A deveni parinti nu este doar o schimbare a vietii voastre – este o cu totul noua etapa a vietii, ce aduce cu sine practic noi prioritati si noi responsabilitati. La ce trebuie sa fiti pregatiti sa renuntati cand deveniti parintii unui copil? Aceasta este o decizie ce trebuie luata in cuplu cat se poate de serios si precaut; exista multe articole ce vorbesc despre aceasta schimbare intr-un mod pozitiv: este insa necesar ca orice viitor parinte sa constientizeze si sa cunoasca si schimbarile mai putin pozitive si sa se intrebe: „suntem pregatiti sa renuntam la unele aspecte pentru copilul nostru”?
Multi viitori parinti se gandesc cat de frumos va fi sa aiba un copil, cat de fericiti vor fi odata ce intregesc familia, cat de palpitant va fi; sunt incurajati in acest drum spre a deveni parinti, insa cateodata nu realizeaza cu adevarat cat de mult li se va schimba viata. Iar odata deveniti parinti, se simt coplesiti de aceasta experienta.
Fiecare viitor parinte trebuie sa se intrebe daca este pregatit sa renunte la unele lucruri, sa isi schimbe prioritatile; fiecare viitor parinte trebuie sa se intrebe daca isi doreste un copil in acel moment al vietii sale si daca si-l doreste din motivele adecvate (si nu pentru a „repara” relatia sau a o face mai stabila!). Fiecare viitor parinte trebuie sa se intrebe: „ce simt in legatura cu schimbarile ce vor veni”?
A deveni parinte este o experienta minunata, atat timp cat nu este o schimbare prea brusca si nedorita in viata – oricat de multa bucurie aduce un copil parintilor sai, el aduce si necesitatea de a renunta la unele aspecte, de a fi pregatit sa faci sacrificii, de a-ti modifica prioritatile.
Stilul de viata dezorganizat si distractiv
Putini tineri se pot lauda ca duc o viata ordonata, stabila si linistita, ceea ce nu este in sine un fapt rau, atat timp cat nu sunt responsabili pentru o mica fiinta. Odata ce devin parinti, stilul lor de viata trebuie drastic schimbat, caci un bebelus si copil are mare nevoie de o rutina stabila, de ordine si de un program fix si predictibil.
Viitorii parinti trebuie sa fie pregatiti sa renunte in mare parte la viata dezordonata si la distractii, un bebelus acaparand cam tot timpul lor. In plus, anumite obiceiuri nesanatoase precum consumul de alcool si tutun trebuie taiate de pe lista – atat pentru ca un proaspat parinte nu trebuie sa fumeze in casa cu micutul si nu-si permite sa bea cand ingrijeste copilul, cat si pentru ca parintii sunt modele prime pentru acesta.
Telurile in dezvoltarea profesionala
Parintii nu trebuie sa renunte la cariera lor, insa este necesar ca timp de o perioada sa se dedice in principal copilului lor si ingrijirii acestuia. O proaspata mama trebuie sa fie pregatita sa faca o pauza in dezvoltarea sa profesionala – cand ai un bebe, nu este tocmai perioada propice sa iti fixezi teluri inalte in cariera! La fel si un proaspat tata – desi acesta nu este nevoit sa renunte la serviciu, nici nu trebuie sa se dedice carierei, familia sa cerandu-i sa fie cat mai implicat (asadar, nu este perioada in care prioritatea sa fie cariera).
Investitii si cheltuieli ce nu sunt necesare
Doar facand un calcul atent pot realiza viitorii parinti cat de mult ii costa un copil; copilul este in sine o investitie si o cheltuiala majora, care este pe prim loc si care va cere renuntarea la multe dintre alte cheltuieli ce nu sunt strict necesare. Parintii trebuie sa fie siguri ca isi permit sa creasca un copil – suma cheltuita lunar pentru un copil nu va face decat sa creasca – si sa fie pregatiti sa renunte la mici rasfaturi si cheltuieli (prea putini parinti au o situatie financiara care sa le permita sa isi mentina stilul de consum odata cu venirea pe lume a unui copil).
Propriile nevoi si dorinte
La ce trebuie sa fie pregatiti parintii sa renunte cand au un copil? La propriile lor dorinte – ei trebuie sa fie pregatiti sa puna intotdeauna pe locul intai nevoile copilului! Parintii vor fi nevoiti sa faca mici sacrificii pentru copilul lor – si daca nu sunt pregatiti sa accepte acest fapt, se prea poate sa existe resentimente fata de aceasta schimbare a vietii lor. A alege intre o nevoie proprie si o nevoie a copilului – alegerea trebuie intotdeauna sa fie luata avand in centru binele copilului.
De asemenea, parintii trebuie sa fie pregatiti sa accepte si sa se confrunte in mod pozitiv cu schimbarea relatiei dintre ei – odata cu un copil, relatia de cuplu trece printr-o schimbare semnificativa. In nici un caz nu trebuie ca ei sa renunte la relatia lor, la intimitatea dintre ei – desi, din pacate, uneori se intampla aceasta, relatia dintre parinti distantandu-se deoarece copilul le cere tot timpul de care dispun.
Proaspetii parinti vor avea foarte putin timp pentru relatia lor, foarte putin timp unul pentru celalalt; insa si relatia parintilor este importanta, chiar pentru copil. A realiza ca nu va mai fi la fel si a accepta acest lucru, a lucra la mentinerea intimitatii si a apropierii, aceasta este o conditie pentru ca venirea copilului pe lume sa nu afecteze negativ relatia celor doi parteneri.
De ce este bine ca viitorii parinti sa se gandeasca la ce vor fi nevoiti sa renunte si sa fie pregatiti sa o faca? Deoarece daca nu iau in calcul si aceste aspecte, schimbarea vietii lor poate naste resentimente si poate fi prea coplesitoare. Deoarece odata cu venirea pe lume a copilului, familia trebuie sa fie prioritatea.
Deoarece ambii parinti trebuie sa fie pregatiti sa faca schimbari si sa renunte la unele aspecte din viata lor si nu doar unul dintre ei (o problema majora apare atunci cand doar unul dintre parinti renunta la multe lucruri si se dedica copilului, in timp ce celalalt isi continua viata fara a dori si fara a fi dispus sa faca schimbari). A deveni parinti este o schimbare pozitiva, o implinire si o experienta minunata doar atat timp cat ambii parinti o doresc si sunt pregatiti sa accepte unele schimbari. A avea un bebe nu este o aventura si distractie, este o responsabilitate pentru care parintii trebuie sa fie pregatiti.