Va prezentam in cele ce urmeaza un top cu cele mai bune retete culinare cu orez.
1. Reteta de budinca de orez reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru budinca de orez sunt urmatoarele:
- 150 grame orez;
- 500 ml lapte;
- unt;
- 200 grama zahar;
- un plic cu zahar vanilat;
- sare.
Modul de pregatire pentru reteta de budinca de orez va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul in lapte, alaturi de toate ingredientele;
- Amestecati din cand in cand pentru a evita afumarea orezului;
- Lasati orezul sa fiarba pana cand bobul sau este moale;
- Serviti budinca cu topping-ul dorit.
2. Reteta de orez cu lapte reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru orezul cu lapte sunt urmatoarele:
- 150 grame orez;
- 300 ml lapte;
- putin unt;
- 150 grame zahar brun;
- sare;
- scortisoara.
Modul de pregatire pentru reteta de orez cu lapte va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul alaturi de toate celelalte ingrediente, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea si eventual afumarea sa;
- Serviti orezul simplu sau cu topping la alegere.
3. Reteta de chiftele cu orez si oua reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru chiftelele cu orez si oua sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- doua oua;
- o legatura de ceapa verde;
- faina;
- un morcov;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de chiftele cu orez si oua va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul;
- Amestecati orezul cu morcovul dat prin razatoare, ceapa verde tocata marunt, ouale si faina, pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Prajiti chiftelele in ulei incins;
- Serviti-le atat reci cat si calde ca aperitiv sau alaturi de o salata.
4. Reteta de orez cu dovlecei reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare pentru trei portii de orez cu dovlecei sunt urmatoarele:
- 150 grame faina alba;
- 100 grame orez cu bobul rotund;
- 100 grame dovlecei;
- doua cepe;
- un catel de usturoi;
- un ou;
- 25 grame parmezan;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu dovlecei va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Pregatiti un aluat mai tare din intreaga cantitate de faina, apa si ulei. Impartiti aluatul in doua parti egale, apoi cu ajutorul unui facalet intindeti-l in doua foi rotunde de dimensiuni egale;
- Alegeti orezul, indepartati resturile de boabe, apoi spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina de orez. Puneti orezul la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Dupa ce orezul s-a inmuiat bine, lasati-l la scurs intr-o strecuratoare inainte de a-l folosi in preparat. Cand s-a inmuiat suficient, puneti orezul la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Fierbeti orezul adaugand apa daca este nevoie, pana cand bobul sau devine moale. Apoi lasati-o sa se scurga bine intr-o strecuratoare;
- Spalati dovleceii, indepartati-le extremitati-le si coaja, apoi dati-i prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati ceapa, spalati-o, lasati-o sa se scurga, apoi tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare pana cand obtineti o compozitie omogena;
- Spalati oul, lasati-l sa se scurga sau stergeti-l bine cu o hartie absorbanta achizitionata din comert. Bateti continutul oului cu un praf de sare, pana cand se omogenizeaza, capata o culoare albicioasa si isi mareste volumul;
- Dati parmezanul prin razatoarea cu ochiuri mici;
- Puneti pe foc un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati o canitate suficienta de ulei. Lasati uleiul sa se incalzeasca, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa tocata marunt anterior sau data prin razatoare, impreuna cu usturoiul. Caliti ceapa alaturi de usturoi la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea legumelor. Ceapa arsa, dar si usturoiul vor strica atat gustul, cat si textura preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este cazul indepartati vasul de pe foc, pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand legumele au capatat o culoarea aurie si au devenit sticloase, adaugati dovlecelul dat prin razatoare anterior si orezul fiert si scurs bine. Condimentati cu sare si piper dupa gust, amestecati pana la omogenizare si lasati preparatul pe foc pana cand cantitatea de lichid se reduce la minim. Indepartati vasul de pe foc, lasati compozitia sa se raceasca, apoi adaugati-i oul batut cu sare anterior, amestecati pana la omogenizare;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o forma de tarta pe care o ungeti cu ulei. Adaugati in forma prima foaie de blat. Nivelati foaia in asa fel incat sa acopere intreaga suprafata a formei, dar si partile laterale. Intepati aluatul din loc in loc cu ajutorul unei furculite. Adaugati deasupra aluatului compozitia de ceapa, usturoi, orez si dovlecei pregatita anterior. Nivelati umplutura cu ajutorul unui cutit pana cand acopera intregul aluat intr-un strat uniform de grosime egala. Deasupra umpluturii adaugati cea de-a doua forma de blat pe care o intepati cu furculita din loc in loc deasemenea. Presarati deasupra ultimei foi de blat parmezanul ras;
- Cand cuptorul s-a incins suficient introduceti tarta si lasati-o sa se coaca la foc potrivit de circa 160 de grade Celsius timp de trei sferturi de ora sau pana cand se rumeneste frumos la suprafata;
- Inainte de a opri focul introduceti o scobitoate in centrul blatului, extrageti scobitoarea si inspectati-i suprafata, daca aceasta este umeda, inseamna ca tarta nu s-a copt si mai trebuie sa stea in cuptor, iar focul trebuie redus la minim pentru a evita arderea aluatului. Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din aluat scobitoarea prezinta o suprafata uscata, fara nici cea mai mica urma de aluat;
- Cand este gata lasati tarta sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa, in acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii, la cea din exterior se face in mod treptat, iar tarta nu are nici un motiv sa se lase sau sa se incruzeasca, asa cum ar face-o in cazul in care o scoateti de indata ce este gata din cuptor;
- Serviti tarta de indata ce este gata sectionand-o in forme triunghiulare;
- Adaugati-i un sos de smantana cu marar sau serviti-o ca atare.
Orezul cu dovlecei este delicios si se pregateste usor. Puteti servi acest preparat atat la masa de seara, cat si la cea de pranz. Va recomandam sa incercati preparatul si va garantam ca gustul sau o sa va cucereasca inca de la prima degustare, urmand sa il pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
5. Reteta de pilaf cu ficatei reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: o ora.
Ingredientele necesare pentru pilaful cu ficatei sunt urmatoarele:
- 150 grame ficatei;
- 100 ml lapte;
- 100 grame orez rotund;
- 250 ml supa de gaina;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de pilaf cu ficatei va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul in supa de gaina;
- Fierbeti ficateii in lapte;
- Adaugati orezul fiert amestecat cu ficateii intr-un vas termorezistent;
- Introduceti vasul in cuptor si lasati-l sa scada;
- Serviti preparatul cald.
6. Reteta de orez cu varza calita reprezinta un preparat delicios pe care merita sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru orezul cu varza calita sunt urmatoarele:
- o jumatate de varza murata;
- 100 grame orez cu bob rotund;
- un mar;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu varza calita va este prezentat in cele ce urmeaza;
- Gustati varza, iar daca este prea sarata lasati-o la desarat intr-o cantitate suficienta de apa timp de jumatate de ora. Cand este gata lasati-o la scurs intr-o strecuratoare, apoi tocati-o in fasiute subtiri;
- Curatati orezul, indepartati boabele degradate, apoi spalati-l in mai multe ape. Lasati orezul la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora;
- Cand s-a inmuiat suficient, puneti orezul la fiert intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare. Lasati orezul sa fiarba pana cand bobul sau devine suficienta de moale. Acordati atentie orezului pe timpul fierberii pentru ca este foarte posibili ca pe parcursul prepararii el sa consume intreaga cantitate de apa si in consecinta sa se afume. Cand orezul este gata, lasati-l la scurs intr-o strecuratoare;
- Curatati marul, dati-l prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Puneti pe foc o tigaie, lasati-o sa se incinga, apoi adaugati uleiul, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati orezul fiert si scurs bine anterior. Amestecati pana la omogenizare, in continuare adaugati marul dat prin razatoarea cu ochiuri mari si varza murata taiata in fasiute. Condimentati cu sare si piper dupa gust;
- Pastrati preparatul pe foc timp de douazeci de minute, apoi serviti-l de indata ce este gata alaturi de o friptura de pui sau porc.
Orezul cu varza calita se pregateste usor si nu necesita extrem de multe ingrediente. Gustul sau este unul deosebit si va recomandam sa il incercati. Puteti servi acest preparat atat la masa de seara, cat si la cea de pranz, deasemenea acest preparat nu necesita garnitura, asadar il puteti servi ca atare.
7. Reteta de orez cu migdale reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Ingredientele necesare pentru doua portii de orez cu migdale sunt urmatoarele:
- 150 grame orez;
- doua linguri de migdale macinate;
- 50 ml vin alb sec;
- jumatate de litru de supa de legume;
- o legatura de patrunjel;
- unt;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu migdale va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti orezul in supa pana cand bobul sau se inmoaie bine;
- Amestecati orezul cu migdalele macinate si untul topit, apoi puneti compozitia rezultata la fiert in vinul alb sec;
- Condimentati, serviti preparatul cald cu patrunjel tocat marunt.
8. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez ca in Asia.
Timp de preparare: o ora.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- 100 grame orez;
- 300 grame muschiulet de vitel;
- doi ardei capia;
- o ceapa;
- un catel de usturoi;
- 100 ml supa de legume;
- o lingura de sos de soia;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez ca in Asia va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Caliti ceapa verde taiata in rondele (doar partea alba) pana cand devine sticloasa alaturi de usturoi, adaugati muschiuletul de vitel spalat si taiat in cubulete;
- Caliti amestecul pana cand carnea isi schimba textura si culoarea, apoi adaugati orezul si ardeiul capia taiat in cubulete;
- Acoperiti vasul in intregime cu un capac si lasati preparatul sa se inabuse;
- Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi adaugati supa de legume si sosul de soia;
- Pastrati preparatul pe foc pana cand orezul este gata, apoi serviti de indata ce este gata distribuindu-l in portii egale.
9. Reteta de orez cu fructe de mare reprezinta un preparat delicios ce isi castiga rapid renumele mondial, va recomandam sa il incercati si va garantam ca in mod sigur nu veti fi dezamagiti. Aveti mai jos atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire prezentat pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de orez cu fructe de mare sunt urmatoarele:
- 150 grame orez cu bob rotund;
- 100 grame fructe de mare;
- 150 ml vin alb demisec;
- trei catei de usturoi;
- 50 ml bulion;
- jumatate de lamaie;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de orez cu fructe de mare va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Alegeti orezul, indepartati boabele degradate, spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina de orez, apoi puneti-l la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Dupa ce orezul s-a inmuiat suficient puneti-l la fiert in circa 300 ml de apa sau supa de legume. Condimentati cu sare si piper dupa gust, apoi lasati orezul sa fiarba circa douazeci de minute sau pana cand bobul sau se inmoaie bine. Cand este gata opriti focul si acoperiti vasul in intregime cu un capac. Pastrati orezul la cald pana cand pregatiti celelalte ingrediente;
- Daca ati achizitionat fructe de mare congelate, inainte de a le folosi in preparat trebuie sa le lasati la decongelat intr-o strecuratoare;
- Curatati usturoiul, pisati-l cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
- Spalati lamaia, lasati-o la scurs sau stergeti-o bine cu o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert. Stoarceti lamaia bine, apoi treceti zeama rezultata printr-o sita pentru a indeparta semintele ce s-au putut strecura fara ca dumneavoastra sa observati;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei de masline, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a incpeut sa sfaraie adaugati pasta de usturoi. Caliti usturoiul la foc potrivit amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Usturoiul ars are un gust amar pe care il distribuie in preparatul final, deasemenea el strica si textura orezului. Daca observati ca usturoiul are tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu, iar daca este nevoie sa indepartati tigaia de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand usturoiul a capatat o culoare aurie si a a devenit translucid, adaugati fructele de mare. Caliti fructele in uleiul incins timp de cinci minute, adaugati apoi zeama de lamaie si bulionul. Gustati preparatul, daca mai este nevoie condimentati-l cu sare si piper dupa gust. Pastrati tigaia pe foc pentru inca zece minute;
- Amestecati orezul fiert anterior cu compozitia preparata la pasul de mai sus pana la omogenizare, gustati din nou preparatul final si daca este cazul condimentati-l cu sare si piper;
- Asezati portii egale in cupe si lasati preparatul la rece timp de un sfert de ora inainte de a-l servi.
Orezul cu fructe de mare este delicios si va recomandam sa il incercati, gustul sau ii va cucerii si pe cei mai pretentiosi gurmanzi, in mod sigur veti pastra aceasta reteta in cutiuta cu retete preferate urmand sa o pregatiti de fiecare data cand aveti ocazia.
10. Reteta de pui cu umplutura de orez reprezinta un fel de baza extrem de gustos pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de preparare: patruzeci de minute.
Timp de marinare: trei ore.
Timp de coacere: o ora.
Ingredientele necesare pentru patru portii de pui cu umplutura de orez sunt urmatoarele:
- un pui;
- 150 grame orez cu bob rotund;
- doua fire de ceapa verde;
- un dovlecel;
- un ardei capia;
- trei rosii;
- o legatura de patrunjel;
- ulei;
- sare si piper.
Pentru marinat:
- 10 ml de ulei de masline;
- o lingurita de boia dulce sau iute in functie de preferinte;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de pui cu umplutura de orez va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati puiul la exterior si la interior, apoi lasati-l la scurs;
- Amestecati uleiul de masline cu boiaua dulce sau iute in functie de preferinte pana cand obtineti o pasta omogena. Condimentati-o cu sare si piper dupa gust, apoi ungeti cu acest amestec puiul, atat la exterior, cat si la interior. Introduceti puiul la frigider si lasati-l sa se marineze la rece timp de trei ore;
- Alegeti orezul, indepartati boabele degradate, spalati orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de faina. Puneti orezul la inmuiat intr-o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare timp de jumatate de ora. Cand s-a inmuiat suficient, lasati orezul la scurs, apoi puneti-l la fiert intr-o cantitate suficienta de apa. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Lasati orezul sa fiarba acoperit in intregime pana cand bobul sau se inmoaie bine. Verificati din timp in timp gradul de fierbere al bobului de orez, pe timpul fierberii el absoarbe foarte multa apa, tocmai de aceea cantitatea de apa trebuie verificata pentru a evita afumarea orezului. Cand este gata lasati orezul sa se scurga intr-o strecuratoare;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o la scurs, apoi taiati-o rondele de dimensiuni egale incluzand partea verde pentru un plus de gust si de culoare;
- Spalati dovlecelul, indepartati-i extremitatile, apoi dati-l prin razatoarea cu ochiuri mari;
- Spalati ardeiul capia, lasati-l la scurs, sectionati-l pe jumatate, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, apoi sectionati-l in cubulete de dimensiuni egale;
- Spalati rosiile, indepartati-le coditele, apoi lasati-le la scurs. Puneti pe foc o cantitate suficienta de apa cu un praf de sare, lasati apa sa dea in clocot, apoi adaugati rosiile sectionate usor in partea inferioara. Opariti rosiile pana cand pielita ce le inconjoara are tendinta de a se desprinde de la sine. Scoateti rosiile din apa fierbinte folosind o supiera. Lasati rosiile sa se raceasca si sa se scurga intr-o strecuratoare. Decojiti rosiile, indepartati-le cotorul, apoi sectionati-le in cubulete sau dati-le pe razatoarea cu ochiuri mari;
- Spalati legatura de patrunjel, lasati-o la scurs, apoi tocati-o marunt pana la codite pe care le aruncati;
- Puneti pe foc o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa verde taiata in rondele anterior. Caliti ceapa la foc potrivit amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa, ceapa arsa are un gust neplacut si strica in acelasi timp si textura preparatului final. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie va recomandam sa reduceti focul la minim, sa amestecati in continuu si eventual sa indepartati vasul de pe foc pentru a permite uleiului sa isi reduca temperatura. Repuneti vasul pe foc si lasati ceapa sa se caleasca pana cand capata o culoare aurie si devine translucida. In continuare adaugati dovlecelul dat prin razatoarea cu ochiuri mari si ardeiul capia taiat in cubulete. Caliti legumele pana cand isi schimba textura si culoarea. Adaugati apoi orezul fiert si scurs anterior. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Caliti amestecul pana cand se omogenizeaza, daca mai este nevoie ii puteti adauga putin apa sau supa de carne. La final adaugati rosiile taiate cubulete sau date prin razatoarea cu ochiuri mici, impreuna cu patrunjelul tocat marunt. Amestecati pana la omogenizare, apoi lasati amestecul sa fiarba pana cand cantitatea de apa se reduce la minim. Indepartati vasul de pe foc si lasati-preparatul sa se raceasca;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei sau unt si o tapetati cu hartie de copt;
- Scoateti puiul din frigider si cu ajutorul unei linguri adaugati umplutura pregatita anterior in interiorul puiului. Pentru a nu lasa umplutura sa iasa in exterior pe parcursul coacerii va recomandam sa coaseti pielea puiului in asa fel incat sa fiti siguri ca umplutura se pastreaza in interior;
- Cand cuptorul s-a incins suficient, adaugati puiul marinat si umplut in tava si lasati-l sa se coaca la foc potrivit de circa 180 de grade Celsius timp de o ora;
- Cand este gata scoateti puiul din tava si asezati-l pe un platou incapator;
- Prezentati puiul la masa intreg pentru ca va fi mult mai aspectuos, sectionati-l in parti egale inainte de servire si serviti-l alaturi de umplutura cu de care s-a copt.
Puiul cu umplutura de orez se poate servi atat la masa de pranz, cat si la cea de seara, ii puteti adauga alaturi o salata delicioasa. Va recomandam sa incercati acest preparat pentru ca in mod sigur il veti aprecia intr-un mod deosebit si il veti servi cu placere de fiecare data cand aveti ocazia sa il pregatiti.
Va dorim: Pofta buna!