Pescuitul la crap reprezinta una dintre activitatile preferate ale pescarilor deoarece crapul poate fi pescuit pe tot parcursul anului. Si pentru pescarii incepatori, in randurile care urmeaza vom prezenta cateva caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca batul pentru pescuitul la crap.
Crapul (Cyprinus carpio), o specie din familia ciprinidelor, este unul dintre cei mai raspanditi pesti de apa dulce din lumea intreaga. Desi tolereaza diferite tipuri de ape, crapul va fi intalnit intotdeauna in apele dulci si nu foarte reci. Pe teritoriul romanesc se intalnesc doua tipuri de crap: crapul de cultura si crapul salbatic.
Crapul are un corp alungit, in cazul celui salbatic aceasta caracteristica fiind mai proeminenta, fata de cazul celui de cultura al carui corp este putin mai inalt. Tot crapul de cultura este mai inchis la culoare, cel care se dezvolta in mediul natural avand nuante brun-cenusii pe spate, flancuri aurii si un abdomen albicios. Crapul este un peste omnivor insa poate incepe sa se hraneasca si cu pesti mai mici in momentul in care depaseste 40 de kg.
Pescuitul la crap reprezinta una dintre activitatile preferate ale pescarilor, chiar si a celor incepatori insa, in timp, tehnicile au nevoie de perfectionare, pescuitul la crap fiind considerat de catre specialisti o adevarata arta. Desi crapul este una dintre cele mai raspandite specii, pentru pescari, chiar si pentru cei profesionisti care au o experienta solida in spate, crapul ramane o specie plina de mister deoarece este un peste deosebit de inteligent, iar prinderea sa in mediul natural poate fi chiar o munca de sisif daca nu se aplica tehnicile corespunzatoare si daca nu se utilizeaza instrumentele potrivite.
Pescuitul la crap – intre arta si tehnica
Dupa cum am mentionat si anterior, pescuitul la crap este considerat de catre pescari o adevarata arta. Este adevarat, tehnicile sunt foarte importante insa arta consta in modul in care acestea sunt aplicate, in modul in care timpul este organizat. Pescuitul crapului in zonele special amenajate reprezinta o activitate mult mai simpla fata de pescuitul crapului pe apele curgatoare, de aceea tehnicile dar si sculele folosite vor fi alese in functie de tipul apei sau in functie de sezon si pentru acestea sunt necesare cunostinte vaste in domeniu.
Dupa cum am mentionat si anterior, crapul este un peste caracterizat printr-o inteligenta aparte, de aceea pescarii trebuie sa tina cont de faptul ca, desi sunt destul de curiosi, crapii sunt si reticenti, rabdarea fiind cuvantul cheie care trebuie sa caracterizeze orice pescar.
Pentru ca traieste pe fundul apelor, pescuitul la crap se va realiza cu ajutorul plumbului, si pentru ca se hraneste dimineata si seara, aceste momente sunt cele mai potrivite pentru pescuitul acestui peste.
Cum alegeti batul pentru pescuitul la crap?
Alegerea batului potrivit pentru pescuitul la crap reprezinta un pas foarte important mai ales ca piata de profil vine in intampinarea pescarilor cu foarte multe oferte.
Pescarii cu experienta sunt de parere ca cea mai interesanta metoda de a pescui crapul este pescuitul la varga (undita). Aceasta metoda reprezinta un test de rabdare in adevaratul sens al cuvantului si o experienta pe care toti pescarii incepatori trebuie sa o incerce. Undita pentru pescuitul crapului trebuie sa aiba o lungime cuprinsa intre 3-4 m si trebuie sa fie dura si destinata pescuitului pestilor de dimensiuni mai mari, de preferat din grafit. Tehnicile clasice de pescuit vor fi puse in aplicare. Asadar, pescarii care doresc sa aiba parte de o experienta de neuitat, trebuie sa incerce pescuitul crapului la varga.
Daca ati trecut cu brio de testul rabdarii, va puteti indrepta atentia catre bete mai complexe pentru pescuitul la crap. Insa, ca si in cazul unditei despre care am mentionat anterior, este important sa tineti cont de factorii cei mai importanti: materialul din care batul este confectionat, lungimea acestuia, rezistenta, puterea si modul in care inelele sunt construite.
Din punctul de vedere al materialului folosit pentru fabricarea betelor pentru pescuitul la crap, cel mai apreciat este fibra de carbon deoarece este foarte rezistent, dar in acelasi timp si foarte usor. In privinta puterii batului pentru pescuitul la crap, alegerea acestuia se va face si in functie de distanta, din acest punct de vedere existand bete cu actiune rapida, lenta si medie. Iar in privinta modului in care inelele sunt construite si dispuse, este necesar ca acestea sa fie confectionate dintr-un material dur, cel mai frecvent utilizat fiind carbonatul de siliciu.
Cei mai multi pescari aleg betele pentru pescuitul la crap formate din doua tronsoane deoarece acestea sunt ideale pentru pescuitul crapului la distanta. Exista si bete formate din 3 tronsoane, insa acestea nu sunt foarte apreciate. De asemenea, betele pentru pescuitul la crap vor fi alese si in functie de fiecare pescar in parte, in functie de inaltimea si preferintele acestuia.
Lansetele cu lungimea cuprinsa intre 2,60 – 3,90 cm se numara printre cele mai frecvente alegeri ale pescarilor, insa specialistii sunt de parere ca lungimea cea mai potrivita se incadreaza intre 3,60 – 3,90 cm, deoarece aceasta este ideala pentru pescuitul la distanta.
Alaturi de acest bat se va utiliza fie o mulineta clasica, rezistenta, fie o mulineta creata pentru pescuitul crapului. Firul cel mai potrivit se incadreaza intre 0,25 – 0,30 mm, cele mai groase fiind utilizate in cazuri foarte rare. Plumbul va fi ales in functie de tipul apei, fiind indicata folosirea unui plumb mai greu in cazul apelor curgatoare.