Pescuitul lufarului reprezinta adevarate provocari pentru cei care-l incearca, asta din cauza puterii foarte mari a acestui peste si a modului in care el se va lupta sa scape. In ceea ce priveste modalitatile de pescuit ale acestui peste, lufarul se poate pescui atat de pe mal (de pe diguri, cand vorbim despre aceasta specie), cat si din barca, in larg. Daca va hotarati sa pescuiti din barca, este bine sa intrebati inainte la Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Constanta, intrucat au existat perioade temporare in care pescuitul de acest fel al lufarului nu a fost permis, din diferite motive.
In legatura cu pescuitul de pe mal, se spune ca cele mai bune locuri unde puteti captura lufari de pe mal sunt capetele digurilor nordice si sudice de la portul Constanta. De asemenea, este indicat sa mergeti fie dimineata, la primele ore, fie seara, inainte de asfintitul soarelui.
De ce ustensile aveti nevoie pentru a prinde lufari? In primul rand trebuie sa stiti ca va trebuie un echipament de pescuit de o calitate foarte buna. Spre exemplu, lanseta ar fi bine sa nu depaseasca trei metri si jumatate, sa aiba o putere de aruncare de cel putin 100 de grame si sa beneficieze de actiune foarte rapida. Mulinetele cele mai indicate pentru prinderea lufarului sunt cele cu corp metalic, tambur mare (pentru a putea folosi o cantitate suficienta de fir) si cu un angrenaj extrem de puternic.
Firul de la mulineta nu trebuie sa aiba un diametru mai mic de 0,30 de milimetri, pentru ca, in caz contrar, acesta ar putea ceda in momentul inteparii, din cauza elasticitatii prea mari. Unii pescari utilizeaza firele textile pentru capturarea lufarului. Acest lucru nu este recomandat intrucat exista pericolul ruperii lansetei in momentul aruncarilor, din pricina greutatii lingurilor, mai ales daca firul se incurca pe vreun inel sau in jurul tamburului.
Este recomandat sa se ataseze la capatul firului principal un inaintas de maxim 15 centimetri, confectionat din fir cu diametrul de 0,40-0,50 milimetri. Astfel, va veti usura misiunea scoaterii lufarului din apa. Acest peste ataca intr–un mod brutal, asa ca orice masura preventiva va poate ajuta foarte mult.
Cele mai bune momeli pentru pescuitul lufarului sunt cele artificiale. Dintre acestea, lingurile oscilante sunt mai indicate, pentru ca au un aspect similar cu pestii prada. In general, oscilantele au intre 50 si 100 de grame, ca greutate, 10-20 de centimetri in lungime si sunt mai alungite decat celelalte momeli artificale. Ca si culori, ele pot fi de regula argintii sau aurii. In ceea ce priveste materialul din care sunt confectionate, acesta este cromul, inoxul sau alama, ori diferite mixturi dintre acestea.
Atunci cand vreti sa cumparati linguri oscilante si vreti sa le folositi pentru a prinde pesti precum lufarul, trebuie sa fiti foarte atenti la cat de buna este calitatea ancorelor cu care acestea sunt armate. De asemenea, nu strica sa va uitati si la ce tipuri de inele sunt incorporate.
In afara de lingurile oscilante, se mai pot utiliza si woblerele cu o greutate mai mare. Acestea se gasesc intr-o mare varietate de culori, argintiul fiind dominant. Ceea ce trebuie sa retineti in legatura cu oscilantele si cu woblerele este faptul ca este necesar sa le atasati la firul mulinetei folosind o struna de otel, care sa aiba la cele doua capete carabine concepute pentru pescuitul marin.
La pescuitul lufarului, trebuie sa lansam lingurile oscilante sau woblerele la o distanta apreciabila. Dupa aceea vom astepta cateva momente pana cand momelile se scufunda cat este nevoie. Mai departe e momentul sa coboram varful lansetei pana spre suprafata apei pentru a efectua recuperarile rapide. Cateodata pescarii obisnuiesc sa faca unele schimbari de directie, insa nu este obligatoriu.
Ce-i drept, acest tip de pescuit este unul foarte obositor, intrucat este nevoie de foarte multe lansari si de recuperari intr-un ritm alert, care va vor stoarce de puteri. De aceea este indicat sa luati pauze scurte si dese la fiecare serie de 10-15 lansari, ori chiar mai rapid. Prezenta lufarului este semnalizata de cele mai multe ori de catre pescarusi, care simt atacurile acestora pesti asupra stavrizilor sau a altor specii pe care le consuma. De aceea, trebuie sa fiti vigilenti si intotdeauna pe faza.