Părinți și copiiCauze și remedii pentru problemele tractului digestiv

Cauze și remedii pentru problemele tractului digestiv

Conform statisticilor, foarte multi oameni suferă an de an de probleme digestive: arsuri la stomac, sindrom de colon iritabil, boala de reflux esofagian. Chiar și copiii mici pot avea astfel de probleme, care duc la tuse, afecțiuni respiratorii și vărsături.

Viața agitată urbană este stresantă și poate afecta mult sănătatea. În primul rând stresul este un factor de risc pentru apariția problemelor precum: indigestie, arsuri la stomac, flatulență, balonare și multe altele.

Cum se pot ameliora arsurile la stomac? Care sunt consecințele emoțiilor negative?

În primul rând, înainte de a servi masa, trebuie să te eliberezi de stres, nervozitate și alte emoții negative. Preoții spun că orice om trebuie să facă semnul crucii pe mâncare, pentru a binecuvânta hrana înainte de a mânca. Acest lucru are și un efect bun asupra stării interioare, în sensul că relaxează mintea și corpul, elimină supărarea, anxietatea, irascibilitatea și emoțiile negative.

Fă-ți timp înainte de masă pentru a te liniști un pic, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru mâncare și abia apoi poți începe să mânânci încet, fără a te lăcomi. Fiecare mușcătură trebuie mestecată bine, cam de 20-30 de ori.

Saliva are enzime care contribuie la digestie, cu ajutorul ei mâncarea se transformă în bol alimentar, care va ajunge în josul esofagului. Saliva are 99% apă și amilază – o enzimă care lubrifiază bolul alimentar, favorizează înghițirea și reprezintă un prim pas în procesul de digestie. Asta va contribui la realizarea unei digestii sanătoase și menținerea sănătății tractului gastrointestinal.

Despre emoțiile negative (precum stresul, anxietatea, frustrarea) se spune că stimulează excesiv sistemului nervos simpatic, care produce secreția crescută de acid hialuronic și duce la secreția scăzută de enzime pancreatice, iar asta face dificilă digestia alimentelor. Pentru ca digestia să fie sănătoasă, pH-ul din stomac trebuie să fie cuprins între 1,5-3.

Cauzele arsurilor la stomac

Statisticile arată că aproximativ 50% dintre oamenii cu vârsta peste 50 de ani suferă de aciditate scăzută a stomacului. Medicii spun că una dintre cauzele arsurilor la stomac și a indigestiei este scăderea secreției de acid gastric sau deficitul de acid clorhidric.

Alte cauze sunt: stresul, anumite boli și afecțiuni, atacurile de panică, anxietatea, depresia și altele. Astfel de simptome digestive sunt accentuate de lipsa somnului și de alte probleme ce apar în viață, precum:

  • Menopauza, suferința după decesul unei persoane dragi
  • Sarcina, dificultățile financiare, probleme cu munca
  • Schimbarea bruscă a condițiilor de viață
  • Despărțirea, divorțul, fumatul, diferite alergii sau boli, etc.

Cu cât stresul este mai mare, cu atât și riscul de probleme gastrointestinale crește. Prin urmare, stresul excesiv te poate îmbolnăvi, îți poate provoca probleme organismului, aciditate scăzută stomacului și arsuri la stomac.

Indigestia și micșările intestinale – Cât de importante sunt fibrele în alimentație?

Dacă alimentele, ce trec prin sistemul digestiv, nu sunt suficient de bine digerate, ele înfundă intestinele și pot avea un efect toxic asupra organismului. Consecințele sunt destul de mari, apare o stare de oboseală, afecțiuni digestive, infecții și chiar boli degenerative.

Pentru a avea un colon sănătos sunt importante fibrele – care ajută la deplasarea alimentelor prin colon. Dacă se recurge la diete severe, este posibil ca acestea să limiteze producerea mișcărilor intestinale normale. Dacă ai un stil de viață sedentar, atunci ai nevoie de un aport mai mare de fibre, pentru ca procesele digestive să funcționeze în mod corespunzător. În caz contrar, deficitul de fibre poate duce la probleme ale tractului digestiv, cum ar fi indigestia, constipația și altele.

În mod normal sunt recomandate 3 mese pe zi, deci vor avea loc trei mișcări intestinale. După ce s-a mâncat prima masă și stomacul este plin, la 2 ore bolul alimentar transformat în chim ajunge în duoden, la 6 ore stomacul este aproape gol. La 12 ore nutrienții sunt absorbiți în intestinul subțire și la 18 ore apar deșeurile în intestinul gros. La 24 de ore, fecalele trebuie să fie eliminate din corp.

Alte sfaturi

Când mănânci trebuie să fii calm. Dacă sistemul nervos este stimulat prin stres, atunci este afectat și tractul digestiv. Când este stimulat, sistemul nervos simpatic duce la creșterea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, dilatarea pupilelor ochilor, îndepărtarea sângelui din tractul gastrointestinal și conducerea lui către mușchi. Asta produce mișcarea ritmică a mușchilor, creșterea peristaltismului și eliminarea conținutului intestinal.

Oamenii în general mănâncă într-o stare când sistemului nervos simpatic este stimulat. Asta face ca sângele să scadă din tractul digestiv, fapt ce duce la scăderea secreției de acid clorhidric și astfel este afectată digestia.

Un deficit de acid clorhidric duce la scăderea secreției de enzime pancreatice, iar asta face ca digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor să fie incompletă. Asta are o serie de consecințe: are loc putrefacția proteinelor incomplet digerate, carbohidrații sunt și ei incomplet digerați. Tot ceea ce este incomplet digerat în tractul gastrointestinal poate avea efect toxic, poate duce la putrefacție, balonare și flatulență.

Pentru a avea o digestie sănătoasă, înainte de a mânca sunt necesare exerciții de relaxare și de respirație pentru a dobândi o stare de liniște, calm și pace. În acest mod, se reduce stresul și emoțiile negative.

Hidratarea este de asemenea importantă pentru sănătatea organismului. Ea trebuie să fie adecvată: se bea un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă, se bea apă și pe parcursul zilei, ajungând astfel în total la 2 litri de apă pe zi.

În cazul în care apar astfel de probleme digestive – arsuri la stomac, sindrom de colon iritabil, boala de reflux esofagian – trebuie consultat un medic specialist pentru a urma un tratament și un regim adecvat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.