Sezonului rece îi sunt asociate întotdeauna răceala, gripa și virozele respiratorii. Conform statisticilor publicate de Centrul Național pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, în 2016 au fost înregistrate cu 13,2% mai multe cazuri de gripă decât în anul precedent – peste 90,000.
Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt întâlnite în rândul copiilor, atenționează medicii de familie, peste 40% dintre ei fiind expuși riscului de îmbolnăvire chiar la școală sau la grădiniță. În cazul lor, virozele respiratorii sunt cele mai întâlnite afecțiuni, pe timp de iarnă.
Iată 4 dintre cele mai frecvente:
- Răceala și gripa – acestea sunt cauzate de viruși aflați în exterior care pot fi transmiși prin contact direct de la o persoană la alta. Simptomele fizice includ febra, frisoanele, oboseala cronică, dureri musculare, tuse și stări de greață.
Cea mai frecventă greșeală asociată tratamentului pentru gripă sau răceală o reprezintă utilizarea antibioticelor fără recomandarea medicului.
Cele două sunt infecții virale, astfel că antibioticele nu au niciun efect benefic asupra lor, ci dimpotrivă. Utilizarea excesivă și nejustificată a acestora poate duce la rezistență la antibiotice, ce provoacă efecte adverse grave.
- Bronșita – într-un an, 20% dintre afecțiunile respiratorii ce afectează copiii sunt reprezentate de bronșita acută. Boala, care se manifestă ca o inflamație a căilor respiratorii, poate fi cauzată de viruși, bacterii sau alergii deja existente. Printre simptome se regăsesc febra, dificultate in respirație si tuse severă persistentă.
- Sinuzita – medicii spun că aproximativ 10% dintre răcelile întâlnite la copii duc către apariția sinuzitei, o inflamație a sinusurilor cauzată de alergii sau alte infecții existente.
Deși se manifestă ca o răceală comună, sinuzita are nevoie de tratament diferit, astfel că diagnosticarea corectă este esențială. Printre simptome se regăsesc congestia nazală, dureri de cap, și poate cauza și tuse persistentă sau dureri în gât.
Pe lângă serviciile medicale legate de afecțiunile respiratorii sau bolile copilăriei (varicelă, rujeolă), copiii necesită îngrijire medicală în primul rând preventivă, încă din primul an de viață. Astfel, riscul de apariție a unor afecțiuni medicale complexe este redus cu până la 100%, la fel și riscul de agravare a acelor afecțiuni care nu pot fi prevenite.
Iată câteva dintre serviciile medicale preventive recomandate de medici, pentru o creștere sănătoasă a copilului:
- Consult stomatologic, recomandat după vârsta de 2 ani
- Vaccinări (vaccinul pentavalent, cel contra hepatită, tuberculoză sau rujeolă ori cel antimeningococic salvează, anual, viețile a 2-3 milioane de copii, susține UNICEF)
- Consult oftalmologic, recomandat după vârsta de 4-5 ani
- Consult pentru prevenția obezității, diabetului sau a altor boli cardiovasculare
- Evaluarea coloanei vertebrale, pentru prevenția scoliozei
Deși copiii beneficiază în mod automat de asigurare de sănătate ce decontează serviciile medicale în spitalele de stat, de multe ori drumul către acele servicii este anevoios. Avem nevoie de trimiteri de la medicul de familie, consultații programate cu mult timp înainte, fiindcă fondurile puse la dispoziție în spitalele de stat nu sunt nelimitate, iar cererea e mare.
Cea mai bună soluție pentru a avea acces atât la sistemul medical de stat, cât și la cel privat, o reprezintă asigurarea medicală privată. Un astfel de plan poate acoperi serviciile medicale de prevenție de care copilul tău are nevoie, fără necesitatea înscrierii pe liste de așteptare.
În acest caz, copilul nu are nevoie de un plan de asigurare al său, ci poate fi înscris pe cel al părinților. Astfel, el beneficiază atât de acoperire atât pentru medicină preventivă, cât și pentru proceduri de urgență sau de tratament al unor afecțiuni complexe în cele mai bune clinici.
Totodată, părinții pot alege un plan de asigurare internațională de sănătate, care oferă acoperire 100% pentru o gamă largă de servicii medicale, în orice clinică din lume.
Printre serviciile acoperite de asigurarea medicală internațională atât pentru copii cât și pentru adulți se regăsesc:
- Consultații medicale de rutină
- Analize și investigații
- Spitalizare
- Interventii chirurgicale
- Terapie recuperatorie
- Tratament pentru afecțiuni fizice precum fracturile, ca urmare a unor accidente
- Medici specialiști
- Analize complete și teste de laborator
- Tratament pentru cancer (spitalizare, chimioterapie și consultații asociate, radioterapie, medicamente și investigații)
Alege un plan de asigurare medicală privată de orice tip, și oferă-i copilul tău cea mai bună șansă la o viață sănătoasă, fără a avea grija costurilor medicale.