Cum invatam bebelusul sa se hraneasca singur si la ce varsta avem cele mai multe sanse de succes? Adevarul este ca raspunsul difera – fiecare micut este diferit si a se invata sa manance singur tine atat de dezvoltarea miscarilor si coordonarii, cat si de interesul si dorinta micutului de a coopera!
Sunt mamici care reusesc aceasta destul de rapid, chiar dupa ce au inceput diversificarea alimentatiei – pe la 6-7 luni, insa, in general, bebelusul este pregatit sa manance fara ajutor pe la 8-10 luni folosindu-si manuta si pe la 10-12 luni, chiar mai tarziu, folosind o lingura.
Cum invatam bebelusul sa se hraneasca singur – puteti incerca daca vedeti ca bebe:
- Poate sta fara probleme in fund in scaunelul sau de la masa;
- Poate sa apuce bine obiecte, apucandu-le strans cu degetul mare si aratatorul (intre 7 si 12 luni);
- Duce obiecte la gura singur, din curiozitate;
- Ati diversificat deja alimentatia, bebe fiind obisnuit cu noile gusturi si texturi;
- L-ati hranit deja la masa cu lingurita de macar o luna, bebe fiind obisnuit sa stea si sa manance din lingura pe scaun;
A apuca
In primul rand, formati-i aptitudinea de a apuca obiecte prin joc: puneti pe jos mai multe jucarii usor de apucat si incepeti sa le ridicati, incurajandu-l sa va imite.
A manca cu mana
Apoi, la masa, il asezati ca de obicei in scaunel si va asezati langa el, aratandu-i cum ridicati o bucatica de mancare si o mancati si incurajandu-l sa va imite. Prima data este cel mai usor sa il invatati sa manance cu mana mancaruri taiate in cubulete: fructe, legume, cubulete de branza, cartofi, paine, carne de pui.
Daca veti incerca sa il invatati din prima sa tina lingurita si sa si-o duca la gura, asteptati-va la ceva mizerie si eventual la refuz – bebe s-a obisnuit sa ii duceti dumneavoastra lingurita la gura (in plus, un bebe sub un an in general nu poate sa isi controleze si coordoneze bine miscarile). Asadar, mai simplu este sa il invatati prin imitatie sa apuce cu mana mancarea taiata mic si sa o duca la gura; ii aratati cum faceti, apoi ii cereti sa faca la randul sau.
Experienta pozitiva
Fiti calma, zambitoare si incurajatoare. Nu fiti prea nerabdatoare – unii bebelusi doresc chiar din proprie initiativa sa apuce singuri mancarea si chiar sa ia in mana lingurita, la altii este nevoie de timp si de formarea acestei obisnuinte, in special prin imitatie (asadar, aratati-i de multe ori cum faceti). In afara de asta, aranjati mancarurile taiate in asa fel incat sa fie atractive, ca bebe sa vrea sa le apuce si sa le bage in gura. Aranjati-le in forme si culori atractive si incercati in special cu mancarurile pe care bebe le prefera (daca are preferinte).
A manca cu lingura
Pana pe la varsta de un an, diversificarea alimentatiei evolueaza, in timp ce mesele cu lapte matern se raresc. Cam pana atunci, un bebe nu poate sa se hraneasca singur folosind tacamurile – ii lipseste atat interesul si dorinta de a face asta singur, cat si aptitudinile fizice. In functie de cat de bine se descurca el mancand singurel cu mana, il puteti invata sa foloseasca lingura pe la 12 luni (insa, dupa cum s-a spus, totul este relativ: unii bebe invata asta pe la 10 luni, altii pe la 15 luni).
Important este sa aveti rabdare
Sa stiti ca, chiar daca se invata sa duca singur lingura la gura si sa inghita, tot are nevoie de asistenta si sustinere! Un micut nu poate manca cu lingura perfect si fara sa verse pe el pana pe la 2 ani! In schimb, este bine sa il invatati cand credeti ca puteti avea succes si sa il incurajati, deoarece astfel ii stimulati de timpuriu independenta; in plus, cu cat il obisnuiti mai mult sa ii duceti dumneavoastra lingura la gura si deci il obisnuiti sa depinda de dumneavoastra, cu atat va fi mai dificila invatarea – deci incercati cat mai devreme sa manance cu mana si apoi cu lingurita.
Pasii necesari pentru invatarea cu lingura
In primul rand, cand va intrebati cum invatati bebelusul sa se hraneasca singur cu lingura, asteptati-va la mizerie! Puneti o folie de plastic pe podeaua de sub masa si peste masa. Alegeti o lingura adecvata, care sa aiba coada potrivit de lunga si lata si care sa fie adanca, asa incat sa diminuati varsarea. Preparati o mancare care ii place lui bebe si care este simplu de luat in lingura: orez cu lapte, piureuri, iaurt cu fructe. Asezati castronul cu mancare bine fixat in fata micutului (sa nu se miste castronul cand incearca sa isi umple lingurita) si puneti-i lingura in manuta.
Tineti-i manuta si ghidati-l sa ia o lingura cu mancare si sa o duca la gura apoi. Repetati aceasta si apoi aratati-i cum faceti la dumneavoastra (puteti incepe, mai bine, prin a ii arata cum mancati dumneavoastra, apoi sa treceti la el). Nu uitati sa scoateti sunete incurajatoare si sa zambiti. Daca are probleme sa isi umple singur lingura, primele dati umpleti-i dumneavoastra, insa lasati-l sa si-o duca singur la gura.
Nu il grabiti si nu il stresati pe micut
Aveti rabdare, repetati ceea ce s-a spus de mai multe ori si lasati-i timp lui bebe sa invete sa manance. Ii aratati de mai multe ori cum mancati dumneavoastra, apoi ii ghidati manuta si il ajutati sa isi umple lingura si sa o duca la gura, iar dupa ce repetati mai multe zile consecutiv acestea, intr-o zi pur si simplu asezati-i castronul, oferiti-i lingurita si vedeti-va de alte treburi prin bucatarie, lasandu-l sa se descurce. Daca plange, il ajutati din nou – daca nu, lasati-l si este foarte posibil, in timp ce dumneavoastra spalati vasele, ca micutul sa manance singurel! Lasati-l sa se joace, daca vrea, cu lingura – asta il ajuta sa creeze o experienta pozitiva – doar s-a spus ca va fi mizerie!
Daca nu vrea sa foloseasca lingura?
Daca micutul refuza sa apuce singur lingura, incercati sa va folositi imaginatia si integrati in joc lingura. Puteti sa hraniti impreuna cu o lingura de plastic pe ursuletul lui: va asezati cu micutul in fata ursuletului si ii aratati cum il hraniti pe ursulet… Ideea este sa se obisnuiasca sa apuce lingura si apoi sa il lasati, dupa ce i-ati aratat repetitiv ce trebuie sa faca, sa se descurce singur.
Cum invatam bebelusul sa se hraneasca singur – toate aceste idei sunt doar orientative!
Incredeti-va in intuitia si aptitudinea dumneavoastra de parinte – stiti cel mai bine cand este momentul si cand bebe este pregatit (mai ales ca varsta variaza) si stiti cel mai bine ce metoda de a-l invata pozitiv poate merge cu micutul dumneavoastra!