Jocurile pentru bebelusi trebuie, in prima faza, sa fie simple si cat mai atractive vizual, cat mai colorate! De abia mai tarziu trebuie sa cauti jocuri mai complicate, care sa il si educe… Poti fi tentata, de cand auzi vestea minunata ca vei avea un bebe, sa umpli casa cu jocuri si jucarii care mai degraba te incanta pe tine!
Nu face risipa, caci in primele sale zile, nu este nevoie de jocuri pentru bebelusi prea complexe. In primele luni de viata, el este oricum uimit de tot din jurul sau – este un mediu nou, atractiv, dar si ciudat pentru micut. Suntele, mirosurile, miscarile, lumina din jurul sau il tin ocupat si o simpla cutie colorata este cea mai uimitoare jucarie. Are nevoie sa iti vada chipul si sa iti auda vocea si cam atat! Insa curand, va trebui sa ii oferi jucarii si jocuri care sa il tina ocupat, sa aiba ce face cu mainile si cu gura!
Bebe mic, mic…
In primele luni de viata, nu poate sa tina in maini jucarii, insa il amuza culorile tari si diverse si sunetele simple si ritmate. Cel mai eficient este un carusel suspendat deasupra patutului sau (mai sus, incat sa nu il poata atinge). Cauta un carusel care sa mearga cu baterii, caci altfel micutul te va chema plangand sa ii pui in miscare jucaria mereu (si eventual cu o melodie care poate fi inchisa cand vrei)!
Dupa 4-5 luni de viata, cand bebe incepe sa fie mai activ, trebuie neaparat sa muti caruselul de langa patut, pentru ca bebe se poate incalci in el si chiar strangula (il poti pune sus pe tavan). Alte jucarii pentru bebe mici: orice mingi sau cuburi moi, cu culori cat mai diverse – daca scot si sunete ritmate, cu atat mai bine (jucarii zornaitoare, sunatoare, moristi)! Ce sa retii: sa fie mari, incat sa nu le poata baga mai incolo, cand mai creste, in gura, sa fie foarte colorate, cu sunete ritmate sau melodii vesele.
Jocuri perfecte pentru bebelusi mici (2-5 luni)
Un joc amuzant pentru micut este cucu-bau („pick-a-boo”) – te ascunzi dupa o perna sau dupa patut, apoi i te arati subit lui bebe si spui cucu-bau (pe un ton vesel). De cele mai multe ori, il va amuza la culme. Un alt joc pentru micuti este avionul: ii sustii cu un brat pieptul si cu celalalt il tii intre picioare si il ridici si rotesti usor scotand sunete: „vruuuuum” (nu dupa masa)
Jocuri perfecte pentru bebelusi maricei (6-12 luni)
De-a v-ati ascunselea. Odata ce bebe incepe sa mearga si sa se tina bine pe picioare, transforma „cucu-bau” intr-un joc mai energic: fugi, ascunde-te dupa o usa, dulap etc. si lasa-l sa te caute (nu sta mult ascunsa, sa nu se sperie). Un alt joc bun: cu mingea – pentru ca bebe de pe la 5 luni vrea sa apuce, sa arunce cu obiecte. Arunci incet spre el cu o minge mare din plus si incet-incet, el va invata sa o ia in mana si sa ti-o arunce inapoi. Dar chiar si pana atunci, il va distra sa vada mingea rostogolindu-se spre el!
Jucarii si jocuri de lumini
Exista lampi si veioze facute special pe care, la ora de culcare, le aprinzi si proiecteaza diferite forme pe perete, colorate sau nu. Cu o ora inainte de somn, il poti amuza pe bebe cu aceste lampi.
Jucarii de plus
Nu umple casa cu jucarii de plus! Achizitioneaza cateva modele diferite, insa nu fii dezamagita cand vei vedea ca bebe nici nu se uita la ele. Interesul pentru astfel de jucarii apare mai tarziu, in jurul varstei de 8-12 luni. Nu lasa niciodata jucarii moi de plus in patut cu bebe cand nu este supravegheat si nu cumpara jucarii cu ochi de plastic pe care micutul ii poate inghiti, cu funde sau panglici.
Jucarii din cauciuc
Sunt recomandate dupa trei luni, mai ales pentru ca sunt si sigure daca sunt destul de mari – bebe le poate baga in gura fara risc. Pentru a face baia placuta pentru bebe, poti cauta o ratusca de cauciuc, eventual una care scoate si sunete!
Jucarii interactive
S-a mentionat ca cele mai eficiente jucarii si jocuri pentru bebelusi sunt cele interactive, care scot si sunete. Cauta astfel de jucarii si jocuri, care prin cuvinte repetate, il invata pe bebe: numere, cuvinte importante, sunete de animale (prin repetitie, bebe le va invata si intr-o zi, le va rosti si el impreuna cu jucaria)!
Teatru de papusi
Pentru ca bebe este atras de miscare, culoare si sunete, poti sa inventezi tu un joc pentru bebelusi perfect, folosindu-te de acele papusi-marionete, care se pun pe mana! Nici macar nu trebuie sa cumperi aceste papusi – poti crea doua folosind niste sosete mari, moi si colorate, carioca si niste sosete mai mici (le cosi de cele mari, cu rol de urechi)! Iti pui sosetele (papusile) pe maini si faci scenete distractive pentru bebe! Folosese fraze scurte, cuvinte repetitive, caci il inveti astfel limbajul si ii stimulezi si imaginatia!
Carti pentru bebelusi
Producatorii de jucarii si jocuri pentru bebelusi au creat modele atractive si potrivite chiar pentru bebe mici! Cauta acele cartulii mici, colorate atractiv care sunt create din materiale flexibile (panza si carton) si scot sunete. Culorile vii si contrastante si sunetele il vor atrage pe bebe. Cat despre carti cu povesti, lui bebe ii plac povestirile cu repetitii, cu rime si cu multe, multe poze colorate. Desi pe tine te plictisesc, cumpara doar cateva carti pentru bebelusi in primul an de viata, caci ii plac repetitiile. Daca ii stabilesti o rutina si ii citesti la orele de culcare aceleasi povesti si ii canti acelasi cantecel, ii va fi mai usor sa adoarma (va sti ca este semnalul pentru somn).
TV
In ultimii ani, au aparut posturi potrivite atat pentru nou-nascuti, cat si pentru bebelusi mai mari! Cat este micut, exista posturi care nu arata decat forme colorate, miscari si sunete ritmate – exact ce cauta si il distreaza pe bebe! Dupa un an, exista si posturi care au la ore exacte emisiuni simple, atractive, dar si educative pentru bebelusii mai mari – de genul celor cu teatru de papusi, in care personajele cu aspect amuzant vorbesc despre parinti, copii, animale, plante… Este o ocazie perfecta sa ai si tu timp de un dus, de facut mancare, de relaxat: il pui in scaunul balansoar si il lasi sa urmareasca o ora desenele (nu il lasa mai mult timp in fata TV-ului, totusi).
Scaun-balansoar
Exista modele de scaun-balansoar pentru bebe numai bune pentru el, care au si o bara de jucarii. Unele au chiar si vibratii, ceea ce il adoarme rapid. Balansoarul il tine in siguranta si il si distreaza, deci incearca sa achizitionezi un model. Si leaganul este o solutie sa il distrezi, dar si sa il adormi pe bebe. Insa nu tuturor bebelusilor le place sa fie leganati – intai incearca.
Jocurile pentru bebelusi trebuie sa fie sigure!
Pentru ca unul dintre interesele cele mai amuzante ale lui bebe va fi sa isi bage diferite obiecte in gura, asigura-te ca nici una dintre jucarii sau jocurile sale nu prezinta risc de inecare si nu se dezasambleaza in bucati mici care ii pot ramane in gat (sau nas)… Uita-te la fiecare joc si jucarie si vezi daca este formata din mai multe piese sau daca au mosor (sfori lungi). Nici jucariile de plus prea mici, care i-ar incapea in gura nu sunt sigure. De asemenea, strange si pune intr-un loc sigur, inaccesibil pentru bebe si obiecte precum: haine cu nasturi, mingi mici (orice are diametru mai mic de 5 centimetri), obiecte decorative mici puse la vedere etc.