Săptămâna are 68 de ore, care pot fi folosite nu doar pentru muncă și distracție, așa că nu uita: învață mereu ceva nou! E timp. Când ești la școală, simți că orele astea nu sunt niciodată de ajuns, iar când înveți… Ai prefera să faci altceva. Am trecut cu toții prin asta, fie că vorbim de liceu, de facultate, ori de studii postuniversitare. Sarcinile par mereu prea multe și abia aștepți să scapi de școală. Viața socială și proiectele ne-au atras pe toți, când eram studenți sau elevi.
Învață mereu ceva nou! Chiar dacă ești deja adult.
De aceea, odată ce ajungi “om mare”, nu prea îți mai trece prin cap să înveți ceva. “Asta e”, îți spui. Dar viața modernă și mai ales joburile moderne ne cer să fim mereu mai buni, mereu la înălțime și mereu conectați. Și ne trezim că trebuie să învățăm ceva nou, că trebuie să ținem pasul și cu tehnologia și cu cerințele noi. Așa că trebuie să învățăm, chiar și adulți fiind. Deși recunosc că au fost momente în care nu m-am bucurat prea tare de asta, eu cred că-i un lucru bun, până la urmă.
Nu diplomele contează…învață mereu ceva nou, dar fă-o pentru tine!
Ne dorim cu toții să fim mai buni, sau ajungem să ne-o dorim, în cele din urmă. Pentru că suntem conștienți că scopul principal al învățării nu este acela de a avea diplome peste diplome, care oricum sunt inutile adesea. Scopul educației este dezvoltarea noastră – personală și profesională. Puterea de a nu rămâne în urmă, de a nu bate pasul pe loc.
Nu spun că ar trebui să ne apucăm să citim zilnic articole academice. Personal, nu cred că educația formală e mereu calea spre succes, spre mai bine. Nici nu cred că se potrivește tuturor. Cred, în schimb, că orice om ar trebui să aibă măcar o pasiune, cât de mică. La care să devină mai bun. Pentru că niciodată nu se știe de unde sare iepurele și cum poate ajunge acea pasiune mai mult, sau cum te poate ajuta în viața de zi cu zi. Am prieteni care au început să deseneze, ori să coloreze. După un timp, am observat că au devenit mai creativi, chiar și în rezolvarea problemelor banale.
Pentru atunci când stai la un pahar de vorbă și vrei să emiți păreri
În plus, atât educația, cât și pasiunile, oferă subiecte ok de discuții, în orice grup. Persoanele care învață mereu ceva nou devin mai interesante, sunt genul de oameni cu care vrei să împarți o bere și un “pahar de vorbă”. Cei care discută doar despre serviciu, familie și ce a mai făcut copilul… creează senzația că bat pasul pe loc și tind să ne plictisească mai repede. Plus că se descurcă mai greu. Cam oriunde. Sau cel puțin asta este părerea mea, dar eu am admirat mereu oamenii voluntari, care nu renunță ușor și care încearcă să devină mai buni. Chiar și într-o vacanță, unul care știe o limbă străină e un partener mai bun decât cel care se ferește de orice și-l ia pe “nu știu” și “nu pot” în brațe.
Părerea mea este că ar trebui să profităm de pasiunile noastre, de lucrurile care ne plac, că ar trebui să nu dăm înapoi când avem parte de ceva nou, mai ales dacă e ceva interesant. La final, probabil că o să rămânem măcar cu câteva amintiri demne de povestit altora… De-asta cred eu că ar trebui să învățăm mereu ceva nou.