Timp liberPescuitul la crap, află cum se fac boilies-urile, cea mai completă nadă...

Pescuitul la crap, află cum se fac boilies-urile, cea mai completă nadă pentru crap

Boilies-ul este cea mai raspandita si cea mai completa nada pentru crap. Intrucat pretul pentru achizitionarea lui de pe piata nu este accesibil pentru toata lumea, o parte dintre pescari decid sa-si faca singuri aceste produse atat de necesare pentru o partida reusita la crap. In cadrul acestui articol va vom prezenta cum anume se fac boilies-urile si de ce aveti nevoie.

De ce ustensile avem nevoie pentru a ne face boilies-uri?

In primul rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie sa aveti o masa de rulat si un pistol asemanator celor cu silicon pentru a va putea fabrica boilies-urile dorite. Cu ajutorul pistolului, veti reusi sa pastrati aceeasi grosime a pastei, iar masa de rulat va va usura foarte mult treaba, intrucat rulatul manual este un adevarat chin.

Despre mixul de boilies-uri

Pentru realizarea oricarui boilies, aveti nevoie de un mix, adica de pasta care sta si la baza plastelinei. Aceasta se va rula si se va prelucra de catre pescar pentru a se produce boilies-urile. Trebuie sa tineti cont de faptul ca daca nu aveti un mix de cea mai buna calitate, atunci nici boilies-ul nu va iesi asa cum va doriti. Cu toate astea, pretul este destul de piperat, asta daca va orientati spre cele mai bune mixuri.

Ce trebuie sa contina un mix de boilies?

In primul rand, aveti nevoie de faina de grau, de malai, de apa si de putin aditiv praf. Aceste ingrediente sunt de baza. Procesul de realizare al acestui mix de baza nu este foarte complicat. Pentru inceput, trebuie sa amestecati faina si aditivul intr-un bol, dupa care veti fierbe apa, peste care veti turna o parte din faina.

Mai departe, este nevoie sa amestecati foare bine si sa creati o minge de plastelina. Mingea se va imparti in mai multe bucatele de marimea unei nuci. Acestea din urma se adauga in apa care trebuie sa dea in clocot. Durata de fierbere a lor trebuie sa coincida cu momentul cand vor iesi la suprafata. Pentru a evita blocarea lor pe fundul bolului, nu uitati sa amestecati. Pentru ca apa sa se evapore din aceste bile, este indicat sa le asezati pe cateva servetele. Procesul se va repeta, dumneavoastra avand nevoie de cat mai multe bile, mai ales pentru ca ele nu rezista mai mult de cateva zile.

Alte ingrediente folosite pentru imbunatatirea mixului

Unii pescari folosesc oua pentru crearea unui mix de boilies. Daca optati pentru aceste ingrediente, atunci trebuie sa le bateti spuma si sa le puneti peste aditivul praf si sa renuntati la amestecarea fainei cu apa clocotita. Atunci cand va va iesi plastelina veti sti ca ati amestecat atat cat trebuie. Ulterior, este nevoie sa modelati bilele si sa le puneti la fiert, in apa care sa dea in clocot, exact pana cand se vor ridica la suprafata.

Este necesar sa tineti cont de faptul ca malaiul nu contine proteine, in consecinta faina facuta din porumb nu se numara printre cele mai recomandate feluri de faina. De aceea, este mai bine sa optati pentru faina de soia sau cea de peste, despre care se stie faptul ca atrag mult mai eficient crapul. In plus, puteti pune si diverse arome in mixul dumneavoastra de boilies. Exemple in acest sens sunt siropurile de pe piata, cum ar fi cel de capsuni, dar si diferite cantitati de compot de ananas ori de alte fructe.

Uleiurile de floarea-soarelui sau de masline reprezinta si ele o solutie demna de luat in seama, care se pot introduce in compozita dumneavoastra. Nu in ultimul rand, aminoacizii au si ei un rol important, deoarece se spune ca acestia au un rol mare la ajutarea digestiei corecte a pestilor.

In continuare, va vom prezenta cateva retete de boilies-uri care pot fi facute relativ usor si de catre dumneavoastra.

1. Boilies cu ficat

Ingrediente: 250 de grame de gris, 25 de grame de miere, cinci oua, praf alimentar, 50 de grame de ficat de peste, putin colorant si putin usturoi (se poate folosi chiar si extractul natural de usturoi).

Cum se face

La inceput, va trebui sa intoduceti ficatul in mixer si sa-l transformati intr-o pasta. Dupa aceea, veti pune ouale, pe rand si veti continua mixarea. Mierea, usturoiul, aroma si colorantul se vor adauga unul cate unul, fara a se opri amestecarea. Ingredientele uscate se amesteca intr-o punga, iar mixul uscat se va adauga treptat. Pasta rezultata trebuie sa fie tare si nu trebuie sa se lipeasca. In cazul in care vi se pare ca rezultatul este un produs prea moale, puteti pune putin gris, ca sa-l intariti. Bilele se vor rula si se vor fierba maximum 10 minute. Procesul de uscare al lor nu trebuie sa depaseasca opt-zece ore. Pentru o mai buna pastrare, tineti-le la congelator, sau treceti-le prin faina si puneti-le intr-un loc racoros.

2. Boilies cu dulceata de capsuni

Ingrediente: 100 de grame de faina de soia, 250 de grame de gris, colorant, cinci oua, cinci mililitri de aroma de capsuni, 150 de mililitri de dulceata de capsuni, 100 de grame de malai, 100 de grame de lapte praf degresat, patru-cinci picaturi de bergamot.

Cum se face

Se amesteca ingredientele uscate intr-o punga. Ouale se bat bine, dupa care se amesteca alaturi de arome, dulceata si colorantul. Mixul uscat se va pune in compozitie treptat. Rezultatul va trebui sa fie tot o pasta tare, care sa nu se lipeasca. Bilele trebuie rulate si fierte maxim sapte-opt minute. Apoi, se vor lasa sa se usuce circa opt-zece ore. La fel ca si la reteta precedenta, se pot tine la congelator pentru a se pastra mai mult timp.

3. Boilies cu peste

Ingrediente: 250 de grame de gris, 200 de grame de faina de soia, 300 de grame de faina de peste, 175 de grame de malai, 20 de grame de praf de curry, 10-15 mililitri de aroma de peste sau de scoici, putin sofran, circa opt oua, o lingurita de ulei de peste, un gram de betaina, zece mililitri de Minamino si miere ori melasa.

In plus, se mai poate adauga putin lapte praf, care insa nu este foarte indicat, in special atunci cand este foarte cald afara. De altfel, nici uleiurile de peste nu sunt bune, deoarece exista riscul alterarii momelii, mai ales cand stati foarte mult timp la pescuit. In alte conditii insa, aceste ingrediente pot face diferenta.

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont se refera la faptul ca faina de peste trebuie sa se afle intr-o proportie de circa 30% din cantitatea de mix. Cea mai buna astfel de faina este cea de peste oceanic.

Cum se face

In ceea ce priveste modul de realizare al acestui boilies, el se prepara dupa reteta clasica, prezentata in cateva randuri de-a lungul acestui articol. Trebuie sa retineti ca mixul care reiese din amestecarea ingredientelor uscare se va imparti in doua: o treime se va folosi pentru momeala, in vreme ce doua treimi se vor pastra pentru nadit.

In legatura cu boilies-ul pentru nadit, este indicat sa adaugati mai putine oua la acesta si sa renuntati la curry si sofran.

La boilies-ul pentru momeala se poate crea si un dip, in special daca aveti la dispozitie Minamino. Esenta de peste este si ea excelenta in acest caz.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

  1. retetav mea e eficienta si simpla chiar si pentru incepatori 60 grame faina 110 grame gris un praf de scortisoara 5 linguri de lapte si se pune aluatul intrun pistol special sau o sticla taiat asi folosita gura ca pistol sise taie feli si se rotunjeste ca o bila asta e tot va doresc fir intins!;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.