Rețete culinareMurăturile sunt gustoase și sănătoase – Află secretele unor rețete tradiționale

Murăturile sunt gustoase și sănătoase – Află secretele unor rețete tradiționale

Murăturile reprezintă adevărate delicii și medicamente pentru sănătate mai ales dacă sunt preparate acasă. Nu trebuie să fie cumpărate de la supermarket deoarece pot avea conservanți și alte ingrediente care nu sunt recomandate. Cel mai bine este să cumperi varză, gogonele, castraveți, ardei capia și alte legume crude și să le pui la murat prin metode tradiționale acasă, fără a folosi deloc aditivi și conservanți. Ingredientele care se folosesc la murături trebuie să fie doar: apă, sare, usturoi, morcovi, țelină și alte condimente sănătoase cu arome deosebite (cimbru, hrean, boabe de muștar, frunze de dafin, boabe de piper, crenguțe de vișin, mărar uscat și altele).

Beneficiile murăturilor pentru organism:

  • conțin bacterii sănătoase care refac microflora intestinală
  • combat alergiile
  • reduc inflamațiile din organism
  • ameliorează tulburările digestive
  • consolidează sistemul imunitar al organismului
  • ajută la detoxifierea ficatului
  • conțin numeroase enzime, antioxidanți, fibre, substanțe hepatoprotectoare
  • au proprietăți anticancerigene.

Zeama de varza murată are numeroase efecte benefice asupra organismului:

  • are acțiune profilactică în cazuri de diabet zaharat
  • vindecă constipația
  • elimină mahmureala, migrena și durerea de cap
  • poate ajuta la detoxifierea ficatului și în ameliorarea afecțiunilor și bolilor de ficat
  • este un bun remediu pentru litiaza biliară
  • curăță intestinele și îmbunătățește digestia.

Murături – gogonele, castraveți, gogoșari, varza albă, varză roșie, conopidă, mere, sfeclă, pere, morcovi, țelină, ciuperci, struguri, prune și chiar fasole verde.

Pentru murături principalele ingrediente sunt: rădăcinile de țelină cu frunze, morcovii, usturoiul, merele, arpagicul, hreanul, mărarul uscat, cimbrul uscat, crenguțele de vișin, ardei iute.

Soluția salină se va prepara prin fierbere și va conține: sare grunjoasă (1 lingură la 1 l lichid), oțet, boabe de piper, boabe de muștar, foi de dafin, miere, chimen, eventual o aspirină. Pentru ca murăturile să țină mai mult timp se adaugă conservant (10 g la 1 l lichid).

Toate mirodeniile și condimentele au rol de a păstra proaspete murăturile și de a le da o aromă deosebită și un gust excelent.

1.Murături la oțet – gogoșari – Secrete din rețeta maestrului bucătar Radu Anton Roman

Gogoșarii se pot pune la oțet alături de alte fructe și legume – castraveți, usturoi, ceapă, gutui, mere, pere, struguri, conopidă, prune. Pentru o rețetă cu gogoșari, la un borcan de 10 kg trebuie cam 6-7 kg de gogoșari mari.

Soluția salină aromată cu oțet se prepară din: 3 l apă și 3 linguri de sare grunjoasă; 1,5 l oțet natural de 9̊; 400 g zahăr; 300 g miere; 30 boabe de muștar, 25-30 boabe de piper; 6 frunze de dafin; câteva ramuri de cimbru uscat și crenguțe de vișin. Toate acestea se amestecă într-o oală pe aragaz, lichidul trebuie să dea un clocot.

Ingredientele necesare sunt: 6-7 kg de gogoșari; 1 țelină cu frunze; 1 kg de ceapă roșie mică; 4-5 morcovi; 2-3 rădăcini de hrean; 4-5 căpățâni de usturoi; cimbru uscat; mărar uscat; câteva mere mici.

Mod de preparare: se curăță și se spală toate ingredientele, apoi se așează în borcan; morcovii trebuie să fie tăiați în felii, la fel și merele; se folosesc jumătăți de gogoșari, în care se pun felii de țelină, usturoi, rondele de morcovi, câte o ceapă mică; pe parcurs se adaugă și condimentele, iar la final se pun crenguțele de vișin, cimbru și mărar uscat; soluția salină cu oțet se toarnă în borcan după ce s-a răcit suficient, astfel încât să nu fie chiar fierbinte. Aceste murături în oțet sunt perfecte pentru consum după aproximativ o lună.

  1. Varză murată – Rețeta tradițională a lui Radu Anton Roman

Recomandat este ca varza să se pună la murat într-o putină încăpătoare din lemn sau într-un butoi de stejar.

Ingrediente: 25 de verze, 4 pumni de boabe de porumb, 20 crengi de mărar uscat, câteva legături de cimbru uscat, 10 rădăcini de hrean, 3 gutui mari, sare grunjoasă și piper boabe.

Se procedează astfel: se pune sare grunjoasă, felii de gutui, crenguțe de mărar, cimbru, boabe de porumb și frunze de varză pe fundul butoiului; apoi se pun căpățânile de varză care au fost în prealabil scobite pe cocean; pe fiecare căpățână (care s-a așezat astfel încât să aibă cotorul în sus) se pune sare; de asemenea printre căpățânile de varză se pun alte ingrediente (felii de gutui, cimbru uscat, boabe de porumb, hrean, crenguțe de mărar și boabe de piper); la final se presară sare deasupra verzelor, se toarnă suficientă apă călduță, iar butoiul se acoperă cu un capac. După câteva zile se pritocește varza, se gustă zeama pentru a vedea dacă are suficientă sare, iar dacă mai trebuie se completează și cu apă și cu sare. După o perioadă de 3-4 săptămâni varza este gata murată și bună pentru consum.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.