Timp liberNoduri pescărești, vezi care sunt avantajele fiecărui tip

Noduri pescărești, vezi care sunt avantajele fiecărui tip

Cele mai multe noduri pescaresti se utilizeaza la legarea acelor de pescuit ori la legarea firelor. De asemenea, exista si foarte multe feluri de noduri de atas. Daca vorbim despre noduri pentru acele de pescuit ne referim cu precadere la cele cu paleta si la nodurile simple monofilament.

Nodul cu bucla intermediara

Unul dintre cel mai usor de facut nod pentru carligele cu paleta este nodul cu bucla intermediara. Pentru inceput, asezati pe tija carligului o bucla de nailon. Este important ca aceasta se se afle peste paleta. Matisarea firului se va realiza din partea curburii spre paleta cu capatul mai mic. Dupa ce executati vreo 10 spire, treceti capul scurt prin bucla intermediara. Umeziti si apoi trageti aceasta bucla pe sub spire. Daca v-a iesit cum trebuie, capul mai mic al nodului este scos inspre curbura carligului, prin interiorul nodului. La final, trebuie sa strangeti de ambele capete ale acestuia, lucru ce prezinta un mare avantaj.

Nodul simplu monofilament

Nodul simplu monofilament se incepe prin realizarea unei bucle la capatul firului, dupa care se alatura carligul, de regula pana spre varf. Se efectueaza  cateva spire in interiorul buclei si se strang marginile suplimentare. Un astfel de nod facut cum trebuie va avea varful carligului in aceeasi directie cu nodul, acesta fiind pozitionat pe paleta carligului. In acest fel, pestii vor putea fi agatati in mod optim.

Va veti putea da seama ca nodul nu este corect realizat daca acesta se afla sub paleta carligului. Daca ati gresit, carligul va aluneca mult mai usor atunci cand ati prins ceva. Nodurile pe care le facem pentru firele impletite sau la cele dintr-o singura parte trebuie tratate cu foarte mare atentie, intrucat in urma acestui proces va scadea rezistenta lor, devenind mult mai usor de rupt si, de asemenea, se pot desface daca nu sunt innodate cum trebuie.

Nodurile pentru fire sunt de mai multe feluri, unele putand fi facute mai usor decat celelalte. Cele mai cunoscute sunt nodul Albright, nodul Blood si nodul Chirurgului. Unii pescari mai utilizeaza si alte noduri, precum nodul Canada, nodul Triplu sau nodul Fisherman’s Bend.

Nodul pescaresc Albright

Nodul pescaresc Albright este un nod care este folosit pentru a se lega doua linii care au diametre diferite ori sunt confectionate din materiale diferite. De asemenea, el este utilizat si pentru legarea in prelungire a unui fir textil de un monofilament pe o struna de otel, deoarece are avantajul de a fi foarte rezistent si puternic, aspecte ce-l fac foarte folosit.

Pentru a face un nod pescaresc Albright, trebuie sa incepeti prin infasurarea sub forma unei bucle pe linia groasa, pe care se merge circa 25 de centimetri. Apoi, cele trei linii rezultate se tin intre doua degete, dupa care se indoaie linia subtire peste firele buclei. Dupa aceea, se fac circa noua-zece astfel de infasurari foarte stransa una langa alta. Capatul firului care se infasoara se trece prin bucla si se iese cu el exact prin acelasi loc pe unde s-a intrat. In fine, se tine cu grija linia subtire si se trage de capetele liniei groase pentru ca infasurarile sa ajunga la marginea buclei. Dupa asta, tot ceea ce mai ramane de facut este sa strangeti tare nodul.

Nodul pescaresc Blood

Nodul pescaresc Blood se foloseste pentru a se lega doua feluri de linie care au dimensiuni similare (de obicei se folosesc firele de nailon). In Romania, dar si in alte state europene, acest tip de nod este des folosit pentru pescuitul crapului. In ceea ce priveste modurile de realizare, exista cateva tehnici folosite pentru crearea nodului Blood. Ceea ce este foarte important se refera la faptul ca spiralele trebuie facute perfect, firele trebuind sa fie intinse egal.

In primul rand, la legarea unui nod Blood trebuie sa suprapuneti capetele liniilor pe care doriti sa le uniti. Dupa aceea, infasurati-le una peste cealalta de cinci-sase ori. Apoi va intoarceti cu capatul intre cele doua linii si repetati ceea ce tocmai ati facut, insa de data aceasta cu cealalta linie. De indata ce ati terminat aceasta operatiune, trageti liniile in directii diferite. Facand acest lucru, infasurarile se vor strange si se vor uni. Ultimul lucru pe care mai trebuie sa-l faceti este sa apropiati cele doua margini pentru a avea un nod Blood.

Nodul Chirurgului

Nodul Chirurgului este un nod rapid si rezistent, utilizat pentru a lega cabluri sau sfori de linii cu diametre distincte. Ca sa-l realizati, aveti nevoie sa faceti o bucla cu ajutorul inaintasului si alta folosind guta de baza. Este destul de simplu: trebuie sa rasuciti capetele libere prin bucle, de circa trei sau patru ori. La final, strangeti nodul si indepartati capatul care este in plus.

Nodul Fisherman’s Bend

Nodul Fisherman’s Bend se recomanda pentru legarea firelor de diametre similare, de obicei mai mari de 0,35 milimetri.

Nodul Canada

noduri

Nodul Canada se utilizeaza pentru legarea a doua fire in prelungire. Dupa cum insusi numele o sugereaza, el este folosit cu precadere de catre pescarii din aceasta tara. Nodul Canada este excelent pentru forfacul de musca.

Nodul Triplu

Nodul Triplu este poate unul dintre cele mai simple de realizat, acesta fiind recomandat pentru firele monofilament care au acelasi diametru.

Nodurile de atas se folosesc pentru atasarea mustelor artificiale, a carligelor, a vartejelor, a strunelor metalice sau a nalucilor. Cele mai cunoscute astfel de noduri sunt nodul Palomar, nodul Rapala si nodul Snell.

Nodul pescaresc Rapala

Nodul pescaresc Rapala este indicat pentru a se lega linguritele si voblerele de linia principala. Dupa ce ati facut asta, voblerele si linguritele se vor putea misca in voie, nemaifiind blocate de nod.

Daca doriti sa realizati un astfel de nod, atunci veti incepe prin construirea pe linie a unui nod de mana. Dupa aceea, trebuie sa treceti capatul firului prin ochiul momelii si sa va intoarceti prin bucla rezultata din nodul de mana. Urmatorul pas in realizarea nodului Rapala presupune infasurarea capatului firului de trei ori de-o parte si de alta a liniei, dupa care trebuie sa-l treceti inca o data prin bucla de la nodul de mana. Mai departe, luati capatul firului si introduceti-l prin bucla. Umeziti putin linia si trageti de ea. Capatul firului trebuie tinut bine pentru a se putea inchide nodul. La final, ajustati nodul prin tragerea de ambele capete ale firului.

Nodul pescaresc Palomar

Nodul pescaresc Palomar se foloseste pentru a se atasa carlige sau momeli de fir, ori pentru liniile impletite. Conform opiniei generale, acest nod este cel mai puternic dintre toate. Se foloseste foarte mult pentru pescuitul crapului si al salaului si se remarca printr-un grad ridicat de flexibilitate si rezistenta. O parte dintre pescari il recomanda pentru firele textile, cu precadere atunci cand in capatului liniei principale se afla un jig.

Daca doriti sa faceti un nod Palomar, incepeti prin impartirea firului in doua. Dupa aceea, treceti bucla prin ochet. Urmatorul pas este sa faceti un nod simplu pe linia dubla. Este important sa lasati carligul sa atarne in jurul nodului. Bucla nou formata se va aseza peste carlig, dupa care se va trage de linie si de capatul acesteia pentru strangerea nodului pe ochi. Dupa taierea capatului care a ramas liber, rezultatul va fi un nod Palomar.

Nodul Snell

Nodul Snell este unul dintre nodurile pescaresti cele mai folosite. Acesta a aparut pentru prima data in Marea Britanie. El este utilizat pentru a se lega foarte rapid carligele cu ochet, atat pe interior, cat si pe exterior. De asemenea, nodul Snell este recomandat in general pentru riguri, care sunt niste linii scurte, deoarece capetele firului sunt introduse prin ochet atunci cand se leaga. De remarcat si faptul ca nodul la care facem referire pastreaza intotdeauna carligul indreptat in continuarea rigului, si nu in alta parte. Astfel, cel mai indicat este sa-l utilizati pentru monturi ca acestea. Totusi, inainte de montare, nu trebuie sa omiteti umezirea firului, pentru ca nodul sa fie rezistent si mai trainic.

Nodul Snell este unul dintre cele mai usor de legat noduri si are si avantajul ca este puternic si rezistent. De asemenea, se spune ca este unul dintre cele mai des utilizate noduri pescaresti, alaturi de nodul Rapala.

Inainte de final, mai este nevoie sa discutam despre nodul opritor (stopper) si despre diferitele bucle pe care pescarii le utilizeaza.

Nodul opritor se foloseste in pescuitul stationar, insa si la pescuitul crapului. Nivelul sau de utilitate este foarte ridicat, iar procesul de realizare nu este unul complicat. Stopper-ul are rolul de a opri pe fir celelalte componente ale liniei, precum plubul sau pluta culisanta.

De regula, un stopper trebuie sa fie confectionat dintr-un material foarte rezistent, intrucat veti avea nevoie sa efectuati lansari succesive. De asemenea, acesta trebuie sa fie si impermeabil, pentru ca, in caz contrar, va aluneca pe fir.

Cele mai comune bucle sunt bucla simpla, bucla dubla stransa (care are o rezistenta mare, undeva la 95%), bucla pe linie si bucla de racordare. De asemenea, rolul de bucla il pot indeplini si nodurile Bimini si Bloodbight. Bimini actioneaza ca un adevarat amortizor de socuri si se remarca prin faptul ca se poate folosi si ca atas, in special pentru voblere si naluci, in vreme ce Bloodbight  se foloseste pentru atasarea unor elemente pe linia principala, ori pentru formarea capetelor de linii sau a monturilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.