarte practicat la noi in tara, asta in ciuda faptului ca acest peste este foarte gustos si se poate intalni in multe dintre apele din Romania. Perioada de pescuit a linului incepe in mai si se termina in luna septembrie.

Linul apartine familiei ciprinide. Denumirea sa stiintifica este Tinca tinca. La noi in tara i se mai spune si porc de balta. Pestele la care facem referire traieste in apele statatoare foarte limpezi, preferandu-le pe cele care nu au o adancime foarte mare, insa au un fund namolos. De asemenea, linul adora vegetatia bogata.

Pe langa balti si lacuri, pestele mai poate fi gasit si in bratele raurilor de la campie sau in ochiurile care raman dupa ce apele revarsate se retrag. Pentru a putea prinde acest peste, pescarii trebuie sa cunoasca foarte bine care sunt cele mai bune locuri in care el se poate ascunde, pentru ca, in caz contrar, sansele de a-l captura sunt foarte scazute.

De indata ce au reperat cele mai bune parti ale apelor in care se regaseste linul, acesta este destul de usor de observat, pentru ca, la suprafata baltilor sau a lacurilor, el lasa bule de aer pe care pescarii cu experienta le vor observa cu siguranta. Acest peste isi cauta hrana pe fundul apei, scurmand neincetat si de aceea apar acele bule la suprafata.

In ceea ce priveste mancarea linului, ea este formata din larve, crustacei, moluste, viermi sau diferite insecte mici. Momelile utilizate pentru prinderea acestui peste sunt ramele de balegar si pamant, viermusii, mamaliga, graul fiert sau bucatile de miez de paine. Nadirea se va face cu mare grija, folosind cocolosi de paine, in care se mai adauga cartofi, tarate de grau sau seminte de grau.

pescuitul la lin

Inca un lucru interesant in legatura cu acest peste este faptul ca el poate fi utilizat ca nada vie pentru somn, eficienta sa din aceasta postura fiind una extrem de ridicata. Tehnicile de prindere a linului sunt asemanatoare cu cele utilizate pentru capturarea carasului. De regula, pe carlig se asaza fie insecte, fie boabe de grau sau porumb (fierte in prealabil) ori cocoloase de paine.

De obicei, se spune ca este bine ca locurile in care se va pescui linul sa fie nadite cu o zi inainte, folosind una dintre nadele de mai sus. Nu de putine ori, pescarii au reusit sa aiba succes si la crap utilizand metodele de nadit pentru lin. In general, pescarii cu experienta recomanda folosirea unei vergi lungi de trei-patru metri, care sa aiba un capat mai subtire, la fel ca si firul si pluta. Cele mai bune carlige pentru lin sunt cele 6-8, sau chiar mai mici, in situatia in care utilizati boabe de grau sau de porumb.

Nu putini sunt cei care au decis sa pescuiasca linul si la distante de pana la 40 de metri de mal. Cu toate acestea, ei trebuie sa fie mult mai atenti si sa faca tot posibilul sa evite agatarea firului de vegetatia din apa. De indata ce este scos din apa, linul se va zbate mult timp in aer, de aceea el trebuie sa fie invelit rapid intr-un strat de muschi de padure sau, daca nu aveti la dispozitie asa ceva, intr-o carpa umeda. In acest fel, pestele va putea fi adus viu acasa.

In afara de varga, pescarii sunt de parere ca se poate folosi si o bolognesa, cu o lungime de maxim sapte metri, pentru capturarea linului. Pentru asta, este nevoie de un fir monofilament de maxim 0,14 milimetri, o pluta de maxim cinci grame si carlige nr 12-18. De asemenea, se spune ca s-au obtinut capturi bune de lin si daca s-a utilizat metoda de pescuit feeder. Aceasta presupune folosirea unui bat din cativa elementi. Lungimea lui variaza intre 3 metri si 5 metri. Mulineta trebuie sa aiba un tambur fix si trebuie sa fie echipata cu un tambur fix.

In ceea ce priveste perioadele cele mai indicate pentru prinderea linului, acestea sunt la primele ore ale diminetii si odata cu venirea amurgului. Pestele se poate pescui de la mijlocul lui mai pana tarziu in  toamna. Cu toate acestea, capturile de lin sunt mai mici in luna iunie. De tinut minte faptul ca dimensiunea minima a linului care poate fi pastrat este de 25 de centimetri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Foarte bun acest articol,linul se prinde des pe raul salajel la ore ramdom se prinde la rama ,la adancime

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.