Joaca in zapada este activitatea preferata de copii iarna – odata cu prima ninsoare, cei mici de abia asteapta sa iasa afara sa se distreze, parca imuni la frig! Toti ne amintim de iernile copilariei – de oamenii de zapada, ingerasii in zapada, bataile cu bulgari, “mozoalele”, saniuta si alte jocuri atat de distractive… Iesirea afara si activitatile in aer liber sunt cat se poate de benefice – insa ca parinti, aveti responsabilitatea de a va asigura ca micutul este in siguranta.
Joaca in zapada – sfaturi pentru parinti
Lasati-l sa se bucure de joaca in zapada! Activitatile de iarna in aer sunt foarte benefice pentru copil – pentru sanatatea sa, rezistenta, nivelul de anxietate, starea de spirit, concentrare… Insa daca micutul are sub 8 ani, supravegheati-l! Inainte de 5-6 ani, este bine sa iesiti impreuna cu micutul afara, sa ii oferiti clipe distractive, chiar daca acum, ca adulti, ati prefera sa stati in casa…
Cand creste si vrea sa stea afara impreuna cu prietenii/colegii, asigurati-va ca este aproape de casa, unde il puteti verifica periodic. Iesiti si mergeti unde se joaca pentru a ii oferi o gustare si verificati ce face (daca merge la un coleg, intotdeauna discutati cu parintii acestuia pentru a va asigura ca cei mici vor fi supravegheati si mergeti personal sa il luati acasa).
Imbracamintea adecvata este prima masura pentru a face joaca in zapada sigura – invatati-l pe copil sa se imbrace adecvat, cu un strat de haine pe corp pe dedesubt, unul calduros pe deasupra si un al treilea strat prin care frigul, umezeala, vantul si zapada nu intra. O geaca comoda, insa impermeabila cu gluga este importanta, la fel caciula, manusile impermeabile (pentru copiii mici, cu un deget) si fularul.
Bocancii trebuie alesi cu grija – asa incat zapada sa nu intre inauntru si cu o marime in plus, asa incat sa poata purta sosete groase si sa ramana spatiu pentru miscarea degetelor. Este util sa ii puneti pudra de talc pe picioare, asa incat sa nu transpire in bocanci.
Pentru protejarea de razele soarelui si de vant, dati-l cu putina crema cu factor de protectie pe zonele expuse (fata) si cu putin balsam de buze.
Zapada si igiena. Invatati copilul de mic ca a manca zapada este periculos – se poate contamina cu un virus si ii scade temperatura corporala.
Mentinerea caldurii interne este ajutata daca ii dati cand iese un termos cu niste ceai caldut – nu foarte cald, din care sa bea din cand in cand. Invatati-l sa nu ofere altor copii sa bea direct din termos (sa aiba un pahar special din care poate oferi altora). Pentru sanatatea sa si un nivel crescut de energie, oferiti-i iarna cat mai multe fructe,
Joaca in zapada nu trebuie prelungita foarte mult – cand iesiti impreuna cu micutul afara, in jur de 2 ore sunt suficiente, dar doar cu miscare (verificati daca este ud sau rece pe sub haine si luati mereu schimburi – bluza, manusi, fular, caciula cand iesiti cu micutul). Cand iese singur, impuneti-i sa stea maxim 3 ore, apoi sa intre in casa, sa se schimbe de hainele ude si sa se incalzeasca. Este bine, cand micutul iese langa casa, sa ii cereti sa intre la fiecare ora, sa isi dea jos orice are ud si sa se incalzeasca (cand iese inapoi, verificati sa nu se imbrace cu ceva ud).
O regula esentiala – daca jucandu-se, zapada ii intra pe sub haine sau daca transpira destul, trebuie sa intre in casa, sa se schimbe si sa iasa din nou dupa ce s-a incalzit si uscat! Verificati-l cand iese afara singur daca este ud pe sub haine cand se intoarce.
Joaca in zapada trebuie amanata atunci cand este viscol, cand vantul este puternic, cand temperaturile scad sub limita de -20 grade Celsius (pentru micutii sub 5 ani, sub -15).
Impuneti o limita la care trebuie sa intre in casa – pe seara, temperaturile scad.
Joaca in zapada si bulgarii. Bataile cu bulgari de zapada sunt printre cele mai amuzante activitati de iarna ale copiilor. Jucati-va astfel cu el de cand este mic, pentru a il invata cateva reguli importante – nu se arunca in fata; nu se fac bulgari cu gheata; nu se fac bulgari cu mana fara manusi (de aceea este bine sa ii luati manusi cu care se pot forma bulgarii de zapada, altfel isi va scoate manusile). Daca vine acasa cu urme vizibile ale batailor cu zapada (are fata si parul ude, semne de lovituri), supravegheati-l de la distanta data viitoare si interveniti cand vedeti ca bataia devine prea agresiva.
Joaca in zapada si “mozolul”. Descurajati-l sa faca asa ceva – sigur, cand creste, va invata de la altii, insa poate ajuta daca il descurajati cat este mic.
Joaca in zapada si saniuta. Mergeti cu micutul la sanius – este una dintre preferatele copiilor de pretutindeni! Invatati-l sa stea bine in fund pe sanie; descurajati-l sa stea intins pe burta si stati cu el pe sanie cand este mic, nu il lasati singur pe sanie cand are sub 5 ani, apoi doar supravegheati-l cat timp are sub 6-7 ani. Invatati-l regulile saniusului (sau datul cu sacul): doar ziua, cand are vizibilitate, la distanta de alte sanii, pe un deal fara obstacole – roci, copaci, garduri, lacuri, in nici un caz in apropierea de o sosea (chiar daca nu este foarte circulata). Niciodata sa nu stea langa sosea si sa nu traverseze in fuga, ci cu grija dupa ce se uita. Cand va incepe sa mearga impreuna cu alti copii singur la sanius, verificati ce zona isi aleg copiii.
Oamenii de zapada sunt una dintre cele mai iubite activitati de joaca in zapada. Faceti impreuna cu micutul oameni de zapada, incurajandu-l sa fie cat mai activ – sa fuga, sa topaie, sa se miste (a sta nemiscat in ger este periculos).
Descurajati-l sa sape tuneluri in zapada – explicati-i ca zapada poate sa cada peste el si sa il prinda sub ea.
Invatati-l clar ca suprafetele de apa inghetata nu sunt sigure – sa nu incerce vreodata sa se dea pe gheata pe un lac (explicati-i cat de periculos este si ce se poate intampla – mai bine il speriati putin decat sa nu isi dea seama de pericol).
Daca este atras de patinaj pe gheata, mergeti cu el la patinoar si asigurati-va ca invata cu supraveghere – mergeti la un curs initial. Niciodata nu il lasati sa isi ia patinele afara (poate vrea sa incerce sa patineze pe gheata sau lacuri inghetate). Regula este – doar la patinoar!
Daca vrea snowboard, asteptati sa aiba o varsta potrivita pentru acest sport (in nici un caz sub 10 ani) si mergeti cu el pana ce vedeti ca se descurca; datul pe snowboard este permis doar in zone fara obstacole, amenajate, unde nu se circula intens.
Ski-ul se invata doar de la un instructor si doar pe partii speciale.