Copii & adolescențiPărinți: nu-i transmiteți copilului anxietatea voastră legată de primul an de școală!

Părinți: nu-i transmiteți copilului anxietatea voastră legată de primul an de școală!

Primul an de școală sau primul an dintr-un nou ciclu școlar (gimnaziu, liceu) aduce cu sine mari emoții copilului. Ceea ce este normal, însă partea mai puțin bună este cea că un copil poate deveni mult mai anxios, temător, îngrijorat tocmai din cauza părinților săi!

Părinții doresc ca copilul să fie pregătit pentru școală, însă uneori nu reușesc decât să-i creeze acestuia anxietate. De fapt, mulți dintre părinți sunt ei înșiși mai anxioși, mai îngrijorați de cum se va adapta și descurca copilul la școală decât cei mici!

Ca părinte, nu trebuie să-i transmiți anxietatea proprie copilului, arătându-ți îngrijorarea. Este normal să-ți faci griji și să te întrebi dacă micuțul se va adapta ușor, în special dacă nu ai multe informații despre școală, curriculum și personalul didactic și dacă știi că cel mic este un copil sensibil.

Părinții sunt frecvent îngrijorați de modul în care copilul se va obișnui cu noul program, cu noul mediu, cu învățătorul și profesorii, de cum va relaționa cu ceilalți colegi și de cum se va descurca cu sarcinile școlare și cu evaluările. Dar, dorind să îl pregătească, îi pot transmite anxietate și teamă acestuia.

Nu-i transmiteți copilului anxietatea voastră legată de primul an de școală!

  • „Să nu uiți – mâine ne trezim la ora 6.30, nu mai târziu, nu ai voie să întârzii.”
  • „Ești sigur-sigur că ți-ai pus totul în ghiozdan, hai să verific eu încă o dată.”
  • „Nu uita ce ți-am zis să îi spui domnului învățător și nu uita cum ți-am zis să te porți.”
  • „Nu uita, dacă te sperii, ziua de școală se termină repede și mama te așteaptă la poartă.”
  • „Dacă sunt probleme, să îmi spui neapărat după şcoală.”
  • „Dacă alți copii se poartă urât cu tine, să mergi imediat la domnul învățător.”
  • „Nu uita, la şcoală nu eşti acasă, deci nu ai voie să…”.
  • „Să stai cuminte, să asculți tot ce zice învățătorul, altfel nu o să ai note bune.”…

parinti alaturi de copii

Și alte sfaturi bine intenționate, însă care repetate prea mult cu grijă și o oarecare teamă îi transmit copilului o anxietate inutilă legată de primul an de școală! Părintele se simte nerăbdător și îngrijorat când se apropie începerea școlii și-și face des prea multe temeri. Este o etapă importantă și o schimbare majoră, și ca orice schimbare, va fi de multe ori nevoie de timp pentru adaptare la program, la rutina școlară, la mediul școlar și noile relații. Doar pentru că primele zile de școală nu decurg perfect, aceasta nu înseamnă că vor exista probleme la școală!

Părinții se pot teme că cel mic nu se va adapta, în special în primele zile de școală și în special când copilul mic manifestă o anxietate de separare, nedorind să fie lăsat singur în noul mediu. Însă totul este normal și copilul se va obișnui mai repede decât ați crede. Important este să nu-i arătați că și voi sunteți speriați sau îngrijorați! Pas cu pas, cel mic va trebui să devină mai independent de familia sa, să se obișnuiască ca părinții să nu-i fie întotdeauna alături.

Alte grijji sunt legate de învățător sau profesori și de colegii de clasă. Dacă nu îi place de învățător? Dacă acesta din urmă nu este bun la treaba sa? Dacă nu se va înțelege cu colegii? Este un rit de trecere și chiar dacă vor fi și probleme în ceea ce privește relația copilului cu profesorii și colegii, este o etapă necesară și importantă în formarea copilului. La urma urmei, ce se poate întâmpla atât de rău? Nu este nevoie să îi spuneți dinainte copilului că s-ar putea să existe copii răi sau că învățătorul s-ar putea să fie aspru…

Poate că grija cea mai mare a părintelui ține de modul în care va face față copilul sarcinilor școlare. Dacă nu va ține pasul cu ceilalți? Dacă nu va reuși să învețe bine? Dacă va fi intimidat și speriat de evaluări, de teste, examene? Dacă va ajunge să urască școala?

Orice părinte experimentat și orice învățător sau profesor ar spune că cel mai important când se apropie primul an de școală este ca părintele să adopte o atitudine pozitivă, să-i insufle copilului entuziasm și să nu-i transmită propria anxietate. Copilul, văzându-și părintele îngrijorat sau stresat, va deveni el însuși astfel. Și nu are nevoie de încă un motiv – deja are emoții mari.

Mulți părinți așteaptă cu nerăbdare să vadă cum va decurge prima zi de școală a copilului lor. Pentru a-l pregăti, puteți vorbi cu el despre aceasta, îi puteți povesti despre propriile experiențe la școală, puteți chiar merge să vizitați școala înaintea deschiderii anului școlar, puteți stabili dinainte un program zilnic. Însă încercați să nu îl intimidați sau speriați arătându-vă propriile griji și temeri!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.