Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii reprezinta o dificultate in plus cu care o viitoare mamica se poate confrunta, deoarece riscul implicat de o astfel de infectie este crescut in perioada sarcinii. Infectiile tractului urinar pot afecta uretra (prin care se elimina urina), vezica urinara (unde se acumuleaza urina), ureterele (prin care se transporta urina de la rinichi la vezica) si chiar rinichii (unde se produce urina).
Infectiile tractului urinar sunt cauzate de catre o bacterie, care afecteaza uretra si ajunge si se reproduce in vezica urinara. Uneori, daca simptomele raman netratate, bacteria se raspandeste la rinichi, provocand probleme mai grave pentru femeia insarcinata.
In cazul in care rinichii sunt infectati, riscurile devin mult mai mari decat in cazul infectiei vezicii urinare – infectia se poate transmite in sange, provocand atat viitoarei mame, cat si fatului reale probleme (greutate scazuta la nastere, nastere prematura, decesul fatului, dar si afectarea grava a rinichilor femeii). Asadar, atat urmarirea si acordarea atentiei la prezenta simptomelor, cat si respectarea testelor regulate de urina pe tot parcursul sarcinii sunt esentiale.
Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii – simptome:
Riscul de a dezvolta o infectie a tractului urinar in timpul sarcinii nu este, in general, cu mult mai crescut decat in mod normal, desi, intr-adevar, sarcina poate avantaja o infectie. In schimb, raspandirea infectiei spre rinichi este mult mai probabila pentru femeile insarcinate – de aceea niciodata nu trebuie subestimate posibilele simptome prime ale unei infectii sau testele de urina regulate.
In cazul infectiei vezicii urinare, simptomele sunt larg cunoscute (afectiunea este bine-cunoscuta cistita, ce afecteaza deosebit de multe femei indiferent daca sunt sau nu insarcinate):
Nevoia frecventa de a urina, chiar imediat dupa o urinare, chiar daca vezica este goala;
Senzatie de arsura la urinare, chiar durere si mancarime;
Disconfort si o senzatie de arsuri sau mancarime in timpul contactului sexual;
Durere in partea inferioara a abdomenului;
Urina urat mirositoare si de culoare inchisa (mai rar sange in urina);
Rar, se dezvolta febra.
Dificultatea este ca simptomul cel mai evident – urinarea extrem de frecventa – este de asemenea si un simptom normal al sarcinii, asadar poate fi posibil sa nu banuiti o infectie. Totusi, la resimtirea unui disconfort, in special al arsurilor la urinare, este de preferat sa efectuati un test de urina cat mai rapid. In plus, stabiliti un program de teste de urina regulate, deoarece uneori simptomele pot fi foarte usoare, neobservate sau chiar inexistente – bacteriile pot exista in urina, insa nu implica prezenta simptomelor.
Atunci cand infectia vezicii se raspandeste si afecteaza rinichii, riscurile sunt destul de crescute pentru mama si fat. Simptomele infectarii rinichilor, in afara de cele anterioare pentru cistita, sunt:
Durere abdominala, durere in zona inferioara a spatelui si intr-o parte;
Febra si frisoane;
Stare de greata;
Oricand banuiti o infectie a tractului urinar in timpul sarcinii, mergeti la medic.
Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii – masuri si tratament:
Dupa cum s-a precizat, riscul de a dezvolta infectia este oarecum mai mare pentru o femeie insarcinata – iar precautia este necesara, deoarece cresc si riscurile raspandirii infectiei spre rinichi. Iata ce masuri de evitare a infectiei urinare sunt recomandate:
Urinati cat de des simtiti nevoia, niciodata nu amanati si nu va abtineti;
Respectati igiena zonei intime, spalandu-va zilnic cu gel de dus intim; nu utilizati pentru zona intima decat produse speciale si nu sapun sau gel de dus obisnuite; faceti mai des dus decat bai si evitati folosirea spumantelor de baie;
Shimbati-va regulat lenjeria de corp si purtati chiloti comozi din bumbac, care nu strang si lasa pielea sa respire;
Hidratati-va zilnic suficient;
La toaleta, intotdeauna va stergeti dinspre fata in spate pentru a evita raspandirea bacteriilor;
Inainte si dupa o partida de sex, spalati-va amandoi zona intima;
Imediat ce ramaneti insarcinata, efectuati testul de urina care verifica existenta bacteriei in urina (dupa cum s-a spus, puteti avea bacteria in urina fara prezenta simptomelor); daca este identificata bacteria, veti urma un tratament cu antibiotice orale si apoi veti efectua regulat teste pentru a va asigura ca infectia nu exista; daca nu se depisteaza bacteria, riscul de a dezvolta in timpul sarcinii o infectie e destul de scazut;
Stabiliti un program regulat de efectuare a acestor teste de urina pe tot parcursul sarcinii impreuna cu medicul si oricand banuiti o posibila infectie a tractului urinar, chiar daca simptomele sunt usoare, cereti efectuarea unui test.
Tratamentul infectiilor tractului urinar in timpul sarcinii presupune administrare orala de antibiotice pe o anumita perioada (7-10 zile, chiar daca doar in 2-3 zile simptomele dispar) si efectuarea regulata, mai frecventa decat in cazul lipsei infectiei, a testelor de urina. In caz ca infectia s-a transmis la rinichi, este in general necesara spitalizarea, monitorizarea constanta si urmarea unui tratament intravenos cu antibiotice.
O infectie a rinichilor usoara necesita doar o zi in spital, pentru ca medicii sa efectueze o serie de testari si sa verifice starea fatului – daca riscurile sunt mici, tratamentul continua acasa cu antibiotice orale. In cazuri severe, veti ramane mai mult in spital, dupa care veti urma pe tot parcursul sarcinii un tratament special cu doze mici de antibiotice care evita reinfectarea.