Dragoste și relațiiEmoțiile se schimbă iarna, vezi cum afectează acest dezechilibru relația ta de...

Emoțiile se schimbă iarna, vezi cum afectează acest dezechilibru relația ta de cuplu

Emotiile iarna sunt deseori dezechilibrate – poti trece prin stari mai frecvente de melancolie, stari de letargie, stari de iritabilitate, stari schimbatoare de dispozitie (de la vesel direct la trist), stari de nepasare completa… Unii dezvolta o forma mai usoara sau mai intensa a depresiei de sezon (sau melancolia de iarna), altii au doar stari periodice negative, insa aproape oricine este afectat de sezonul rece! Ceea ce poate presupune si probleme in cuplu…

Ce afecteaza emotiile iarna

Lumina – ziua mai scurta si lumina slaba a soarelui influenteaza o stare de somnolenta, apatie, des tristete si chiar iritabilitate.

Frigul – cand temperaturile sunt scazute, organismul consuma mult mai multa energie in mentinerea temperaturii corporale si a proceselor fiziologice.

Frigul duce si la lipsa activitatii – mare parte a zilei (daca nu intreaga zi), stam in casa.

Frigul afecteaza calitatea somnului, in timp ce intunericul ne face sa dormim mai mult (dar mai prost) – rezultatul este ca devenim mai somnolenti, dorind sa dormim din ce in ce mai mult, insa fara a ne simti odihniti.

Nevoia de a consuma carbohidrati creste – insa odata cu consumul crescut, organismul foloseste si mai multa energie pentru digestie, lasandu-te epuizat.

Virusii de sezon (octombrie-martie) slabesc rezistenta si energia.

Sistemul imunitar fiind solicitat, somnul neodihnitor, nivelul de energie scazut, suferim mai des de dureri de cap, de burta, de muschi.

Perioada de sarbatori este departe de a fi fericita pentru unele persoane – care sunt iritate de fatada superficiala, de “obligatia” de a fi vesel si de obligatiile sociale. Este un stres in plus – pregatiri, vizite necesare si mai ales nevoia de a parea vesel… Faptul ca in jurul perioadei de sarbatori toti se asteapta ca emotiile tale iarna sa fie de voiosie, veselie, exuberanta, in timp ce ele sunt de fapt la polul opus poate fi foarte frustrant! Iar Anul Nou este uneori un moment de constientizare a trecerii inca unui an in care realizarile personale sunt nesatisfacatoare.

Ce putem face pentru a ne tine sub control emotiile iarna

Emoțiile se schimbă iarna

Nu te izola! Desi uneori simti nevoia de a sta singur „singing the blues”, nu exagera cu momentele de izolare – a sta impreuna cu partenerul de cuplu, prietenii, familia te poate distrage si te poate scoate din starea de spirit negativa. Daca esti singur, fara partener de cuplu, nu face greseala sa crezi ca doar tu esti in aceasta situatie, ca toti sunt fericiti in afara de tine si ca esti singur-cuc; nimeni nu este cu adevarat singur decat daca asta doreste si daca fuge de orice interactiune!

Recunoaste cand ai o stare negativa – in primul rand fata de tine insati, apoi fata de cei apropiati (mai ales fata de partenerul de cuplu, caci asa eviti conflicte). Nu incerca sa iti ignori starea de spirit si nici sa o reprimi, crezand ca “va trece” – destul de sigur, nu va trece complet si la un moment dat vei rabufni in moduri negative (o criza de nervi, o criza de tristete).

Discuta cu cineva in care ai incredere si care te asculta – partenerul de cuplu sau un prieten apropiat – despre ce simti; cu cat iti constientizezi starea mai mult, cu atat este mai bine. Iar a impartasi cum te simti este un prim pas util – te face sa te simti oarecum eliberat si mai putin singur. Nu te preface de fata cu toata lumea ca totul este bine – astfel nu faci decat sa te insingurezi si frustrezi.

Nu te obisnui si nu te plafona intr-o stare negativa, mohorata, melancolica sau iritabila! Nu iti spune “asa sunt” sau “nu am ce face”! Incearca sa te gandesti de ce te simti asa, sa o impartasesti cu cineva si sa cauti moduri de a te simti mai bine…

Incearca sa obtii o stare de spirit pozitiva! Oricat de apatic, nepasator, mohorat sau iritat te simti, incearca sa te gandesti la activitati care te-ar relaxa si la activitati care te-ar face mai activ (fizice). Da, nu ai chef de nimic, insa aminteste-ti ca emotiile iarna sunt dezechilibrate si poti face ceva in privinta asta! Obliga-te, in ciuda lipsei tale de chef si entuziasm, sa faci ce iti place in general sa faci – poate pe parcurs uiti de starea ta si prinzi gustul…

Cauta si incearca sa aplici unele tehnici simple de relaxare si gestionare a emotiilor negative.

Incearca sa razi! Chiar daca ti se pare mai mult fals, vei vedea ca daca razi cateva momente, parca te simti mai bine – asa ca uita-te la filme, poze si video amuzante, discuta cu un amic mereu amuzant, citeste bancuri! Des, chiar daca mai degraba mimam decat simtim o emotie, se intampla sa reactionam ca si cum emotia a fost reala…iar cateva clipe de ras sunt un medicament eficace.

Aminteste-ti de familie si petrece timp cu rudele apropiate – chiar daca nu esti in dispozitia de sarbatoare, incearca sa stai cu cei care te iubesc.

Daca iti incepi ziua prost – ceea ce este de asteptat daca te trezesti pe cand afara este inca intuneric – nu prespune ca astfel va fi intreaga zi; incearca sa te bucuri de micile tale placeri – cafeaua, gustarea, pranzul cu colegii, seara in care poti face ce vrei…

Iesi zilnic macar cateva minute la aer curat; oricat de ger ar fi, straduieste-te sa faci o plimbare in pas alert cateva minute. Aeriseste zilnic casa.

Expune-te la lumina – daca este soare, iesi afara si stai in dreptul ferestrei (am vazut ca lumina soarelui se leaga direct de emotiile iarna); daca este innorat, stai macar la lumina unei lampi fluorescente.

Incearca sa mananci mai putin alimente greoaie ce iti solicita stomacul si cauzeaza stari de apatie si somnolenta si cat mai mute fructe, legume si supe calde.

NU rabufni asupra partenerului de cuplu, nu il/o face tinta pentru revarsarea frustrarii tale si nu il/o face responsabil pentru starile tale! Partenerul este des tinta cea mai accesibila, insa emotiile tale iarna nu au de obicei legatura cu cuplul si cu partenerul, ci cu tine si felul in care interactioneaza si te influenteaza diferiti factori externi!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.