Sarcină & BebeCe schimbări importante aduce cu sine bebelușul în viața unui cuplu?

Ce schimbări importante aduce cu sine bebelușul în viața unui cuplu?

Bebelusul este cel mai frumos dar pentru viitorii parinti, este poate cea mai importanta schimbare din viata voastra ca indivizi autonomi, dar si ca un cuplu! De aceea, trebuie ca voi sa fiti pregatiti pentru acest eveniment – si daca se intampla neprogramat, sa incepeti “pregatirea intensiva” pentru tot ceea ce urmeaza sa se intample!

Ce schimbari importante aduce cu sine bebelusul? In primul rand, venirea pe lume a nou-nascutului provoaca schimbarea perceptiei de sine, a imaginii tale ca individ! Daca pana acum, te autodefineai ca fiind femeie/barbat, iubit/iubita, sot/sotie, profesor/inginer (doar un exemplu), de acum te vei percepe in primul rand ca parinte! Celelalte roluri vor fi momentan mult mai putin importante pentru tine – micutul isi face loc in viata ta si ajunge sa puna stapanire pe ea, pe tine, pe sentimentele tale, ajunge sa fie tot ce iubesti si ce vezi!

Bebelusul aduce si schimbarea modului in care iti vedeai partenerul de cuplu! Daca pana acum iti vedeai partenera ca pe o femeie sexy, tanara si atragatoare si partenerul ca pe un barbat tanar, atractiv si senzual, ei bine, de acum incolo o vei vedea in noua si ciudata ipostaza de mamica, iar pe el in cea de tatic! Pregateste-te pentru aceasta schimbare, ea poate fi uneori un adevarat soc!

Acea femeie provocatoare iti apare deodata ca fiind o mamica plina de caldura si duiosie! Iar acel barbat puternic si inteligent iti apare deodata ca fiind un tatic emotionat, stangaci si timid! Insa aceste schimbari nu vor face pana la urma decat sa va consolideze relatia de cuplu si sa va apropie mult mai mult unul de altul: de abia acum, cand v-ati vazut in aceste ipostaze, va cunoasteti cu adevarat unul pe altul!

Astfel, bebelusul inocent aduce cu sine o schimbare importanta a relatiei de cuplu! Pentru unii parteneri care sunt poate nesiguri sau inca nu sunt indeajuns de maturizati, aparitia copilasului poate in prima perioada sa aiba si unele efecte nefaste! S-a mai vorbit in alte articole (de exemplu, Esti pregatita pentru sarcina?) despre fenomenul geloziei noului tatic pentru micut! Tatal nu trebuie sa se simta vinovat sau ciudat pentru ca se confrunta cu astfel de emotii, ele sunt perfect naturale!

Deoarece proaspata mamica isi concentreaza intreaga atentie asupra bebelusului si uita o perioada de rolul sau de sotie si iubita, tatal se poate simti nelalocul sau, uitat si ignorat! El isi imparte de acum iubita cu un nou venit care ii acapareaza intreaga atentie si toata afectiunea! Aceasta perioada este insa trecatoare si cu cat tatal va petrece mai mult timp cu bebe-ul, cu atat ii vor creste si lui sentimentele de iubire si adoratie fata de micut! Si dupa o vreme, relatia de cuplu va reveni la normal – inclusiv viata sexuala, care un timp va avea de suferit – intarita de aceasta experienta!

Bebelusul va schimba si prioritatile ambilor parteneri – mai mult ale mamei. Viata profesionala ajunge pe locul trei, dupa bebe si sot, iar proaspata mamica trebuie sa fie pregatita sa accepte aceasta situatie! La fel, parintii nu vor mai avea acelasi timp pentru sine, timp de petrecut in doi, timp pentru diverse activitati si hobby-uri! Sunt doar mici sacrificii care nici macar nu ar trebui sa conteze – comparativ cu fericirea de a fi parinti!

Pe scurt, care sunt semnele ca sunteti intr-adevar pregatiti sa vina barza?

bebelușul în viața unui cuplu

Ati vorbit si vorbiti din ce in ce mai des despre cum va fi cand veti fi parinti, despre ce nume de bebelus preferati, despre ce schimbari va trebui sa faceti, despre ce doriti: fetita sau baiat…

Va surprindeti unul pe altul uitandu-va cu simpatie si amuzament la cate un bebelus pe strada si la copii micuti si chiar incercati sa interactionati cu ei! Daca iti vezi partenerul dorind sa ia in brate un bebe, atunci este un semn clar!

Nu mai vorbiti despre cunostintele care au copii cu compasiune si condescendenta, ci cu admiratie si chiar cu…invidie! Si nu va mai feriti sa le faceti vizite doar pentru ca cel mic “zbiara”!

Va uitati in ochii partenerului si sunteti sigur(a) ca doriti sa ii aveti copilul, sa fiti amandoi, impreuna, parinti, sa treceti la urmatorul pas important in relatia voastra!

Sunteti impreuna macar de trei ani si ati facut cam toate nebuniile pe care ati dorit sa le faceti, ajungand in acel stadiu “calm” si stabil al relatiei!

Amandoi aveti o viata profesionala indeajuns de satisfacatoare – in special, tanara partenera trebuie sa se considere indeajuns de realizata academic sau/si profesional, inainte de a se considera pregatita pentru bebelus!

Aveti o stare materiala satisfacatoare si o casa destul de incapatoare, fara a va confrunta cu probleme majore in acest sens.

Nu va mai enervati sau intristati cand diverse rude mai in varsta va piseaza constant: “cand vine barza?”, “nu faceti si voi odata un bebelus?”.

Ca femeie, nu intri in panica si nu vrei sa iti iei campii cand te gandesti cum se va schimba trupul tau si cum va trebui sa renunti la cafea/alcool/tigari! Iar ca barbat, nu intri in panica si nu te gandesti sa iti construiesti inca de pe acum o colectie porno, pentru momentul cand se va ingrasa partenera!

Te opresti in magazine sa te uiti la diverse articole pentru bebelusi (hainute, paturici, pantofiori, jucarii, exclamand: “vai, ce dragut”!

Iti imaginezi scene destul de detaliate de familie, in care tu si partenerul stati impreuna cu bebelusul la masa, luand micul dejun – si aceste scene te fac sa zambesti senin(a)!

Nu crezi ca ar exista nicaieri in lume un partener mai potrivit pentru tine, cu care sa iti petreci viata si esti absolut convins(a) ca va fi o mama/un tata minunat(a)!

Incepeti sa va uitati si la filme de familie, in care apar copii, sa comentati si sa va amuzati de acestea!

Iar daca v-ati interesat si de ce presupune sarcina, ce trebuie sa faceti concret, ce metode de nastere exista etc., atunci deja bebelusul nu trebuie sa mai astepte mult!

Insa ceea ce trebuie sa stiti amandoi este ca venirea bebelusului pe lume trebuie sa fie privita de catre ambii parinti ca pe un dar frumos, ca pe o schimbare acceptata si dorita, nu ca pe un sacrificiu necesar!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.