Trucuri pentru a convinge copilul să citească

0
9
Trucuri pentru a convinge copilul să citească

În ziua de azi, misiunea părinților de a insufla dragostea pentru lectură în copiii lor a devenit aproape  imposibilă. Înconjurați de cele mai recente gadget-uri, jocuri pe calculator și rețele de socializare, ghidarea și menținerea interesului celor mici pentru lectură poate fi o sarcină extrem dificilă. De aceea ne gândim la trucuri pentru a convinge copilul să citească.

Abilitatea de a înțelege un text și de a comunica în mod eficient este vitală și trebuie să fie deprinsă de la o vârstă fragedă. Dincolo de asta, cititul din plăcere oferă o multitudine de beneficii copiilor în drumul lor prin școală și până la maturitate.

Cum transformăm reticența tânărului cititor în entuziasm?

Iată câteva trucuri pentru a convinge copilul să citească.

Dezvoltă-i capacitatea de a se exprima

În funcție de vârstă și abilitățile sale lingvistice, oferă-i o poveste pe care s-o citească singur sau citește-i chiar tu. La finalul poveștii, cere-i copilului să identifice părțile preferate. Acest lucru îi va permite să-și îmbogățească vocabularul într-un mod distractiv. Dar și să-și mențină interesul pentru a trece la pagina următoare.

Citește câteva povești în fiecare zi

Cu cât este mai mult expus literaturii, cu atât mai mult lectura va deveni parte din viața copilului de zi cu zi. El află în fiecare zi informații și concepte noi.

Pune-i la dispoziție suficient material de lectură

Copiii cu un număr mare de cărți în casă obțin un punctaj mai mare și au performanțe mai bune la testele standardizate. Formează-i un obicei de lectură și pune-i la dispoziție o gamă largă de cărți și reviste interesante. Este foarte important ca acestea să fie la nivelul lui de citire.

Încurajează-l să citească oricând, oriunde

 Fă în așa fel încât citirea să devină o parte esențială a vieții copilului. Lăsă-l să citească meniurile într-un restaurant sau broșurile din cutia poștală, numele filmelor de la cinematograf, semnele de circulație, instrucțiunile jocurilor, buletinele meteo sau orice alte informații practice din viața de zi cu zi. Asigură-te întotdeauna că are ceva de citit în timpul liber.

Citește și:  A picat Facebook, a tras și Instagram după el

 Lasă-l să folosească gadgeturi precum tableta sau e-book readerul

 Un eBook reader poate fi adaptat nevoilor specifice fiecărei persoane. Dacă ai un copil care are nevoie de un font mai mare sau mai puține linii per pagină pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a citi, o asemenea jucărie este perfectă, fiind foarte versatilă. Tipul acesta de gadgeturi sunt perfect adaptabile pentru elevii cu dizabilități. În plus, pot contribui la echilibrarea condițiilor pentru copiii care învață altfel.

Lăsă-l să aleagă ce citește

Cititul de plăcere reprezintă una dintre cele mai bune tactici prin care un copil își poate îmbunătăți performanța la școală. Dar nu este suficient doar să-i punem o carte în mână. Dacă îți lași copilul să-și aleagă materialul de lectură, va însemna enorm pentru el și se va bucura de activitate. Copiii care aleg materialul, indiferent dacă e vorba de un roman, de o carte de benzi desenate sau de o revistă, sunt mai implicați în ceea ce citesc și mai probabil să păstreze informațiile.

Ajută-l să aleagă cărți adecvate vârstei

Dă-i sfaturi și ajută-ți copilul să aleagă cărți adecvate vârstei, ținând cont de subiectele care îl interesează. Mergi cu el la bibliotecă. O altă opțiune este eBook readerul. O atingere de ecran îl desparte pe copilul tău de mii de cărți. Accesul la o gamă largă de opțiuni îi ajută atât pe părinți, cât și pe copii să găsească poveștile potrivite și care să stârnească mai departe pofta pentru lectură.

Tu ce trucuri pentru a convinge copilul să citească, ne poți recomanda?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.