Părinții țin la sănătatea copiilor și de aceea caută să le asigure o alimentație corectă, care să le consolideze imunitatea. Dacă sistemul imunitar al copiilor este slăbit, atunci aceștia sunt mai predispuși la îmbolnăvire.
8 alimente care cresc imunitatea la copii
Există anumite alimente care fac imunitatea mai puternică și sănătatea organismului mai bună.
Cercetătorii spun că este foarte important de menținut un mediu intestinal bun, asta ajută la creșterea imunității. Ei recomandă o serie de alimente care îmbunătățesc mediul intestinal și anume:
1. Legumele
În general, legumele verzi și galbene au multe vitamine, minerale și fibre, astfel ele ajută la creșterea imunității organismului. În alimentația copiilor se recomandă: broccoli, spanac, morcovi, ardei grași, etc. Prin broccoli se îmbunătățește funcția intestinală și se oferă organismului vitamina C. Morcovii sunt o sursă de beta-caroten, care:
- Are efect antioxidant, întărește mucoasele
- Se transformă în vitamina A, ce poate avea efect în creșterea globulelor albe din sânge și deci la îmbunătățirea imunității.
2. Pește
Consumul de pește de două ori pe săptămână este o decizie bună. Peștele este bogat în proteine și vitamina D și E. Acești nutrienți ajută la regenerarea celulară, la reglarea funcției imunitare, au acțiune antioxidantă astfel se previne îmbolnăvirea organismului.
3. Fructe
Fructele se consumă crude, proaspete, ele oferă organismului o cantitate semnificativă de nutrienți care cresc imunitatea organismului. Cele mai importante fructe pentru copii sunt: citricele, bananele, merele. Toate aceste fructe cresc imunitatea:
- Citricele au vitamina C cu efect bun asupra globulelor albe și limfocitelor, ceea ce crește imunitatea
- Bananele au polifenoli cu efect antioxidant, care activează globulele albe ale sistemului imunitar
- Merele sunt bogate în vitamine ce susțin imunitatea.
4. Fasolea
Boabele de fasole sunt o sursă de fibre, de proteine ce mențin sănătatea organismului. Fasolea are proprietăți nutritive importante, are carbohidrați și puține grăsimi. S-a constatat că 100 g de fasole are 23 proteine, 51 g carbohidrați, 17 g fibre și 2 g grăsimi.
În plus, fasolea are și vitamine A, B și C, dar și săruri minerale importante pentru sistemul osos și muscular, precum magneziu, calciu și fosfor.
5. Ciuperci
Ciupercile trebuie introduse în dieta copiilor, deoarece sunt bogate în beta-glucani. Aceste fibre alimentare activează celulele imunitare, mențin sănătatea tractului digestiv, inhibă proliferarea celulelor canceroase și pot îmbunătăți foarte mult mediul intestinal.
Prin consumul de ciuperci se oferă organismului vitamine B2 și B6. Despre vitamina B2 se spune că menține pielea și mucoasele sănătoase. În ceea ce privește vitamina B6, aceasta îmbunătățește fluxul sanguin, are efect bun asupra celulelor imunitare (care sunt conținute în sânge). Prin urmare, imunitatea crește, celulele imunitare sunt activate și asta are efect pozitiv asupra sănătății. Ciupercile au și vitamina D, care reglează funcția imunității.
6. Soia
Boabele de soia conțin proteine care sunt importante pentru activarea celulelor imunitare. Soia trebuie introdusă în dieta copiilor deoarece au izoflavone cu proprietăți antioxidante, anticancerigene, dar și fibre insolubile ce îmbunătățesc peristaltismul intestinal și mențin sănătatea intestinală.
7. Orezul
Orezul alb sau brun este un aliment excelent pentru sănătatea copiilor. Orezul este bogat în fibre cu efecte benefice asupra mediului intestinal. Orezul conține și multe minerale care îmbunătățesc metabolismul celular, vitamine cu acțiune antioxidantă și proteine care sunt elementele de bază ale celulelor.
8. Alimente fermentate
Aceste alimente sunt foarte bune pentru mediul intestinal, ajută la reglarea acestuia și cresc imunitatea. În plus, ele sunt și ușor de digerat și de absorbit. Miso de exemplu este un aliment tradițional din Japonia, obținut prin fermentarea orezului, bogat în proteine și enzime importante. Pentru copii este indicat mai ales iaurtul, care este probiotic, este realizat din lapte fermentat și are numeroase elemente nutritive. Iaurtul are calciu și îmbunătățește sănătatea oaselor.
Cu alimentele fermentate se păstrează o microfloră intestinală sănătoasă, ceea ce ajută la menținerea unui răspuns imunitar sănătos. Conform cercetătorilor, alimentele fermentate sunt și un supliment alimentar împotriva cancerului. Ele au bacterii benefice care previn dezvoltarea multor forme de cancer. Murăturile sunt delicioase și conțin bacterii benefice. Ele ar trebui să fie introduse în alimentația copiilor, pentru că pot reduce riscul infecții și pot ajuta la îmbunătățirea digestiei. Murăturile protejează microbiomul intestinal și susțin nivelul de bacterii sănătoase din intestin.
În plus, cercetătorii recomandă la copii și suplimentele de vitamine și minerale, care au efecte antioxidante, întăresc celulele imunitare și cresc rezistența organismului.