Jocul “Nu te supara frate” este fara indoiala unul dintre cele mai populare jocuri de societate care a marcat copilaria multora dintre dumneavoastra. Jocul “Nu te supara frate” este alternativa ideala pentru zilele in care plictiseala isi spune cuvantul si este ideal pentru a fi jucat de catre intreaga familie sau impreuna cu prietenii dragi.
“Nu te supara frate’ poate fi jucat de 2-4 jucatori, iar plansa poate fi achizitionata din orice magazin de jucarii. Pe langa plansa speciala, pentru a juca acest deosebit joc de societate mai sunt necesari 4 pioni de aceeasi culore pentru fiecare dintre jucatori si un zar.
Regulile jocului nu sunt deloc complicate, ceea ce face ca “Nu te supara frate” sa fie un joc foarte apreciat si de catre cei mici.
Regulile jocului “Nu te supara frate”
La inceputul fiecarui joc toti jucatorii trebuie sa isi aleaga culoarea cu care vor urma sa joace, alegandu-si astfel cei patru pioni identici. Acestia nu vor fi asezati la intamplare pe plansa de joc: 3 pioni vor fi asezati in cercurile coltului marcat cu litera “B”, pentru ca un pion sa fie pozitionat in cercul marcat cu litera “A”. Fiecare jucator trebuie sa incerce sa isi atinga scopul in ceea ce priveste acest joc; plansa trebuie incercuita in directia stabilita cu toti cei patru pioni pentru ca acestia sa ajunga in final in cerculetele marcate cu literele “a,b,c,d” si de culoare specifica fiecarui jucator in parte.
Pe rand, jucatorii vor arunca cu zarul cate o singura data. Jocul va fi inceput de jucatorul cu cel mai mare zar. Jocul va incepe pe culoarul A. Fiecare jucator isi va muta pe rand pionul de pe culoarul A in functie de cifra indicata de zar. Un jucator isi poate muta pionul de pe culoarul B in culoarul A in momentul in care zarul indica cifra 6 deoarece cele 6 puncte obliga intotdeauna jucatorul sa faca aceasta mutare. In cazul in care pe culoarul B nu mai exista niciun pion se poate inainta cu oricare altul.
Zarul de 6 puncte mai ofera jucatorilor posibilitatea de a mai arunca inca o data zarul.
In timpul jocului, daca un jucator ajunge cu pionul sau intr-un cerculet ocupat deja de pionul altui jucator, atunci pionul celui din urma va fi mutat in cercul marcat cu litera B, iar jucatorul va putea sa il mute abia in momentul in care zarul va indica cifra 6.
Cercurile ocupate de pionii altor jucatori sau de proprii pioni pot fi sarite insa acestea trebuie sa fie calculate. Intrarea in cercurile marcate “a,b,c,d” se face doar daca cifra zarului indica un cerc liber si bineinteles vor intra doar pionii de o anumita culoare. Numarul de incercari este nelimitat pana cand unul dintre jucatori va ajunge cu toti cei 4 pioni in cerculetele corespunzatoare. Acesta este considerat jucatorul castigator.
“Nu te supara frate” este un joc cat se poate de complex si de interesant care, dupa cum am spus si anterior, poate fi jucat de catre toate persoanele indiferent de varsta.