Vrei să afli care sunt cele mai sigure metode de contracepție naturale pentru femei? În acest articol sunt prezentate tehnici naturale de prevenirea sarcinii și sfaturi utile cu privire la cunoașterea perioadei de fertilitate.
Navigare rapidă în articol:
- Care este cel mai important indicator de fertilitate?
- Regula menstruației
- De ce este recomandată abstinența în timpul menstruației?
- Regula mucusului timpuriu
- Regula zilei uscate
- Numărul de zile ale fazei infertile – Regula zilei 21
- Cum afli când este faza infertilă de după ovulație?
Care este cel mai important indicator de fertilitate?
Mucusul cervical este unul dintre cei mai importanți indicatori de fertilitate. Urmărind schimbările acestuia o femeie poate ști când poate să rămână sau nu însărcinată. Este vorba despre a ști să recunoască cele două forme de mucus cervical:
- Mucus fertil (ajută o femeie să rămână însărcinată)
- Mucus nefertil (împiedică sarcina, ajută în prevenirea sarcinii).
După menstruație sunt zile fără niciun tip de mucus, zile când senzațiile sunt uscate. Acestea se numesc zile uscate. În prima zi uscată după ciclul menstrual, când se îndepărtează tamponul poate să apară acea senzație de disconfort foarte neplăcută. În zilele uscate o femeie nu va rămâne însărcinată, depistarea acestora ajută în prevenirea sarcinii.
Pe măsură ce se apropie ovulația apare mucusul fertil. La început mucusul este umed și cleios, de culoare albă, creează senzația de umezeală. Apoi mucusul devine umed, vâscos și moale. Acesta este mucusul când are loc ovulația. Chiar înainte de ovulație, mucusul devine din ce în ce mai umed și senzația de umezeală apare în mod evident. Acum se produce mult estrogen, iar glandele din col produc mult mucus umed. În ziua ovulației mucusul este cel mai umed și alunecos.
Mucusul nefertil este mucusul uscat. În acest caz senzațiile vaginale sunt uscate și lipicioase.
Modificările mucusului cervical reprezintă principalii indicatori ai fertilității. Cu ajutorul lor și al senzațiilor vaginale se poate stabili când încep și când se termină zilele fertile, când are loc ovulația și când se termină. Dacă o femeie are contact sexual neprotejat în perioada când mucusul este fertil poate rămâne însărcinată. Infecțiile vaginale (simptomele și riscurile) nu permit verificarea corespunzătoare a mucusului cervical.
Regula menstruației
Dacă ciclul unei femei a depășit 25 de zile, riscul ca ovulația să fie timpurie este foarte mic. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii potrivit studiilor realizate de ei. Important este ca femeia să știe dacă sângerarea pe care o are este din cauza ciclului menstrual sau din cauza ovulației.
Există două condiții pentru a putea avea raport sexual în primele 5 zile ale menstruației:
- Ultimele 6 cicluri menstruale au depășit 25 de zile.
- Ovulația a avut loc în timpul ciclului anterior.
Dacă ciclul durează patru zile, înseamnă că aceste zile plus încă o zi sunt sigure pentru un raport sexual neprotejat ca femeia să nu rămână însărcinată. Dacă ciclul durează șase zile, înseamnă că doar primele cinci zile sunt sigure pentru raport sexual neprotejat.
Riscul de a rămâne însărcinată în primele cinci zile ale ciclului menstrual este foarte mic. Această regulă poate ajuta în prevenirea sarcinii.
De ce este recomandată abstinența în timpul menstruației?
Se spune că nu este posibil să rămâi însărcinată în timpul menstruației. Și totuși, medicii spun că este uneori posibil, șansele sunt mici, procentul este de 1-5%, dar există. Este vorba despre femeile care au ovulație timpurie. Factorii care pot produce ovulație timpurie sunt:
- Stresul
- Boala
- Alimentația nesănătoasă
- Exercițiile fizice
- Stilul de viață
- Înaintarea în vârstă.
Sunt cazuri în care o femeie poate avea ovulație mai devreme și să nu știe aceasta din cauza menstruației. Dacă are raporturi sexuale și spermatozoidul supraviețuiește și întâlnește ovulul este posibil ca femeia să rămână însărcinată. Dacă observă apariția mucusului cervical mai devreme, cu o zi înainte de încheierea mestruației, aceasta înseamnă că ovulația a început mai devreme și deci este în perioada fertilă. Dacă nu vrea să rămână însărcinată trebuie să observe din timp prezența muscului și să continue abstinența.
Abstinența este cea mai sigură metodă pentru prevenirea sarcinii. Riscul de ovulație timpurie există la unele femei.
Sângerarea nemenstruală
Alte motive importante pentru care este recomandată abstinența în timpul menstruației:
- Această măsură este strict recomandată deoarece pot fi situații când femeile să sângereze din alte cauze și să creadă că au menstruație.
- Sângerarea nemenstruală poate fi deosebită de cea menstruală prin faptul că poate să dureze mai multe zile și să fie mai ușoară sau din contra mai abundentă. Dacă o femeie are sângerare nemenstruală, sau dacă îi vine ciclul mult mai devreme decât de obicei, este greșit să creadă că poate avea raporturi sexuale neprotejate pentru că nu va rămâne însărcinată. Ea poate fi în acea perioadă la ovulație timpurie, sau poate avea mucusul fertil și să nu știe, sau să nu observe aceasta din cauza sângerării anormale. Dacă se întâmplă ca spermatozoidul să supraviețuiască și să ajungă la ovul, este posibil să rămână însărcinată.
- Se poate întâmpla să fie vorba despre ovulație timpurie și astfel femeia, dacă are raporturi sexuale neprotejate poate risca să rămână însărcinată.
- Dezechilibrele hormonale pot face ca la ovulație să apară sângerări. Uneori sunt tulburări hormonale care pot produce sângerarea în timpul ovulației deși acest lucru este ceva nou, nu s-a mai întâmplat până atunci.
- Actul sexual poate fi neplăcut pentru unele femei.
- Femeile vor abstinență în timpul ciclului menstrual din motive personale sau religioase.
Astfel de cazuri sunt rare dar se pot întâmpla. Un lucru este sigur: ideea abstinenței în timpul sângerării este foarte bună, trebuie ținut cont de ea.
Regula mucusului timpuriu
Cum începe perioada fertilă, trebuie să înceapă și abstinența pentru o femeie, dacă ea dorește să nu rămână însărcinată atunci când are raporturi sexuale neprotejate. Acest lucru ajută cu siguranță în prevenirea sarcinii. Ideea este ca ea să fie atentă ca în vagin să nu existe niciun fel de mucus. Dacă există o scurgere de muscus și o senzație umedă înainte de ovulație, colul uterin produce mucus și vaginul devine umed.
Iată ce spun specialiștii despre mucusul vaginal fertil și nefertil:
- Sunt femei la care după menstruație urmează câteva zile uscate și abia apoi se produce mucusul.
- La unele femei mucusul poate fi produs chiar în prima zi după menstruație.
- La femei apare o senzație de umezeală în vagin care este creată întăi de mucusul cleios despre care se spune că este nefertil. Acest tip de mucus apare la început, chiar după ciclul menstrual. Unele femei consideră că acum pot avea raport sexual neprotejat deoarece acest mucus este nefertil și nu există riscul de a rămâne însărcinate. În realitate, lucrurile nu stau așa. Mucusul cleios, nefertil, are nevoie cam de 12 de ore să ajungă la orificiul vaginal, deci de un timp destul de lung, și deci este posibil ca deja să înceapă să se producă acel mucus fertil sau mucusul umed.
Pentru a fi sigură că nu va rămîne însărcinată este bine ca orice femeie să țină cont de apariția oricărui tip de mucus, fie el nefertil sau fertil. Când mucusul este prezent în vagin, este indicată abstinența sau contracepția sigură.
Atunci când vaginul este umed este sigur că perioada fertilă la femeie a început și deci ea poate rămâne însărcinată. Senzația de vagin umed poate să indice că mucusul a început să coboare prin vagin spre orificiul vaginal. Acest lucru arată că perioada fertilă a început.
Regula zilei uscate
Ce reprezintă zilele uscate? Sunt acele zile după menstruație când nu este niciun fel de mucus în vagin, acesta este uscat în timpul zilei și seara. În zilele uscate nu se produce ovulația și deci o femeie nu poate rămâne însărcinată.
Care este regula zilei uscate? Ajută sau nu în prevenirea sarcinii? Actul sexual neprotejat poate avea loc doar în noaptea după o zi uscată. În acea zi femeia trebuie să observe dacă vaginul este uscat și dacă nu există niciun fel de mucus care să indice începerea ovulației. Această regulă este important de ținut minte.
Dacă următoarea zi apare o scurgere de muscus este recomandat ca să nu mai aibă loc niciun raport sexual neprotejat deoarece riscul de a rămâne însărcinată există. Deci următoarea zi trebuie să fie de abstinență. Dacă în cea de-a doua zi nu apare niciun mucus și deci este iar o zi uscată se poate avea raport sexual neprotejat în următoarea noapte.
Foarte important este să fie înlăturată sperma prin spălături vaginale, astfel în cursul zilei se poate observa cu atenție dacă vaginul este sau nu uscat, dacă are sau nu scurgeri vaginale. Sperma din vagin trebuie îndepărtată după contactul sexual deoarece altfel ea poate fi confundată cu o scurgere vaginală.
Viața sexuală are importanță asupra vieții partenerilor de cuplu.
Numărul de zile ale fazei infertile – Regula zile 21
Se procedează astfel: se scade 21 din numărul de zile ale celui mai scurt ciclul pe care l-ai avut în ultimele șase luni. Deci se ține cont de ultimele șase cicluri (acestea trebuie să fie normale, să fie cuprinse între 25-27 zile), se alege numărul de zile ale celui mai scurt ciclu. Trebuie să știi cu exactitate când au început ultimele șase cicluri și să le notezi, să ții un grafic cu indicatori de fertilitate. Cel mai scurt ciclul va fi luat ca punct de reper.
Ovulația va avea loc înainte de perioada de 12-16 zile față de începerea menstruației. Se alege numărul de 21 de zile pentru că acest număr se obține din 16 la care se adaugă 5 zile (perioada de timp cât pot supraviețui spermatozoizii și pot să fertilizeze ovulul atunci când este prezent mucusul fertil).
Lungimea fazei infertile (înaintea ovulației) se obține prin diferența dintre numărul de zile ale celui mai scurt ciclu și numărul 21. Rezultatul obținut prin scădere reprezintă numărul de zile infertile, care se contorizează din prima zi a menstruației.
De exemplu: dacă o femeie are numărul de zile ale celui mai scurt ciclul de 28, se scade 21 din 28 și se obține 7. Deci faza infertilă de dinaintea ovulației este de 7 zile. Potrivit acestei reguli, femeia va putea avea raporturi sexuale neprotejate din prima zi a ciclului până în ziua a șaptea încluziv și nu va rămâne însărcinată pentru că această perioadă este infertilă. Din ziua a opta începe perioada fertilă și deci riscul de sarcină există.
Această regulă ajută în prevenirea sarcinii.
Cum afli când este faza infertilă de după ovulație?
Sunt două metode de stabilire a perioadei când este faza infertilă de după ovulație: metoda mucusului și cea a temperaturii.
Când începe faza infertilă?
După ceva timp de la ovulație, mucusul cervical își schimbă consistența, este mai umed, mai alunecos și mai elastic. Din acest moment dispar secrețiile vaginale care erau în perioada fertilă. Când mucusul se schimbă înseamnă că ovulația a avut loc. Faza infertilă începe după ovulație, dar din seara celei de a patra zi după ce a fost ultima zi cu mucus umed și alunecos. Deci trebuie să nu mai apară senzații vaginale lipicioase sau de lubrifiere.
Femeia trebuie să observe cu atenție care este ultima zi umedă, care este de fapt ultima zi în care observă mucus fertil (care se scurge din vagin) sau când are senzații vaginale umede. Această zi se va putea depista exact abia după ce a trecut. Ea trebuie să fie atentă la senzațiile vaginale, să urmărească prezența secrețiilor de mucus. Ideea este să facă bine diferență între cele două tipuri de mucus:
- Senzația vaginală umedă este creată de prezența mucusului vaginal umed.
- Senzația vaginală alunecoasă este creată de prezența mucusului vaginal alunecos.
- Absența mucusului crează o senzație de vagin uscat.
Se ține cont de ultima zi umedă deoarece ovulația poate avea loc și la o zi după ultima zi umedă sau înainte cu trei zile de ultima zi umedă.
Temperatura bazală – Regula schimbării temperaturii
Este vorba despre temperatura bazală care se schimbă înainte de ovulație și în timpul ovulației. Înainte de ovulație temperatura este mai scăzută. În timpul ovulației temperatura este mai ridicată. Temperatura bazală poate crește cu 0.15-0.16 grade Celsius până la 0.5 grade Celsius în timpul ovulației, față de temperatura anterioară. Ea crește cu această valoare chiar în momentul în care se eliberează ovulul, în timpul ovulației. De asemenea temperatura poate crește la două zile după eliberarea ovulului.
Se utilizează un termometru din sticlă, de mare precizie, cu diviziuni mai mici (de 0.05 grade Celsius). Măsurarea temperaurii se face în special pe cale vaginală, la aceeași oră în fiecare zi. Termometrul se ține 5 minute și apoi se citește valoarea temperaturii.
Temperatura bazală
Se procedează astfel:
- Se ia temperatura bazală în primele zece zile de ciclu.
- Se alege cea mai mare temperatură bazală.
- Se stabilește pe grafic linia de prag, care se trasează în dreptul acestei temperaturi (identificată ca fiind cea mai mare din cele zece) și se mai adaugă 0.05 grade Celsius.
- Se ia temperatura bazală zi de zi.
- Se ajunge la un moment dat la o valoare a temperaturii bazale care va fi peste linia de prag.
- Din acest moment se numără trei zile consecutive, de la a treia zi începe faza infertilă de ovulație.
- Cele trei zile trebuie să fie cu temperatură bazală ridicată, după cum spuneam mai sus. Dacă una din valorile temperaturilor înregistrate în cele trei zile se află la limita pragului, sau chiar mai jos de prag, este clar că ovulația nu a avut încă loc și trebuie să se mai aștepte.
Din ziua în care se înregistrează temperatura bazală ridicată, peste linia de prag, este obligatoriu să se aștepte să treacă încă o perioadă de trei zile. Abia după aceste trei zile începe faza infertilă și deci se poate relua activitatea sexuală. Un ovul trăiește 24 de ore dacă nu este fecundat. În concluzie trei zile sunt suficiente chiar și pentru eliberarea a două ovule.