Animale de companiePapagalul rege australian (Alisterus scapularis), o specie de păsări foarte afectuoasă și...

Papagalul rege australian (Alisterus scapularis), o specie de păsări foarte afectuoasă și inteligentă

Cele mai populare subspecii ale papagalului rege sunt urmatoarele: papagalul rege australian (Alisterus scapularis), papagalul rege papuan (Alisteus Chloropterus) si papagalul rege moluccan (Alisterus Amboinensis).

Papagalul rege australian traieste in regiunile cu paduri dense si umede, tropicale si de eucalipt, de foioase in apropierea cursurilor de ape din Australia. Poate fi intalnit de asemenea in livezi, pe terenuri agricole, in parcuri si gradini, in general in zonele care ii ofera alimente suficiente. Este un papagal de lungime medie, are un corp proportional, cu lungimea de 41-43 cm si greutatea de 195-285 g.

Este bland, linistit, inteligent si afectuos, isi recunoaste imediat stapanul, deseori obisnuieste sa-i manance din palma. Nu este agresiv si nici galagios, are talentul de a imita sunetele pe care le aude in jur. Penajul este diferit la cele doua sexe, picioarele sunt de culoare gri, iar ochii au irisul galben.

La mascul penajul pe cap este rosu la fel si pe partea ventrala, pe spate este albastru si usor verzui, aripile sunt de culoare verde-inchis, cu zone albe si gri spre negru pe partea exterioara si verde-stralucitor pe cea interiora, coada are penele negre pe partea interioara si verzui pe cea exterioara, iar la gat are o banda ingusta albastra. Femela are capul, gatul si pieptul verde-deschis, partea ventrala a corpului rosie, aripile, spatele si coada verde-inchis. Ciocul la mascul este portocaliu cu varful negru, iar la femela este gri sau maroniu-roscat.

Cei care doresc sa achizitioneze un papagal rege australian trebuie sa-i asigure suficient de mult spatiu unde sa poata sa se desfasoare, sa-si intinda aripile si sa poata fi crescut chiar si impreuna cu alt papagal de sex opus pentru a forma o pereche. Indiferent daca se opteaza pentru o colivie foarte mare sau o voliera, nu este recomandat sa fie tinute mai multe perechi inauntrul ei. De asemenea, nu este indicat sa fie tinuti impreuna cu alte specii de pasari inrudite cu ei. Deseori acest papagal poate fi lasat sa iasa din colivie, sa zboare liber prin casa, deoarece este docil si nu roade obiectele de lemn ce se gasesc in jur.

Hranirea papagalului australian in captivitate nu este deloc dificila, pentru ca nu este o pasare pretentioasa la alimente. El consuma cu placere fructe si legume proaspete si seminte pentru papagali: mei, canepa, ovaz, grau, mazariche, floarea-soarelui alba si dungata, orz, porumb si rapita. Hrana sa este completata cu nuci, arahide, alune, oua fierte, seminte moi si incoltite.

Pentru reproducere trebuie amenajat in voliera un cuib suficient de mare, cu lungimea de 0,50 m, latimea de 0,30 m si inaltimea de 1 m. Cuibul trebuie sa fie prevazut cu o scarita din grilaj sau lemn in partea considerata ca fiind intrarea, iar in interior sa aiba un asternut din talas sau rumegus. Pentru supravegherea pasarilor fara a fi stresate cuibul ar fi bine sa aiba o mica fereastra pe una din partile laterale.

Perioada de clocire a papagalului rege australian coincide cu lunile de primavara. Femela si masculul nu sunt foarte afectuosi in aceasta perioada, nu isi aranjeaza penele si nici nu-si aduc hrana reciproc unul altuia in cioc, insa au un comportament agresiv fata de orice intrus se apropie de cuibul lor. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani.

Papagalul rege australian este o pasare ideala de companie, este iubitor si devotat, se ataseaza foarte usor de persoana care are grija de el, nu-i place insa sa fie manipulat prea des. Speranta de viata a acestei pasari in conditii de captivitate este de pana la 25 de ani.

Video – Papagalul rege australian (Alisterus scapularis):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.