Infecția cu Helicobacter pylori se poate transmite la copii pe cale orală, dacă aceștia consumă alimente ce sunt contaminate cu această bacterie. De asemenea, bacteria se transmite și prin tuse și strănut. Această bacterie secretă o enzimă numită urează, care reduce aciditatea mediului gastric și astfel rezistă în stomac. Ureaza descompune sucul gastric în dioxid de carbon și amoniac, iar amoniacul alcalin protejează H. pylori.
Infecția poate duce la gastrită, ulcer peptic și ulcer duodenal. Transmiterea se poate face și prin apă contaminată cu bacterie H. pylori.
Părinții pot transmite adesea infecția copiilor lor, chiar fără să știe. Conform studiilor cercetătorilor, această infecție poate deteriora țesutul stomacului și al duodenului.
Infecția cu Helicobacter pylori la copii
Simptomele produse de această infecție sunt: durere abdominală, pierderea poftei de mâncare, pirozis, eructații, deranj la stomac, senzație de greață, balonare, vărsături și altele. Când apar astfel de simptome la copii, ei trebuie să fie duși la medic să facă testul H. pylori.
Tratamentul acestei infecții constă în administrarea de antibiotice, precum amoxicilină, claritromicină, metronidazol.
Copiii se infectează foarte des cu bacterii de la adulți, mai ales dacă nu respectă regulile de igienă, de a se spăla pe mâini înainte de a mânca. Un simptom al infecției la copii poate fi și anemia, care este cauzată de lipsa de fier.
Ulcer peptic la copii
Acest diagnostic se pune atunci când medicii descoperă la copii un ulcer la mucoasa gastrică, sau un ulcer la duoden în timpul unui examen medical endoscopic.
Copiii care au ulcer peptic au anumite simptome la 2 ore după masă, mai ales durere arzătoare la abdomenul superior. Această durere persistentă poate să apară și noaptea, ceea ce duce la tulburări de somn. Alte simptome ce apar în ulcer peptic sunt: arsuri la stomac, indigestie, vărsături și pierderea apetitului alimentar.
Ulcerul peptic se dezvoltă pe membrana mucoasă a stomacului sau membrana intestinului subțire. Boala apare la copii din cauza infecției cu bacteria H. pylori. Dezvoltarea ulcerului poate fi cauzată și de administrarea excesivă de aspirină.
În cazuri grave pot să apară și alte simptome mai greu de suportat, cum ar fi: vărsături cu sânge, scaune de culoare închisă, durere ascuțită în abdomen.
Diagnosticul se pune prin edoscopie de către un medic specialist.
Tratamentul pentru ulcer peptic la copii
Pentru tratament sunt recomandate anumite medicamente și în cazuri grave spitalizarea (dacă există dureri puternice și alte complicații). În cazul unui tratament acasă se recomandă administrarea de antibiotice timp de 7 zile, care au rolul de a reduce infecția cu H. Pylori. Dacă nu se aplică un tratament medicamentos la timp, poate crește riscul de a dezvolta ulcer peptic complicat. Alte consecințe pot fi: gastrită cronică, gastrită atrofică, adenocarcinom gastric, limfom MALT.
Terapia cu medicamente are ca scop și prevenirea sângerărilor gastrointestinale acute.
În cursul tratamentului, medicii recomandă anumite restricții de alimente, care ar putea agrava simptomele. Principalele indicații medicale sunt:
- Evitarea alimentelor picante, prăjite, grase
- Nu se consumă mâncare prea caldă sau foarte rece
- Reducerea consumului de produse de patiserie, ce au zahăr și unt
- Evitarea băuturilor carbogazoase, a sucurilor acide și altele.
Medicii spun că este important de ținut și un regim alimentar pentru refacerea mucoasei stomacului. Ei consideră că trebuie excluse din dieta zilnică anumite alimente precum: carne, murături, conserve din carne, pește, conserve din pește, afumături. De asemenea, ei nu recomandă fructele și legumele crude, dar nici legumele conservate care au oțet.
Alte alimente care trebuie evitate sunt: sosurile, ciocolata, înghețata, alcoolul, pâinea neagră.
Regim alimentar în tratamentul ulcerului peptic
Medicii susțin că există multe alimente, care pot face ca dieta să fie variată. Ei recomandă consumul de:
- Brânză cu un conținut redus de grăsimi și fără sare
- Pâine albă prăjită, fursecuri fără unt
- Ceai, lapte cu cacao, ouă fierte
- Pește fiert, piure de cartofi, carne de pui fiartă
- Salată de legume fierte, precum morcovi, conoidă, sfeclă, dovlecei
- Supe piure din legume fierte, cereale, terci din cereale cu lapte sau cu apă.
În ceea ce privește fructele, acestea se recomandă fierte, sub formă de compot. De asemenea, sunt permise sucurile naturale din fructe de pădure.