Vizionarea binge de filme și seriale poate crea dependență la oameni? Acest termen binge-watching se referă la activitatea de a viziona fără întrerupere filme și seriale. Dacă este sau nu asta o bună alternativă de petrecere a timpului liber ne spun specialiștii. Află care sunt consecințele vizionării de filme și seriale aproape non-stop, în timpul liber.
Navigare rapidă în articol:
- Dependența de emisiuni TV, de filme și seriale
- Factorii psihologici ai dependenței de seriale TV
- Riscurile vizionării fără întrerupere de filme sau seriale la TV
1. Dependența de emisiuni TV, de filme și seriale
Un sondaj din anul 2016 a arătat că:
- 88% dintre tinerii care au 14-19 ani
- 90% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20-33 de ani, se uită în mod frecvent la seriale TV, la filme ori seriale de pe Netflix.
Acești oameni petrec ore în șir acasă și se uită la TV. Ei trag jaluzelele la geamuri pentru a nu-i deranja soarele și stau tolăniți pe canapea pentru a viziona fel de fel de seriale, interminabile, gen “Games of Thrones” (seria TV 2011-2019) ori serialul “Outlander“. Ei preferă să-și petreacă timpul liber astfel, în loc să facă anumite treburi prin casă, în grădină, sau să-și ducă câinele la plimbare afară. În plus, ajung să aibă și discuții cu cei din casă, care probabil preferă alt gen de emisiuni.
Asta se întâmplă pentru că au devenit dependenți de TV, de filme și seriale, de acest stil de viață sedentar. Este ca un drog. Se pare că atunci când oamenii văd emisiunea sau filmul lor preferat se simt bine; creierul lor produce dopamină. Orice activitate care facilitează eliberarea de această substanță – dopamină – va oferi organismului o senzație de bine. Prin urmare creierul motivează astfel implicarea continuă în această activitate – de a vedea filme și seriale.
Căile neuronale care duc la dependența de fumat sau de droguri, pot transporta substanțe chimice de plăcere în creier în timpul sesiunilor de maraton de vizionare a filmelor la TV. Este la fel cum Facebook-ul a creat dependență la oameni – de a posta diferite imagini din necesitatea de a fi validați, prin like-uri de prietenii virtuali.
Ce spun psihologii despre dependența de seriale? H
Psihologii explică ce se întâmplă de fapt, astfel: „Creierul proiectează emoții pe care personajele le transmit din filmele de la TV și astfel oamenii experimentează aceste emoții de o intensitate ușoară, ca și cum ar fi cufundați emoționali în ficțiune.” Astfel apare dorința de a vedea un nou episod, când cel dinainte se termină. Din păcate, în acest mod dispare dorința de a trăi în lumea reală, ceea ce nu este normal. În plus, posibilitatea de a vedea un nou episod există, pentru că platformele gen Netflix au toate sezoanele cu episoadele la seriale.
Psihologii spun că emisiunile și serialele manipulează din punct de vedere emoțional oamenii, îi determină să petreacă ore în șir la TV, zilnic. Din păcate, acest stil de viață nu este relaxant, el creează oboseală.
Un studiu realizat de cercetători pe un număr de 408 participanți, arată că aceștia din cauza unui asemenea stil de viață, aveau un nivel mare de anxietate, depresie și stres.
Concluzia este că nu este o problemă să te uiți la seriale TV, însă nu este bine să faci un maraton din asta. Contează foarte mult cât de mult timp te vei uita la filme și seriale în timpul liber, ideea este de a nu ajunge la dependență ca în cazul consumului de droguri.
2. Factorii psihologici ai dependenței de seriale TV
Specialiștii spun că principalii factori psihologici care determină acest comportament, de a privi des la televizor, sunt depresia, anxietatea și singurătatea. Astfel de sentimente de singurătate și depresie îi determină pe oameni să se uite mai mult timp la emisiuni, filme și seriale la TV, decât ar fi normal. Ei sunt genul de oameni care uită de realitate atunci când se uită la TV, iar când se termină un episod al unui serial, dau imediat click pentru a-l vedea pe următorul.
Psihologii consideră că astfel de factori psihologici influențează comportamentul oamenilor. Este foarte simplu să uiți temporar de probleme, de realitatea vieții tale ce implică singurătate și depresie, atunci când te angajezi în activități ce creează dependență.
Concluzia psihologilor este că oamenii trebuie să evite acest stil de viață care nu este deloc inofensiv și să se trateze de afecțiunile psihice de care suferă – depresie sau anxietate. Pentru a scăpa de singurătate își pot lua un animal de companie – un pisoi sau un cățel.
3. Riscurile vizionării fără întrerupere de filme sau seriale la TV
Conform unui studiu american prezentat pe dailymail.co.uk, vizionarea de filme și emisiuni în continuu, mai mult de 24 de ore la TV poate afecta negativ inima, crește riscul de deces timpuriu cu 50%. Prin urmare, acest stil de viață scade longevitatea.
Cercetătorii în domeniul medical spun că oamenii care stau ore în șir pe canapea privind filme la TV au tendința de a avea și alte obiceiuri care le pot afecta sănătatea:
- Mănâncă floricele, chips-uri, consumă mâncare gen fast-food, gustări grase, condimentate și sărate
- Mănâncă mai mult și mai des și astfel ajung la obezitate
- Au un stil de viață sedentar care este mai rău decât munca la birou
- Nu fac activitate fizică, sport.
Mulți oamenii se confruntă cu tulburări de alimentație; ei se uită la filme și ajung să mănânce o cantitate mai mare de mâncare în scurt timp. Este ca și cum ar pierde controlul, ca și cum ar fi pe pilot automat, privesc filmul și ronțăie mâncare în continuu. După aceea ei au sentimentul de regret, pentru că observă că s-au îngrășat destul de rapid.
Oamenii mănâncă mai mult decât au nevoie, ceea ce duce la întinderea stomacului dincolo de capacitatea lui; asta irită terminațiile nervoase, acei receptori din peretele stomacului. Semnalele ajung la nervii vagi din creier și se declanșează anumite reacții care protejează organismul. De asta, oamenii să nu se mire că au indigestie, stări de rău sau chiar vărsături. Sistemul nervos somatic controlează mușchii abdominali. El poate declanșa contracția mușchilor stomacului, relaxarea sfincterului gastroesofagian și dilatarea esofagului. În acest fel apar vărsăturile, care au rolul de a elimina excesul de alimente sau băuturi.
Studiul american arată și faptul că oamenii care petrec mult timp în fața televizorului au un risc cu 50% mai mare de a suferi de boli de inimă.
Lipsa de somn
Oamenii care se uită des la filme și seriale uită de somn. Ei au tendința de a se culca foarte târziu și astfel se obișnuiesc cu un stil de viață în care pierd nopțile, sau dorm prea puțin. Asta duce în timp la acumularea oboselii și la apariția unor probleme de sănătate. Din păcate, dependența de filme, de a mai vedea un nou episod al unui serial este mare. De aceea, oamenii dau un nou click, se uită la alt episod și tot așa.
Ei au mereu un deficit de somn sau dorm rău. Consecințele nu întârzie să apară:
- În timp, lipsa de somn poate crește riscul de obezitate și dezvoltarea unor boli precum sunt diabetul zaharat de tip 2 și depresia.
- În timpul somnului corpul se reglează, astfel a doua zi el este odihnit. Dacă nu are parte de acest tratament, organismul are de suferit, pentru că lipsa somnului este un stres pentru el. Somnul reglează organismul, îi dă un fel de ”reset”.
- Oamenii care au probleme cu somnul dezvoltă anumite probleme de sănătate în timp.
Specialiștii în domeniul medical recomandă respectarea orelor de somn, pentru că acest lucru este foarte important pentru sănătatea organismului.
Probleme cu picioarele
Un studiu din anul 2017 arată că la persoanele în vârstă care s-au uitat multe ore la TV, au apărut anumite probleme cu picioarele. Acestea având acest stil de viață sedentar, timp de 10 ani, au avut dificultăți de mers sau chiar unii și-au pierdut abilitatea de a merge complet.
Cercetătorii recomandă oamenilor să facă mișcare. Dacă se uită mult timp la TV; la fiecare jumătate de oră este indicat să se ridice de pe canapea și să meargă prin casă, să-și dezmorțească picioarele.
Exercițiile fizice sunt vitale pentru sănătate și longevitate, mai ales la persoanele care au depășit vârsta de 40-50 de ani.
Prea mult televizor afectează celulele creierului?
Conform unui studiu din 2016, persoanele care s-au uitat mai mult de 3 ore la TV în mod continuu, au avut rezultate mai slabe la testele cognitive. Rezultatele studiului au demonstrat faptul că uitatul prea mult timp la TV distruge celulele creierului. Deci și această activitate pe care oamenii o consideră distractivă trebuie redusă, cu siguranță, sau trebuie făcute pauze.
În plus, vizionarea ore în șir de emisiuni la TV poate duce la afecțiuni mintale – depresie și anxietate. Interesant este și faptul că la un moment dat, oamenii se plictisesc de un anumit serial pe care până atunci îl considerau grozav. La ei probabil apare un sentiment de plictiseală și enervare; acesta este creat de anxietate, de acest stil de viață care este oarecum obositor pentru creier.
Dependența de filme și seriale îi face pe oameni să uite de muncă și alte activități, să uite de prieteni și de viața socială. Ei duc un stil de viață care nu este bun pentru starea lor psihică și de sănătate. La un moment dat vor înțelege că orice exagerare nu este bună, le scade longevitatea și le produce anumite probleme de sănătate.