Timp liberPescuitul la crap: dipuri pentru nadă și momeală recomandată

Pescuitul la crap: dipuri pentru nadă și momeală recomandată

Pescarii utilizeaza  foarte mult lichide nutritive, care poarta denumirea de dipuri si au rolul de a spori atractivitatea momelilor.

Dipurile pentru nada si momeala de crap sunt foarte utile atunci cand pestii incep sa ignore boilies-urile simple, asta din cauza pescuitului intens folosind aceeasi metoda. Trebuie sa tineti cont de faptul ca un dip realizat asa cum trebuie va va da mult mai multe sanse sa aveti capturi frumoase, asta si daca boilies-ul este facut ca la carte.

De ce ingrediente e nevoie pentru un dip de calitate?

Pentru a va crea un dip propriu pentru nada si sa-l folositi nu doar la pescuitul crapului aveti nevoie de o baza nutritiva, care va fi combinata cu diverse uleiuri si arome. Cu toate acestea, tot mai multi pescari incep sa utilizeze glicerina, fie cea care e gaseste la orice farmacie, fie cea disponibila pe piata, fabricata fiind de producatorii de nade de pescuit.

Glicerina reprezinta cea mai buna baza nutritiva, care sta la radacina unui dip de calitate, care va rezista o lunga perioada. Un avantaj al ei se refera la faptul ca glicerina conserva savoarea aromei si, pe deasupra, contine o multime de nutrienti. In ceea ce priveste cantitatea de glicerina necesara pentru un dip, este indicat sa nu o utilizati intr-o cantitate mai mare de 50% din cantitatea dipului. Ceea ce mai ramane de umplut se va completa cu partile lichide care se introduc in boilies, adica diferite arome, indulcitori sau uleiuri

Alti pasionati de pescuit folosesc uleiuri de canepa sau chiar de masline, insa acestea nu dau un randament foarte bun. Un alt element foarte recomandat pentru dipurile bune este Minamino, unul dintre lichidele nutritive top class. Acesta merge cu aproape toate tipurile de boilies si contine diverse arome de fructe, in special de zmeura. In plus, datorita faptului ca este dulce, nu veti mai avea nevoie de indulcitori. Cu toate astea, trebuie sa tineti cont ca, dupa o vreme, acesta va inmuia putin bolies-ul. Minamino se poate folosi la orice temperatura a apei si pe intreaga durata a unui sezon de pescuit la crap.

Proteina de peste solubila, l-030, este destul de raspandita pe piata, chiar daca pretul ei nu este tocmai dintre cele mai accesibile. Ea se potriveste perfect pentru boilies-urile fishmeal, asta deoarece nu este uleioasa si, pe deasupra, este integral solubila. Mai mult decat atat, la fel ca si in cazul lui minamino, poate fi folosita pe intreaga durata a sezonului de pescuit, necontand temperatura apei. Multi dintre pescari prefera aceasta proteina in detrimentul Minamino.

CSL-ul este un lichid nutritiv care se potriveste foarte bine la acele dipuri mai ieftine, dar totusi eficiente. El poate fi folosit cu foarte multe arome si cu multe tipuri de boilies-uri si chiar ca si dip pentru porumb. Alternativ, acesta se poate combina cu proteina de peste solubila, mentionata anterior. La fel ca toate elementele prezentate pana acum, se poate folosi indiferent de temperatura apei, pe toata durata sezonului de pescuit.

Drojdia lichida merge cu toate categoriile de boilies-uri, insa pescarii cu experienta sunt de parere ca ar fi bine sa se utilizeze cu precadere pentru cele birdfood. Nu conteaza cand va hotarati sa o folositi, intrucat are aceleasi efecte in orice perioada a sezonului si la orice temperatura a apei.

Ficatul lichid este un produs superior, atat calitativ, cat si sub raportul solubilitatii, avand un nivel foarte ridicat din acest punct de vedere. Fiind o aroma naturala, care se pliaza boilies-urilor fishmeal, trebuie sa aveti mare grija ce cantitate folositi, insa nu trebuie sa va faceti griji in legatura cu perioada in care o utilizati, intrucat se poate folosi oricand in timpul sezonului de pescuit.

In fine, pentru crearea unui dip de calitate pentru pescuitul crapului, aveti si posibilitatea de a alege dintre diferite categorii de stimulatori de apetit. Acestea sunt lichide nutritive foarte complexe, care pot fi integral naturale, ori pot avea o concentratie mai mica de aroma. Pe piata exista o mare varietate de modele, asa ca, daca doriti, nu aveti altceva de facut decat sa le cautati.

Cateva retete pentru dipurile la nadele de crap

pescuit de crap

In functie de tipul boilies-ului (fishmeal sau birdfood), exista cateva elemente distincte ce se pot adauga pentru crearea unor dipuri foarte eficiente.

Astfel, pentru fishmeal este bine sa nu omiteti proteina de peste solubila, l-030, CSL-ul si ficatul lichid, dar si diversele arome aferente. Ca si concentratie, proteina de peste solubila si CSL-ul nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 100 de mililitri, in vreme ce ficatul lichid 50 de mililitri. Cu toate astea, cel mai bine ar fi sa va interesati in randul pescarilor cu experienta si sa vedeti care este concentratia optima in functie de locul in care veti pescui si de celelalte echipamente de care dispuneti.

Un dip pentru birdfood va contine circa 80-90 de mililitri de Minamino, 40-50 de mililitri de drijdie lichida si 90-100 de mililitri de CSL. In ceea ce priveste aroma, se poate folosi in functie de preferintele personale. Mai putem vorbi si despre acele dipuri care se pliaza foarte bine pentru apele in care se gaseste o cantitate mare de hrana naturala. In acest caz, veti avea nevoie de cu totul alte ingrediente, iar procesul de fabricare al dipului este cu mult mai dificil. De aceea, nu este nevoie sa va complicati, ci trebuie sa ramaneti la retetele cele mai simple.

Tipuri de dipuri folosite la crap

Exista mai multe categorii de dipuri care se pot folosi la pescuitul crapului. Vorbim despre dipurile uleioase, despre dipurile adezive, dipurile luminescente, dipurile solide si dipurile nutritive.

Dipurile uleioase au in componenta o cantitate mare de ulei si sunt foarte aromate. Ele au fost comercializate printre primele si au avut un impact deosebit asupra pescarilor. Aceste dipuri pot fi utilizate doar pentru momeala. Diferenta dintre modele este data de tipul aromelor, intrucat uleiul care alcatuieste baza este acelasi la toate variantele. Se spune ca aceste dipuri sunt printre cele mai usor de folosit, datorita faptului ca nu cer pregatiri prealabile din partea pescarilor.

Dipurile adezive nu au valoare nutritiva si pot fi gasite atat deja aromate, dar si neutre, cu scopul de a lasa pescarul sa aleaga metoda de aromare a lor. Ca mod de folosire, trebuie sa inmuiati momeala in dip, iar rezultatul va fi o noua atractie pentru crapi. Pentru a le personaliza, nu trebuie sa faceti altceva decat sa le incalziti putin, dupa care aveti oportunitatea de a le modela asa cum doriti si sa adaugati ce arome sau atractanti va plac.

Dipurile luminescente fac exact ceea ce denumirea lor sugereaza: emit o lumina pe apa. De aceea, ele sunt indicate cu precadere pentru pescuitul nocturn. Cu toate astea, de curand au aparut si modele pentru pescuitul de zi. Dipurile solide sunt acele dipuri cu o forma de pudra. Pentru a le folosi, trebuie sa le inmuiati in apa, dupa care sa le introduceti in acest dip, iar la sfarsit sa le mai bagati inca o data in apa. Rezultatul va fi o solutie solubila, cu aspectul unei gelatine.

In cele din urma, dipurile nutritive se numara printre cele mai utilizate de catre pescari, asta deoarece sunt foarte atractive pentru pesti, si, in consecinta si pentru crapi. Cu toate ca le puteti gasi cu usurinta la magazinele de pescuit, aveti si posibilitatea sa le faceti singuri, acasa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.