Atunci cand spatiul nu este foarte generos, venirea pe lume a celui de al doilea copil poate reprezenta o problema din acest punct de vedere. Ce ramane de facut in acest caz veti putea afla in randurile care urmeaza unde va vom prezenta cateva sfaturi si idei interesante pentru a putea amenaja o camera pentru doi copii.
Daca deja copilul dumneavoastra are o camera proprie, venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare poate reprezenta o problema in ceea ce priveste amenajarea spatiului. Atunci cand spatiul va permite, daca detineti o locuinta mare cu mai multe camere, ii puteti amenaja si celui de al doilea copil camera, insa daca locuiti intr-o casa mica sau intr-un apartamnet, va trebui sa amenajati camera in asa fel incat sa indeplineasca aspectul functional pentru ambii copii. Chiar daca aveti un baietel si o fetitia, camera poate fi frumos amenajata in functie de necesitati si preferinte.
Atunci cand amenajarea unei incaperi este conditionata de spatiu, optimizarea acestuia reprezinta pasul cel mai important. Inainte de a amenaja camera pentru doi copii este bine sa realizati un plan si sa impartiti camera pentru ca cei doi copii sa se poata simti confortabil si sa nu se simta sufocati de prezenta fratelui sau a surorii. Chiar si daca impart o singura camera, cei doi copii trebuie sa aiba parte de intimitate si de un spatiu individual.
Pana ating varsta adolescentei, cei doi copii se vor intelege cu siguranta foarte bine daca vor imparti camera, avnatajele fiind numeroase. Cei mici vor petrece mult timp impreuna, vor face diferite activitati, vor invata impreuna, vor invata sa se respecte, ceea ce este foarte important. La varsta adolescentei apar numeroase schimbari; copiii incep incet, incet sa se transforme in adulti, isi doresc sa aiba parte de mai multa intimitatea si incep sa isi formeze personalitatea care va fi vizibila atata la nivel comportamental, cat si in ceea ce priveste lucrurile din jur.
• Inainte de a amenaja camera copiiilor tineti cont de preferintele acestora si realizati planul despre care am mentionat si in randurile anterioare.
• Desi spatiul de joaca va fi comun, este bine ca fiecare dintre cei doi copii sa aiba un spatiu delimitat, de exemplu spatiu pentru studiu, cel pentru depozitarea hainutelor, a anumitor jucarii. Fiecare copil incepe sa isi dezvolte treptat dorinta de proprietate si nu va privi cu ochi buni situatiile in care fratele sau sora mai mica vor incepe sa foloseasca din curiozitate diverse jucarii, carticele si hainute.
• Cum alegem culorile? Daca aveti doi copii, un baietel si o fetita, puteti imbina armonios culorile in asa fel incat sa se potriveasca amandurora. Puteti folosi culori aprinse si combinatii interesante care, in acelasi timp sa aiba un efect pozitiv atat asupra celor mici, cat si asupra spatiului. Puteti alege frumoasele picturi murale care vor aduce un plus de veselie, energie si personalitate camerei celor mici.
• Alegerea obiectelor de mobilier reprezinta un pas important. Fie alegeti un singur dulap pentru haine, de dimensiuni mai mari, fie optati pentru doua mici dulapuri in care cei mici sa isi poata depozita lucrusoarele. In privinta patului, cei mai multi parinti aleg patul supraetajat. Alegerea patului supraetajat reprezinta o idee foarte buna, mai ales daca doriti sa valorificati spatiul la maximum.
Paturile suprapuse sunt foarte practice si va ajuta sa economisiti foarte mult spatiu. Insa, nu este neaparat o regula sa optati pentru paturile suprapuse. Puteti alege si doua paturi normale pe care sa le asezati in colturi diferite ale camerei. In acest fel, intimitatea fiecaruia dintre cei mici va fi mai bine respectata. Langa paturi se pot aseza noptiere individuale pentru ca cei mici sa isi poata depozita diferite obiecte iar micile lampi nu ar trebui sa lipseasca.
• In cazul in care doriti sa mariti confortul celor mici, puteti opta pentru delimitarea spatiului, lucru indicat in special in cazul in care aveti un baietel si o fetita. Cu ajutorul unei dulap cu rafturile goale puteti delimita spatiul insa nu se va crea acea atmosfera inchisa deoarece spatiul va fi utilizat creativ, avand in vedere ca biblioteca va fi utilizata pentru depozitare. In acest fel puteti alege doua tipuri de decoratiuni, culorile alese pot fi si ele diferite fara sa existe o prea mare discordanta.
• Nu uitati de spatiile de depozitare. Pe langa dulapioare sau rafturi, sunt necesare si cutii pentru depozitarea jucariilor in asa fel incat ordinea se va pastra mult mai usor.
Urmand aceste sfaturi veti aduce armonie in locuinta dumneavoastra precum si in relatia dintre copiii dumneavoastra. Nu uitati ca, indiferent de situatie, sa ii lasati pe cei mici sa isi exprime ideile referitoare la decorarea si organziarea propriei camere si mai ales sa tineti cont de preferintele acestora.