DiverseMerg românii la psiholog? Între rușine și modă

Merg românii la psiholog? Între rușine și modă

Merg românii la psiholog? Relația românilor cu psihologul este una foarte complicată. Nevoile interioare fiind adesea ascunse într-un mix de ignoranță și rușine, la care se adaugă o pleiadă de prejudecăți. Să descoperim împreună problema românilor cu psihologul. Să vedem ce se poate face pentru această percepție eronată.

2 milioane oameni din țara noastră suferă de tulburări psihice. Dar, merg românii la psiholog?

Potrivit unui raport întocmit anul trecut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie. În România, cifrele actuale arată că 20% din români suferă de tulburări psihice. Asta înseamnă mai bine de 2 milioane de persoane.

Dragii mei, 2 milioane dintre semenii noștrii nu sunt ok! Serios! Cel mai adesea își ascund problemele în spatele unui zâmbet fals atunci când ies la o cafea sau o bere.

Psihologul este și el doctor.

Cele mai multe cazuri apar la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Efectele tulburărilor psihice sunt complexe. Acestea pot varia de la dezvoltarea unor probleme serioase de sănătate mintală, probleme în societate şi în viaţa profesională. În plus, se observă dificultăţi de comunicare cu persoanele din jur, grupul de prieteni sau familia. Trist e ca unii ajung chiar să-şi piardă locul de muncă. Pentru că nu pot accepta că au o problemă și că există cineva care îi poate ajuta.

Potrivit psihologilor din Romănia, de-a dreptul îngrijorător este faptul că numărul tinerilor care suferă de depresie este neașteptat de mare în zilele noastre. Tendința este amplificată de valul plecării parinților la muncă în străinătate. Ceea ce a dus inevitabil și la creșterea ratei divorțurilor.

România, o faci greșit! Sunt în prezent zeci de mii de copii care au nevoie de ajutor, iar statul român nu ridică un deget.

Unde începe problema românului cu psihologul

După părerea mea, totul începe cu o educație deficitară în problema cî nu merg românii la psiholog. Cunoaştem destul de puţin beneficiile unor şedinţe de consiliere sau psihoterapie. Cei mai mulți și-au creat o părere despre psiholog și activitatea sa doar pe baza unor imagini din filme sau din emisiunile TV și este posibil ca acesta să fie motivul pentru care nu merg românii la psiholog. Alăturând aceste informații cu tendința familiei de „îngropa” problemele și de a nu le destăinui unei persoane străine, rezultă o imagine distorsionată a realității. De mici, am fost învățați că problemele nu se discută și că trebuie să „înghițim” și să mergem înainte. În plus, pentru foarte mulți dintre noi, mersul la psiholog sau psihoterapeut înseamnă automat o stigmatizare de tipul „ești nebun la cap”.

Nu merg românii la psiholog, pentru că au impresia că e nu e bine.

Un lucru e clar: fie că vorbim de orgoliu, de o educație precară sau pur și simplu de ignoranță, românii asociază mersul la psiholog cu ceva negativ. Desigur că o astfel de percepție este total eronată. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să fie permanent în căutarea cele mai bune versiuni a sinelui, iar psihologul ne poate ajuta în acest sens. Sunt foarte multe aspecte ale psihicului pe care un psiholog le poate trata, cum ar fi fobia, anxietatea, iar intervențiile asupra acestor tipuri de probleme nu poate fi sub nici o formă catalogată ca fiind negativă.

O altă problemă frecventă este confuzia idioată și extrem de răspândită între psiholog și psihiatru.

Psiholog sau psihiatru. Să învățăm diferențele

Destul de multe persoane consideră că psihologul şi psihiatrul sunt unul şi acelaşi lucru. Evident, acest lucru nu este adevărat. Să îi luăm pe rând.

Psihologul se ocupă, generic, cu studiul minții umane, fiind absolventul unei facultăți de psihologie. De obicei, psihologii se specializează în diverse ramuri: psihopatologie (studiul anomaliilor psihologice), psihologie socială, comportamentală, educatională. Un psiholog nu are dreptul să prescrie medicamente, metoda de tratament utilizată fiind psihoterapia. Ce este foarte important de reținut este că psihologul te poate ajuta să-ți îmbunătăţești relaţia cu tine însuți şi cu ceilalţi. Totodată, te poate ajuta să-ți crești performanțele şi randamentul, să depăşești situaţiile de criză, să te dezvolți şi să te maturizezi emoţional.

Psihiatrul este medic, a terminat Facultatea de Medicina și un rezidențiat de psihiatrie. Principala sa ocupație este diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice, asa cum sunt ele catalogate în diverse clasificari (ICD, DSM). În cadrul spitalelor de psihiatrie, medicul este cel care ia decizia în legătură cu tipul de terapie care va fi administrat: terapie medicamentoasă, psihoterapie, sau ambele.

E „cool” să mergem la psiholog

Pentru majoritatea tulburărilor de care suferă românii, este suficient un psiholog. Însă, potrivit datelor oficiale, ajungem foarte rar pe la el. Încă nu am răspuns întrebării: de ce nu merg românii la psiholog? Unii aleg preoții, pentru a se confesa și a se liniști, însă pentru mine nu mai este o variantă.

Numărul mediu de ședințe desfășurat într-o zi, de un psiholog, este de 3,9. Cum durata medie a unei zile de lucru este de șapte ore, există disponibilitate suficientă pentru a deservi noi clienți, potrivit unui studiu Atlas Help. Mai mult, peste 77,57% din români care merg psiholog aleg unul recomandat de altcineva sau despre care au aflat „din gură în gură”.

În ultima vreme, a apărut o categorie de oameni aparte care merg la psiholog. Aceștia consideră că e „cool” și „la modă” să treacă pragul unui specialist, așa că se duc în căutare de apreciere și simpatie. Pentru aceste persoane, rezultatele sunt în general slabe, pentru că ele nu se implică total și iau experiența puțin „la mișto”.

Cum alegi psihologul?

Alegerea de a apela la un psiholog poate fi privită din foarte multe unghiuri, însă, în opinia mea, poate cel mai important aspect este acela al mentalității la nivel social. Trebuie să ne informăm, să luptăm cu prejudecățile și să recomandăm vizita la un psiholog oricui se află în dificultate. Doar așa putem evolua împreună și doar așa putem fi mai buni, mai echilibrați, mai umani.

Eu am mers la psiholog. Am ales să fac acest lucru pentru că existau foarte multe certuri în casă,dar fără ca ambii parteneri să își dorească același lucru, terapia nu va da roade. Tu ai mers?

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.