Fie ca au meritat, fie ca nu au meritat, oamenii au primit inca din cele mai vechi timpuri ajutorul si sprijinul “prietenilor” cu patru picioare. Asa este si cazul cainilor pompieri, care au fost dresati pentru a-i ajuta pe oamenii focului in cadrul celor mai grele interventii.
De-a lungul timpului, pe langa faptul ca in topul animalelor de companie cainii ocupa cu mandrete primul loc, fiind declarati companionii ideali, acestia si-au dovedit utilitatea nu in putine domenii. Inca din cele mai vechi timpuri, cainii au fost antrenati pentru vanatoare, fiind un ajutor de nadejde pentru vanatori. Recent, diferite rase de caini au inceput a fi dresate pentru a veni in ajutorul persoanelor cu dizabilitati.
Cainii si-au dovedit utilitatea si pentru politie si pentru fortele armate, fiind folositi pentru gasirea infractorilor sau pentru depistarea armelor sau a substantelor periculoase, precum si a drogurilor. Nu in ultimul rand, unii caini au fost dresati pentru a veni in ajutorul pompierilor, facand parte din ample echipe de salvare si dovendindu-si ajutorul incontestabil.
Cainii pompieri nu sunt niste simpli caini, acestia fac parte din anumite rase si sunt antrenati o lunga perioada de timp pentru a putea da randamentul necesar in actiunile de salvare pe care le vor intreprinde alaturi de pompieri.
Este foarte adevarat ca unele rase sunt mai potrivite decat altele in ceea ce priveste dresarea lor pentru a face parte din echipa de salvare a pompeirilor, insa nu uitati ca toti cainii au abilitati exceptionale si, in urma unui antrenament riguros, acestia vor oferi un mare ajutor echipelor de salvare si oamenilor care au nevoie de ei.
De exemplu, cercetarile au aratat ca rasa de caini Dalmatian este cea mai potrivita pentru colaborarea cu pompierii, lucru pentru care a devenit cunoscuta in Anglia si in Statele Unite ale Americii. Istoria Dalmatienilor in cadrul echipelor de pompieri dateaza de peste un secol, chiar daca implicarea lor a scazut considerabil de la an la an, fiind antrenate si alt rase pentru astfel de servicii.
Istoria dalmatienilor in calitate de caini-pompieri
Aceasta legatura intre caini si echipajele pompierilor a inceput inca din timpul in care cei din urma nu aveau la dispozitie masini speciale si utilaje performante pentru a stinge focurile nimicitoare, ci doar…cai. In jurul anilor 1700, dalmatienii erau folositi pentru a apara caii folositi pentru trasuri, si inca din acea perioada s-a constatat o stransa legatura intre cai si aceasta rasa. Treptat, au fost introduse un fel de camioane destinate stingerii incendiilor, fiind prevazute cu un motor cu aburi.
Aceste camioane erau trase cu ajutorul cailor. Pompierii trebuiau sa fie pregatiti in orice moment pentru a interveni in caz de incendiu, astfel incat caii trebuiau sa astepte ore intregi; ba chiar si in timpul unor interventii asteptarile lor se intindeau pe mari perioade de timp. Pe langa acestea, cailor le este foarte frica de foc, iar rolul cainilor era acela de a-i apara si de a-i face sa se simta mult mai in siguranta. Cainii din rasa dalmatian erau folositi in aceasta perioada pentru a pazi acesti cai. Mai mult decat atat, in timpul interventiilor, cainii au inceput sa ii insoteasca pe pompieri, dovedindu-si utilitatea in momentul in care i-au ajutat pe acestia in cautarea victimelor.
Cu trecerea timpului si cu evolutia tehnologiei, caii nu au mai fost utilizati de catre pompieri, insa dalamtienii da. Un mit spune ca acestia au fost si continua sa fie folositi de catre pompieri deoarece sunt surzi si nu pot fi afectati de sunetul scos de sirene. Insa aceasta afirmatie este total eronata, dalamatienii fiind utilizati datorita curajului si loialitatii de care au dat dovada, si datorita agilitatii si energiei excesive.
Si in zilele noastre, unele echipe de pompieri din intreaga lume antreneaza caini pentru a-i folosi in cadrul unor actiuni de search&rescue. In cazul producerii unor calamitati naturale sau in cazul unor explozii in urma carora cladirile se darama, victimele sunt salvate de cele mai multe ori de catre aceste minunate patrupede, datorita agilitatii si antrenamentului riguros. Un bun exemplu este nefericitul moment 11 septembrie 2001, zi neagra pentru istoria Americii si a intregii lumi.
Foarte multe vieti au fost pierdute, insa altele au fost salvate de catre pompierii foarte bine antrenati, si de catre cainii acestora. Asa este si povestea lui Red, o femela din rasa Labrador Retriever care a ajutat la cautarile aferente tragicului eveniment. Labradorii sunt foarte cunoscuti pentru relatiile pe care le incheaga cu oamenii, fapt pentru care sunt foarte des folositi in terapii, dar si de catre pompieri, deoarece, prin energia si agiltiatea lor si prin spiritul de sacrificiu, s-au dovedit a fi foarte buni in activitati de cautare si salvare.
Alte rase de caini folosite pentru antrenamente alaturi de pompieri sunt dobermanul si ciobanescul german. Uneori, incercarile pompierilor de a salva vietile oamenilor prinsi sub daramatrui in urma unor incendii sau a unor catastrofe naturale ar fi in zadar fara ajutorul de nadejde oferit de prietenii cu patru picioare.