Timp liberImportanța cititului și modalități prin care puteți să dezvoltați pasiunea pentru literatură

Importanța cititului și modalități prin care puteți să dezvoltați pasiunea pentru literatură

Gala Galaction spune ca “Literatura, ca si florile, ca si holdele, este o interferenta divina intre darurile cerului si conditiile pamantului.” Cati dintre dumneavoastra inca isi mai petrec timpul liber citind o carte buna, sau cati dintre dumneavoastra ati mai primit sau oferit in dar o carte? Din nefericire, pasiunea pentru literatura paleste din ce in ce mai mult in fata altor activitati mult mai putin importante si relaxante.

Pasiunea pentru literatura nu se poate compara cu nicio alta pasiune, deoarece dorinta de a citi vine in primul rand din suflet si, mai mult decat atat, pasiunea pentru lectura nu inseamna doar a citi operele studiate in scoala, liceu sau facultate. Pasiunea pentru literatura este mai presus decat atat, este o pasiune nobila a sufletului si a mintii.

Importanta literaturii

Desi, dupa cum am afirmat si anterior, pasiunea pentru literatura paleste in fata “pasiunii” pentru activitatile realizate pe calculator, importanta literaturii atat pentru societate, cat si pentru individ indiferent de varsta este la fel de mare precum a fost si in trecut.

Ce este, de fapt, literatura? Literatura reprezinta o forma de exprimare artistica cu ajutorul cuvintelor, iar cele mai importante ramuri ale literaturii sunt poezia, proza, dramaturgia; fictiunea si non-fictiunea. Pe de alta parte, literatura curpinde si operele care au la baza biografia unui anumit autor, precum si scrierile diaristice. Literatura poate fi clasificata nu numai in functie de genurile amintite anterior, cat si in functie de perioada istorica sau influenta politica, avand in vedere ca numeroase perioade istorice se reflecta in foarte multe scrieri literare.

Se presupune ca prima scriere literara, “Epopeea lui Ghilgames”, dateaza inca din anul 1900 i.Hr, iar rolul literaturii in societatea antica a fost unul foarte important avand in vedere ca literatura era vazuta ca un mijloc de a transmite mai departe informatiile. Inainte de toate, literatura a reprezentat un mijloc educational, insa evolutia omenirii a facut ca literatura sa devina mai mult decat un instrument educational si sa se transforme intr-o minunata metoda de petrecere a timpului liber.

Literatura are un impact major atat asupra individului, cat si asupra intregii societati si a culturii acesteia, iar puterea acestei forme de exprimare artistica este imensa. De ce este literatura atat de importanta pentru societate? Raspunsurile la aceasta intrebare pot fi numeroase. In foarte multe dintre cazuri, literatura reprezinta o copie a realitatii, insa nu o copie fidela, deoarece literatura este mai presus de realitate, ci o copie in care elementele fictive isi fac simtita prezenta. Literatura, dupa cum am spus si anterior, poate fi considerata o replica a istoriei, istorie care isi pune amprenta pregnant asupra oricarei forme de exprimare artistica.

Mai mult decat atat, literatura reprezinta una dintre cele mai importante discipline de invatamant avand in vedere ca prin intermediul literaturii un individ are acces la cunoastere. Literatura reprezinta, de fapt, o reflectare a societatii cu elementele sale bune si rele si are propria putere in a educa intreaga societate. Literatura este cea mai simpla si in acelasi timp sigura cale de a influenta o persoana.

Literatura este rodul imaginatiei insa studiul literaturii ajuta la imbogatirea acesteia, dupa cum afirma si criticul literar Northrop Frye. Imaginatia difera de la un individ la altul, insa in orice situatie este rezultatul combinarii dintre emotii si capacitatea intelectuala. Asadar, cu cat o persoana citeste mai mult, cu atat imaginatia sa, adica trairile, dar si capacitatea intelectuala se dezvolta, in asa fel incat se poate spune ca literatura educa imaginatia.

Este foarte important ca o persoana sa aiba o imaginatie “educata” deoarece doar in acest fel isi poate crea propriile idei si opinii referitoare la tot ceea ce o inconjoara. Dupa cum se poate observa, traim intr-o lume a copiilor, o lume in care originalitatea nu mai caracterizeaza foarte multe persoane tocmai din cauza lipsei acestei imaginatii “educate”. Absenta literaturii intr-o societate nu poate avea decat efecte negative.

Pasiunea pentru literatura

Pasiunea pentru literatura

Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, pasiunea pentru literatura nu se refera doar la studierea operelor necesare in timpul anilor de scoala. Nicidecum. Aceasta categorie de literatura intra in sfera rolului educativ. Pe de alta parte, nici daca o persoana detine o biblioteca dotata cu impresionante carti, insa nu le citeste, nu este pasionata de literatura. La un moment dat, oricine si-a pus intrebarea: de ce trebuie sa citesc? Daca literatura influenteaza intr-o mare masura societate, individul este cel direct influentat. Pasiunea pentru literatura are foarte multe avantaje si un lucru este sigur: literatura nu cunoaste limite.

Pe langa faptul ca literatura educa, aceasta are si rolul de a transpune persoana care citeste o anumita opera literara intr-o lume total diferita. Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, literatura este mai presus de realitate, ea este rodul imaginatiei. Ce este, de fapt, pasiunea pentru literatura? Pasiunea pentru literatura vine in primul rand din suflet si din dorinta de cunoastere, deoarece literatura in sine inseamna cunoastere. A fi pasionat de literatura inseamna a alege o carte buna si a va petrece putinul timp liber citind cateva pagini. Alegerea cartilor este pur subiectiva si fiecare persoana este libera sa isi aleaga cartile in functie de preferinte, dar si de varsta.

Este foarte bine ca, inca de la o varsta frageda, parintii sa le insufle celor mici pasiunea pentru lectura. Aceasta nu numai ca ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea si imaginatia, insa copiii care citesc au un bagaj de cunostinte mult mai elaborat si un vocabular mult mai dezvoltat fata de cei care nu citesc. Acest lucru este valabil si in cazul adultilor. Literatura ofera oricui posiblitatea de a pasi intr-o lume imaginara, insa in aceasta lume de poveste foarte multe persoane gasesc rezolvarile la problemele cu care se confrunta in fiecare zi. Uneori, unele persoane se regasesc in personajele unui roman, deoarece cartile, dupa cum am spus si anterior, sunt inspirate din viata reala, iar personajele se confrunta cu aceleasi probleme cu care ne confruntam si noi zi de zi.

Pasionatii de literatura nu citesc cartile ca pe banda rulanta. Din contra, ei savureaza fiecare cuvant si fiecare fraza si traiesc in acelasi timp cu persoanjele lor preferate. Cu toate acestea, nu trebuie sa cada prada fictiunii deoarece, chiar daca literatura este inspirata de realitate, imaginatia este cea care isi spune cuvantul. Avantajele lecturii sunt numeroase si vom enumera cateva dintre acestea in randurile care urmeaza:

Lectura este o activitate care solicita gandirea si va face sa va folositi creierul la capacitate maxima, spre deosebire de alte activitati cum ar fi privitul la televizor. Se poate spune ca lectura va face mai destepti si nu, nu este o gluma. Prin literatura orice individ are accesul catre cunoasterea deplina. Imbogatirea cunostintelor nu poate avea decat efecte pozitive, iar unul dintre acestea este castigarea increderii in sine. Daca o persoana citeste constant si asimileaza cat mai multe informatii se va simti mult mai bine, iar increderea in fortele proprii si respectul de sine vor creste.

Lectura imbunatateste abilitatile de exprimare si comunicare prin imbogatirea vocabularului. Persoanele care citesc regulat pot inchega mult mai usor o conversatie si pot relationa mult mai simplu cu persoanele din jur fara a intampina probleme de comunicare. Din acest motiv este bine ca si cei mici sa imbratiseze aceasta activitate inca de la o varsta frageda si chiar daca nu stiu sa citeasca, parintii, bunicii sau fratii mai mari le pot citi povesti in fiecare zi.

Lectura este o pasiune foarte relaxanta care reduce considerabil stresul. Se spune ca literatura reprezinta cea mai simpla metoda de a evada din lumea reala si de a uita pentru moment de problemele care ne afecteaza in fiecare zi. Lectura este o activitate linistitoare de aceea foarte multe persoane prefera sa citeasca doar cateva file din cartea preferata inainte de a adormi in loc sa priveasca la televizor.

Literatura dezvolta gandirea analitica. Desi este o activitate relaxanta, dupa cum am mentionat si anterior, literatura antreneaza gandirea, iar persoanele care citesc regulat fac fata mai usor situatiilor dificile. Mai mult decat atat, lectura va poate ajuta sa va puneti ordine in idei si sa va stabiliti prioritatile.

Lectura imbunatateste capacitatea de concentrare. Citirea unei carti, spre deosebire de rasfoirea unui ziar sau a unei reviste, presupune ca cititorul sa se concentreze pentru o perioada mai indelungata de timp asupra lecturii.

Literatura reprezinta o modalitate inedita de a lua contact cu alte culturi. Citind opere care aprtin unor autori straini, cititorii vor putea afla informatii intersante cu privire la o anumita cultura sau traditie.

Lectura in sine poate reprezenta un subiect de discutie. De cate ori nu ati fost pusi in situatia de a nu avea ce discuta cu o anumita persoana? Cu siguranta de foarte multe ori. Puteti discuta cu prietenii despre cartile preferate, autorii preferati sau personajele care va plac cel mai mult.

Lectura este cu siguranta antidotul plictiselii. Atunci cand nimic nu va mai atrage deschideti o carte si icercati sa patrundeti in minunata sa lume.

Lectura este o pasiune in care nu trebuie sa investiti decat devotement. In cazul in care o carte pe care doriti sa o cititi este atat de scumpa incat nu v-o puteti permite la un moment dat, puteti imprumuta oricand de la biblioteci cartile pe care le doriti. Este foarte important ca orice pasionat de literatura sa aiba un abonament la o biblioteca.

Tehnologia a evoluat si a afectat si lectura in sine, in sensul ca din ce in ce mai multe persoane citesc cartile in format electronic. Este bine si asa insa, dupa cum am spus si in randurile anterioare, lectura trebuie sa fie o activitate relaxanta si atunci cand o persoana isi petrece timpul la birou lucrand pe calculator, nu va mai simti nimic deosebit atunci cand va citi o carte buna tot pe calculator. Nimic nu se compara cu citirea cartii preferate intr-un colt primitor al camerei, savurand o ceasca cu ceai sau o limonada.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.