Copii & adolescențiNoapte bună! – 10 reguli pentru a asigura calitatea somnului copilului

Noapte bună! – 10 reguli pentru a asigura calitatea somnului copilului

Indiferent de vârstă, copiii au nevoie de un somn de calitate, care să le stimuleze creșterea și dezvoltarea armonioasă. Deficiențele și problemele legate de somn duc la numeroase dificultăți, de la afecțiuni fizice (hipertensiune, migrene, supraponderalitate) și până la afecțiuni psiho-emoționale și comportamentale (nervozitate și agresivitate, lipsa capacității de concentrare, probleme de memorie, chiar și stări depresive).

De aceea, este important ca noi, părinții, să încercăm tot posibilul pentru a le asigura copiilor un somn de calitate. Este, de altfel, foarte important și să le supraveghem programul, așa încât aceștia să beneficieze de suficientă odihnă. Astfel, până la un an, bebe are nevoie de 12-16 ore de somn (în mai multe reprize); între 1 și 2 ani, de 11-14 ore; de la 3 la 5 ani, de 10-13 ore; de la 6 la 12 ani, de 9-12 ore; iar de la 13 la 18 ani, de 8-10 ore (conform APA – American Academy of Pediatrics).

Putem observa că și adolescenții au nevoie de ore bune de somn, ceea ce reprezintă o reală dificultate, odată ce programul lor devine mai încărcat, iar ora de culcare mai târzie. Ca părinți, este nevoie să încercăm să formăm obiceiuri sănătoase, care să devină rutine respectate zi de zi și seară de seară de către copiii noștri (deși uneori este foarte dificil – de exemplu, succes să-l îndepărtezi de smartphone, chiar și în pat!!).

10 reguli pentru a asigura calitatea somnului copilului:

♦ Stabiliți încă de când copilul este mic o rutină zilnică. Aceasta este cheia de a face copiii să respecte anumite reguli: stabilirea unei rutine, ce devine o obișnuință de zi cu zi. Astfel, cu aproximativ jumătate de oră – o oră înainte de ora de culcare, obișnuiți-l cu câteva activități relaxante și simple, care să-l introducă în starea necesară somnului. Acestea pot fi: baie, spălat dinți, poveste/citit, chiar și muzică liniștitoare (fără heavy metal sau dubstep!).
Nu uitați: amintiți-le copiilor că se apropie ora de pregătire pentru culcare cu măcar jumătate de oră dinainte!

♦ Închideți TV-urile, PC-urile, tabletele, smartphone-urile. O regulă foarte importantă pentru calitatea somnului: cu măcar jumătate de oră înainte de culcare, fără televizor, jocuri sau chaturi pe computer, tablete etc.. Unele studii arată chiar că lumina emisă de dispozitivele mobile afectează direct calitatea somnului și îl întârzie, așadar, insistați să îl convingeți chiar și pe adolescent să încheie convorbirile pe telefon din timp.

♦ În special când vine vorba despre copiii mici, evitați filmele sau show-urile violente, care nu doar că pot provoca coșmaruri, ci te pun în stare de alertă, total nepotrivită înainte de somn. Însă regula este valabilă la orice vârstă, chiar și pentru adulți: de exemplu, știrile violente sau proaste, sau emisiunile cu polemici aprinse vor afecta starea ta emoțională și te vor împiedica să te relaxezi.

Odihna
Odihna

♦ Patul trebuie să fie un loc pentru dormit, astfel că îndepărtați jucăriile: lăsați copilul să-și aleagă o singură jucărie preferată, cu care să doarmă.

♦ Verificați temperatura din dormitor (căldura omoară somnul) și lăsați o lampă cu lumină slabă doar dacă cel mic nu poate dormi altfel; asigurați-vă că lumina nu e direcționată direct spre fața copilului.

♦ Nu purtați conversații serioase, dificile și în nici un caz conflictuale înainte de culcare! Păstrați-le pentru un moment din zi mai potrivit.

♦ Dacă copilul nu adoarme ușor, o meditație de jumătate de oră sau 15 minute îl poate ajuta să se relaxeze (găsiți online diferite videos – dar fără imagine, doar sunetele!). Pentru bebeluși, există și aplicații care îi ajută să doarmă, cu acel sunet alb (white noise apps).

♦ Încurajați copiii să fie activi și să iasă afară, la joacă sau la o plimbare, măcar jumătate de oră, dacă mai mult nu se poate. Plimbările în aer liber cu bebe sunt esențiale.

♦ Nu introduceți în dieta alimentară a bebelușului alimente solide înainte de vârsta de 6 luni (îi îngreunează digestia și-i strică somnul). În cazul copiilor mai mari și adolescenților, încercați să îi convingeți să ia cina cu 3 ore înainte de culcare și să nu se lase tentați de o gustare târzie. Dacă într-adevăr le este foame, oferiți-le o gustare cât mai puțin greoaie și hrănitoare (unt de arahide, baton de cereale).

♦ Fără muncă! În special în cazul copiilor mai mari și adolescenților, uneori programul devine încărcat și ei amână să-și îndeplinească sarcinile, ajungând să scrie la teme/proiecte sau să învețe seara târziu. Nu este o idee deloc bună: munca afectează calitatea somnului, deoarece necesită concentrare și stimulează mintea, căreia îi va fi mult mai greu după aceea să intre în starea de relaxare și liniște necesară odihnei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.