Copii & adolescențiObezitatea în copilărie – Cum scapi de excesul de greutate?

Obezitatea în copilărie – Cum scapi de excesul de greutate?

Obezitatea este o boală frecventă la copii, ea fiind identificată la fiecare grupă de vârstă. Potrivit experților OMS, obezitatea afectează 30% din copiii cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani din Germania.

Excesul de greutate este o problemă în copilărie, mai ales dacă apare din cauza tulburărilor de alimentație. Copiii trebuie să aibă o alimentație echilibrată încă de la vârstă fragedă și să consume mai multe fructe și legume și mai puține grăsimi. Kilogramele în plus sunt o problemă complexă produsă de: consumul excesiv de alimente, obiceiul de a mânca alimente de tip fast-food, stilul de viață inactiv, diferite probleme de sănătate.

Mâncarea în exces devine principala cauză a obezității. Unii copii au tendința de a mânca prea mult pe fond de stres. Ei au un disconfort psihic și de aceea mănâncă în exces pentru a face față tristeții.

Părinții trebuie să ia măsuri dacă au un copil obez și să ceară sfaturi de la medicii pediatri, care pot recomanda diete și tratamente pentru normalizarea metabolismului. Unii copii se plâng de simptome și complicații și de aceea părinții decid să-i ducă la medic, pentru a le calma suferința.

Cum se tratează excesul de greutate

Tratamentul constă în special în: schimbarea stilului de viață, a alimentației, evitarea stresului și a sedentarismului, efectuarea de mai multă mișcare zilnic. Părinții trebuie să-și învețe copiii să mănânce corect.

Sfaturi privind tratamentul:

  • Părinții nu trebuie să folosească mâncarea ca recompensă, cum ar fi un hamburger sau o înghețată
  • Orice părinte trebuie să fie un model de urmat pentru copii și este bine să-și asume cu responsabilitate acest rol; asta include și o alimentație adecvată, mai sănătoasă și un program de exerciții fizice pentru menținerea corpului în formă bună
  • Părinții trebuie să evite stilul de viață sedentar și să-și învețe copiii cu plimbări în oraș, în natură, cu un tip de agrement activ (cum ar fi mersul pe role, skateboard)
  • Foarte important este ca părinții să-și laude copiii atunci când au un comportament corect, pentru că asta le crește stima de sine
  • Când fac greșeli, copiii nu trebuie să fie pedepsiți; pot fi însă atenționați cu privire la comportamentul lor greșit, pentru ca să înțeleagă ce este mai bine pentru sănătatea lor.

În cazul în care un copil suferă de obezitate, el nu trebuie forțat de părinții lui să urmeze o dietă drastică, ci din contră să aibă o dietă specială și corespunzătoare stării lui de sănătate, să facă mișcare și să aibă un stil de viață cât mai activ și sănătos.

Alte recomandări de tratament

O recomandare de tratare a obezității la copii este normalizarea comportamentului alimentar. Asta înseamnă că părinții trebuie să ofere copilului o dietă corectă, sau un regim alimentar și să-l învețe să facă mai multă mișcare.

Dacă părinții nu sunt suficient de mult convinși ca să schimbe stilul de viață al familiei, atunci tratamentul oferit de medic este posibil să nu dea rezultatele așteptate. Prin urmare, părinții sunt cei care vor lua decizia de a face o schimbare în familie, în alimentație și stilul de viață.

O altă recomandare este și înțelegerea problemelor de sănătate, mai ales a obezității. Aceasta este o boală cronică, ce nu dispare peste noapte, deci nu se vindecă rapid. Copilul și părinții trebuie să urmeze o terapie, prin care să fie redusă obezitatea. Astfel se elimină kg în plus și se poate ajunge la greutatea corporală normală.

La copiii supraponderali, excesul de greutate este mai mare și de aceea ei au nevoie și de activitate fizică, pentru a reuși să slăbească, nu doar de o dietă eficientă. Destul de des, părinții sunt sfătuiți de medici să-și ducă copiii la săli de gimnastică, la înot, în drumeții, să-i motiveze să facă mai multă mișcare.

O opțiune plăcută pentru copii este înotul, care este și ușor de practicat de copiii cu obezitate. Alături de înot, ei pot face și alte exerciții fizice pentru a scăpa de kg în plus, pentru a-și crește rezistența fizică și a-și îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular. Copiii pot lua lecții de înot de la vârstă fragedă, asta îi va ajuta să se dezvolte armonios și să prevină obezitatea.

Alte activități pentru combaterea obezității copiilor sunt: fitness, dans, gimnastică, mersul pe bicicletă, alergatul. Când vine vorba despre sport, părinții trebuie să țină cont de dorințele copiilor, ca ei să aleagă o activitate care le place. Ca recompensă pentru că fac sport, copiii pot primi în dar diferite accesorii și lucruri care țin de echipamentele sportive.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.