Părinți și copiiOprirea stresului, vindecarea obezității: metode sigure pentru a combate bolile asociate

Oprirea stresului, vindecarea obezității: metode sigure pentru a combate bolile asociate

Există numeroase studii, care confirmă faptul că stresul are consecințe negative asupra organismului. Efectul său asupra creierului este discutat mai rar de oamenii de știință, însă este deosebit de important. Stresul este fizic și psihologic, deci poate afecta creierul și poate duce la luarea unor decizii greșite în ceea ce privește alimentația și la creșterea în greutate.

Stresul are un impact asupra sistemului nervos și poate duce la creșterea nedorită în greutate.

Stresul produce obezitate la copii

Conform unui studiu recent, stresul cronic este un factor de risc important în dezvoltarea obezității la adulți și copii. Cercetătorii spun că stresul cronic este legat de creșterea excesivă în greutate la copii. Reducerea stresului la copii prin diferite terapii și metode ar putea fi o soluție în prevenirea și tratarea obezității la copii.

Stresul îi face pe copii să mânânce mai mult, mai ales atunci când sunt distrași de o activitate. De pildă, ei mănâncă mai mult atunci când se uită la TV sau când stau la computer, iar asta poate duce la creșterea neintenționată în greutate și la creșterea indicelui de masă corporală. Acest tip de alimentație este definită ca neatenție în consumul de alimente. Mâncatul în timp ce se face altceva, o altă activitate, a devenit un comportament obișnuit în ziua de azi și poate duce la obezitate.

Expunerea la stres în copilărie și adolescență este asociată cu un risc mai mare de obezitate, spun cercetătorii într-un alt studiu recent.

Stresul produce obezitate la adulți

Stresul cronic poate afecta sănătatea femeilor în diferite perioade de vârstă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic. Efectul stresului intens pe termen lung se observă clar asupra sănătății femeilor.

Stresul are un impact asupra metabolismului dar și asupra sistemului nervos central, astfel provoacă agitație și agresivitate. Reglarea acestor emoții, ce apar brusc, are loc în hipotalamus. Totuși, din cauza stresului cronic, este destul de dificil pentru o persoană să-și regleze în mod rapid emoțiile.

Din cauza stresului apar modificări fiziologice, iar apoi se produce răspunsul la stres hipotalamo-hipofizar-adrenocortical. În timpul stresului cronic, cortizolul are legătură cu rezistența la insulină, cu suprimarea sistemului imunitar, creșterea tensiunii arteriale, întreruperea somnului, tulburările de dispoziție.

Prin urmare, sistemul hipotalamo-hipofizar-suprarenal are un rol important în răspunsul la stres. Din cauza stresului, nivelul hormonului adrenocorticotrop poate crește de 20 de ori. O concentrație prea mare de hormoni duce la creșterea tensiunii arteriale, la retenția de sodiu, creșterea excreției de potasiu, distrugerea limfocitelor, suprimarea răspunsului imun.

Stresul poate fi acut și cronic. Primul este o reacție psihologică pe termen scurt la stimuli externi, precum un blocaj în trafic sau pierderea locului de muncă. Despre stresul cronic se spune că este de fapt o reacție psihologică pe termen lung (luni, ani), la o situație neplăcută care se desfășoară în continuare, cum ar fi o boală cronică sau o problemă financiară.

Stresul produce dereglări hormonale

Stresul afectează creierul, produce reducerea fluxului sanguin și a oxigenului din creier. Asta duce la o funcționare cognitivă slabă, la luarea unor decizii mai puțin bune sau chiar rele. Din cauza stresului, leptina scade (hormonul de sațietate), iar grelina crește (hormonul foamei). Aceste dereglări homonale sunt produse de stres și pot afecta alimentația unei persoane care are o dietă sănătoasă. Asta înseamnă că apare pofta de a consuma mai multe dulciuri, grăsimi, alimente procesate care stimulează sistemul de recompensă al creierului.

Un somn de bună calitate poate reduce grelina și poate crește leptina. Prin urmare, somnul este o parte importantă a unui program pentru pierderea în greutate. Somnul insuficient este un factor de risc al dezvoltării unor boli grave, cum ar fi: diabet de tip 2, boli cardiovasculare. Lipsa de somn duce la o funcționare cognitivă deficitară. Cei doi hormoni – grelina și leptina – pot fi afectați negativ de deficitul de somn. Asta are consecințe precum: creșterea în greutate și apariția unor probleme de sănătate.

Ținând cont de toate aceste aspecte, se înțelege că cele mai simple metode de a preveni obezitatea sunt: evitarea stresului, a alimentației emoționale, adăugarea unor exerciții fizice în rutina zilnică și îmbunătățirea calității somnului. Este important de avut o alimentație sănătoasă, dar cu un conținut scăzut în calorii, care să aibă legume, proteine slabe, fructe, cereale. Oamenii care sunt stresați trebuie să evite consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi, să încerce să se relaxeze, să se odihnească, să meargă la culcare la aceeași oră în fiecare noapte.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.