Copii & adolescențiMeningita copilului, învață să recunoști simptomele acestei afecțiuni contagioase

Meningita copilului, învață să recunoști simptomele acestei afecțiuni contagioase

Meningita copilului este o afectiune ce poate avea urmari grave, referindu-se la inflamarea meningelui – si anume, membranele ce protejeaza maduva spinarii si creierul. Meningita – mai ales meningita bacteriana – poate avea complicatii severe, printre care probleme neurologice, afectarea permanenta a creierului, uneori chiar decesul. Depistata si diagnosticata timpuriu, meningita poate fi tratata si aceste complicatii posibile evitate.

Meningita copilului – inflamarea meningelui – poate fi cauzata de o infectie virala sau de o infectie bacteriana, ambele forme de meningita putand avea complicatii severe. Meningita virala este mai comuna si are in general la copii forme mai usoare, putandu-se trata cu succes intr-o perioada scurta, in timp ce meningita bacteriana aduce rapid cu sine complicatii. Atat meningita virala, cat si cea bacteriana sunt boli contagioase (se transmit prin contact direct, insa si prin aer – daca o persoana bolnava tuseste, stranuta).

Rareori, boala poate fi cauzata de tumori (cancer), de o deteriorare a sistemului imunitar (cand sistemul imunitar e slabit, o infectie simpla a urechii sau o sinuzita se pot raspandi la meninge). Boala poate fi cauzata chiar de infectii parazitare sau ca urmare a infectarii de dupa o trauma a capului.

Meningita copilului mic

Incidenta cea mai crescuta a bolii este la copiii mici, inca de la nastere si pana la varsta de 2 ani. Riscul cel mai crescut il au nou-nascutii (meningita neonatala), dar si bebelusii pana la un an de viata, din cauza sistemului imunitar inca slab, ce creste sansa infectarii cu virusi si bacterii. Daca meningita nu este depistata, infectia si inflamarea se pot raspandi, cauzand encefalita – inflamarea creierului.

Meningita copilului – simptome

Cele mai frecvente simptome ale meningitei le constituie febra, starea de letargie (copilul de abia se misca) si deteriorarea capacitatilor mentale momentane (copilul are greutati in gandire, vorbire si concentrare, ceea ce nu se poate depista la bebelusi).

Meningita virala, cea mai comuna si usoara forma a bolii, are simptome foarte asemanatoare cu gripa: febra, dureri de muschi, tuse, durere de cap, curgerea nasului – ceea ce o face dificil de diagnosticat fara consult specializat. Uneori, pot exista si alte simptome caracteristice meningitei bacteriene, insa intr-o forma mai usoara – vedeti mai jos. Totusi, chiar daca meningita virala este confundata cu o gripa, forma usoara trece de la sine, deoarece tratamentul gripei acasa este eficient si pentru meningita virala usoara – odihna, hidratare, ibuprofen pentru febra.

Meningita bacteriana – simptome la bebelusi si copii mici. Meningita bacteriana, pentru ca des implica rapid complicatii, este o urgenta medicala. Insa pentru ca bebelusii nu pot comunica ce stare au si pentru ca nu se pot depista semnele deteriorarii gandirii, parintii trebuie sa fie extrem de atenti la alte posibile semne ce indica meningita bebelusului: fontanela bombata (moalele capului), vomitat, diaree, deshidratare, iritatii ale pielii, gat intepenit (rigiditate a gatului sau a intregului trup), iritabilitate (pot fi foarte agitati sau foarte pasivi, nemiscandu-se), letargie (nu e interesat de nicio activitate), febra, ingalbenirea pielii (sau pete), refuzul alaptarii sau supt fara energie.

La copiii mici, de peste 1 an, simptomele pot fi: greata si vomitat, diaree, durere de cap, sensibilitate la lumina (fotofobie), stare mentala de confuzie si probleme in gandire, vorbire si in echilibru, greutate de concentrare, letargie, febra, durerea sau intepenirea gatului, iritatii, lipsa poftei de mancare. Uneori se manifesta si probleme respiratorii sau chiar crize respiratorii. Un alt semn este atunci cand copilul nu isi poate apleca gatul, nu isi poate inclina barbia spre piept din cauza durerii. De asemenea, atunci cand copilul prefera sa stea asezat pe o parte, cu ceafa spre spate si cu genunchii indoiti la piept reprezinta un alt semn.

vaccin pentru meningita

Meningita copilului – tratament medical

Oricand observati aceste simptome, mai ales la bebelus si la copilul mic, este necesar sa mergeti la medic. Daca observati simptomele listate la meningita bacteriana, fiind o posibila urgenta, mergeti imediat la spital.

Meningita – virala si mai ales bacteriana – trebuie sa fie diagnosticata si tratata cat mai curand, pentru a evita posibilele complicatii – raspandirea infectiei la creier, probleme neurologice (de auz, vedere, dificultati de invatare), deces. Medicul va testa copilul (punctie lombara) si va afla forma meningitei – doar medicul, prin testari, poate da acest diagnostic. De asemenea, doar medicul va decide ce tip de tratament si pe ce durata este necesar.

Preventia meningitei – puteti diminua riscurile aparitiei acestei boli prin vaccinarea bebelusului si a copilului mic – consultati-va cu medicul pediatru.

Tratament acasa. Daca medicul va diagnostica o meningita virala cu forma usoara, poate decide ca este suficient tratamentul acasa – insa este esential ca medicul sa diagnosticheze intai tipul de meningita. Acest tratament acasa va include cel mai probabil: odihna la pat, ibuprofen sau acetaminofena (sau alte medicamente indicate de catre medic – uneori, antiinflamatorii), hidratare. Daca in 2 zile copilul nu se simte mai bine sau daca orice simptom se inrautateste, trebuie sa va intoarceti la medic.

Tratament medical. Meningita bacteriana si foarte rar chiar cea virala in forme severe necesita spitalizarea copilului. Ca tratament si masuri medicale, pot fi necesare: intubarea (daca exista dificultati de respiratie), monitorizarea ritmului cardiac si a respiratiei, rehidratare, cateter. Medicatiile cuprind antibiotice (administrate intravenos) si uneori steroizi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.