Părinți și copiiDureri de stomac la copii – Ai grijă de sănătatea copilului, înainte...

Dureri de stomac la copii – Ai grijă de sănătatea copilului, înainte să apară probleme!

Durerea de stomac la copii poate să apară în timpul mesei, după masă, ori noaptea. Un stomac deranjat poate fi greu de suportat și este o boală în sine, spun medicii. Indigestia de pildă apare la copiii care mănâncă exagerat și prea repede, iar alimentele nu sunt digerate bine. În caz de stomac deranjat apar o serie de simptome precum: dureri abdominale la reflux acid, balonare, arsuri la stomac, greață.

Copilul pot avea o sensibilitate la anumite alimente și atunci stomacul și intestinul subțire nu digeră suficient alimentele. Părinții trebuie să fie atenți la simptomele copilului, să le recunoască și dacă este necesar, să-l ducă la medic. Asta înseamnă ca ei să observe cum mănâncă acesta, cum reacționează la mâncare, dacă se plânge de scăderea poftei de mâncare, dacă are anumite stări de disconfort intestinal. Principalele simptome care necesită un sprijin medical sunt: durerea de burtă, modificări ale scaunului, diaree, constipație, urme de sânge și mucus în scaun, greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate.

Cauzele durerilor de stomac la copii

Principala cauză a durerilor de stomac este stresul. Atât la copii, cât și la adulți, stomacul reacționează la stres intens. Dacă un copil este stresat, îngrijorat, nervos, tensionat, el poate avea o stare de spirit rea, dureri de stomac și nu mai poate mânca. S-ar putea ca stresul să-l afecteze atât de tare, încât să-i provoace indigestie, durere de burtă.

Alte cauze ale durerilor de stomac sunt:

  • Infecțiile urinare, infecțiile renale, gastroenterita
  • Gastroduodenita provoacă dureri abdominale după masă, dureri în piept, reflux gastroesofagian, arsuri la stomac, greață, vărsături și apare mai ales la copiii de vârstă școlară, care au vârsta de 12-13 ani; ea este produsă de infecția cu Helicobacter pylori în 70% din cazuri, sau pe fondul unor tulburări autoimune, a utilizării unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau antibiotice
  • Infecțiile la urechi și răceala pot da disconfort abdominal
  • Colicile, iritația intestinală, constipația
  • Gastrita afectează stomacul, încetinește digestia și dă durere de burtă; ea este produsă de activitatea patogenă a unei bacterii (Helicobacter pylori), dar se poate vindeca și trata cu ajutorul unei medic gastroenterolog pediatru
  • Apendicita sau inflamația apendicelui
  • Încordarea musculară ce apare în timpul jocului sau al activităților fizice intense duce la suprasolicitarea mușchilor și la o senzație de durere abdominală.

Cum menții sănătatea stomacului?

Pentru a avea un stomac sănătos trebuie de evitat în primul rând stresul, pentru că acesta duce la scăderea imunității. Stresul afectează activitatea protectoare a membranei mucoase a stomacului și astfel aceasta devine mult mai vulnerabilă la agenții infecțioși.

Mestecă bine și încet mâncarea!

Părinții trebuie să-și sfătuiască copilul să mestece mâncarea bine înainte să o înghită și să mănânce încet. Acest lucru este adesea trecut cu vederea și de adulți și poate fi o cauză a tulburărilor digestive. De multe ori, copiii vorbesc la masă și asta face să mestece mâncarea necorespunzător.

Potrivit cercetătorilor, stomacul își face treaba normal – ajută la descompunerea alimentelor și digerarea lor – dacă mâncarea a fost mestecată bine mai întâi. În caz contrar, stomacul este suprasolicitat și crește riscul de reflux gastrointestinal. Saliva are și ea un rol important în digestie dacă mâncarea este mestecată mai bine; ea conține o enzimă digestivă denumită amilază. Saliva umezește alimentele, iar ele astfel alunecă mai ușor în esofag spre stomac.

Pentru a menține sănătatea stoamcului, mâncarea trebuie mestecată cât mai bine. Astfel se obține și valoarea nutritivă maximă din alimente și acestea sunt dizolvate fin. Medicii consideră că asta ajută foarte mult digestia și la prevenirea refluxului gastrointestinal. Dacă ajunge în esofag, refluxul acid poate afecta starea acestuia deoarece esofagul nu are un strat de mucus protector și asta duce la disconfort accentuat. De cele mai multe ori, refluxul acid provoacă eructații, arsuri la stomac și senzație de plenitudine.

Pentru a preveni refluxul acid, medicii recomandă următoarele sfaturi:

  • Evitarea băuturilor carbogazoase și a meselor copioase seara
  • Nu se mănâncă pe timp de noapte
  • Este bine să dormi cu capul ridicat puțin pe o pernă
  • Reducerea consumului de bomboane de mentă seara și a suplimentelor de calciu.

Evitați chipsurile!

Copiii pot fi găsiți adesea consumând chipsuri, biscuiți, semințe, fast-food-uri. Aceste produse ar trebui excluse din dieta copiilor, deoarece pot cauza probleme la tractul gastrointestinal. Chipsurile au o concentrație destul de mare de aditivi, sare, grăsimi, care sunt dăunătoare organismului. Părinții trebuie să evite aceste produse, să le elimine din dieta copiilor, pentru că ele pe stomacul gol pot crește riscul de gastrită foarte mult.

Limitați consumul de dulciuri!

Majoritatea copiilor adoră dulciurile și le consumă în exces. Ei sunt foarte pasionați de prăjituri, ciocolată, înghețată și alte dulciuri. Faptul că ei mănâncă prea mult dulce nu este bine, asta este dăunător sănătății. Părinții trebuie să țină cont de acest sfat, dar asta nu înseamnă să impună o restricție excesivă a dulciurilor ci doar un consum mai atent. Fiecare copil are nevoie de dulciuri, într-o anumită cantitate în dietă. Acestea îi dă un plus de energie în ficat, mușchi, creier, dar nu trebuie exagerat.

Medicii recomandă părinților să-și obișnuiască mai târziu copilul cu dulciurile. Asta ajută în menținerea sănătății organismului și a dinților. Dacă un copil mănâncă în exces dulciuri poate avea multe probleme ce includ și: creșterea în greutate, tulburări de metabolism, riscul de apariție al cariilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.