Părinți și copiiCe să mănânci pentru a avea mai multă energie, vara?

Ce să mănânci pentru a avea mai multă energie, vara?

Vara este o perioadă grea, când căldura devine copleșitoare. Oboseala apare cu ușurință vara, mai ales dacă este însoțită și de umiditate. Organismul trebuie să-și mențină o temperatură internă constantă, în jur de 36-37 grade Celsius, astfel funcțiile sale se vor desfășura în mod optim.

Lipsa de vitamine și minerale din organism ne face somnoroși, letargici și apatici. În dieta noastră zilnică ar trebui să includem mai multe fructe și legume, care sunt proaspete și bogate în nutrienți.

Zilnic, ar trebui să avem câteva mese mai mici alcătuite din legume, salate, produse din cereale integrale. Mesele grele trebuie evitate, deoarece ele împiedică organismul să se odihnească. De asemenea, hidratarea corpului este esențială. Deshidratarea provoacă la oameni oboseală cronică. O hidratare adecvată a organismului, vara, înseamnă consumul a 2 litri de apă pe zi. Ceaiul verde se poate bea vara, pentru că este o băutură energizantă, care conține antioxidanți.

Cum previi oboseala, vara?

Magneziul este important în organism pentru multe procese, pentru sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul circulator. Toate aceste sisteme sunt responsabile de nivelul de energie al organismului. Magneziul se găsește în anumite alimente precum: semințe de dovleac, cereale integrale, tărâțe, hrișcă, nuci, migdale, spanac, fructe de mare.

Aportul de vitamine B ajută în combaterea oboselii organismului. Despre niacină (vitamina B3) s-a spus că are rol neuroprotector important și ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. Deficitul de vitamina B3 în organism duce la o senzație de oboseală, la schimbări de dispoziție, slăbiciune, depresie. Această vitamină se poate găsi în cartofi dulci, pește, spanac, dovleac, varză, mazăre verde, broccoli, sardine, ouă, lapte, somon, tărâțe, hrișcă, orez.

Zincul este important în procesele de transformare a energiei în organism și apare în alimente precum: caise, susan, curmale, mure, zmeură, avocado, prune uscate. Deficitul de zinc în corp duce la oboseală cronică.

Vara și deficitul de fier poate duce la oboseală. Fierul ajută la formarea hemoglobinei care transportă oxigenul către celule. Cele mai bune surse naturale de fier sunt: ficatul, carnea roșie, gălbenușul de ou, legumele cu frunze verzi, pătrunjelul, germenii de grâu, nucile, semințele de floarea-soarelui.

Fructele bogate în antioxidanți, cum sunt afinele ajută în reducerea senzației de oboseală. Antioxidanții cresc rezistența organismului, scad nivelul de stres fizic și mental, neutralizează radicalii liberi și protejează celulele organismului de îmbătrânirea prematură.

Cel mai bun aliment de vară care previne oboseala este porumbul dulce

Acum poți găsi în piață, porumb dulce, care este încărcat cu nutrienți. Acesta este foarte bun pentru sănătate; un porumb dulce de 100 g conține:

  • 3,6 g proteine și are 92 kcal
  • 1,7 g lipide și 16,8 g carbohidrați
  • 2,3 mg niacină (sau vitamina B3)
  • 95 μg acid folic și 5,4 μg biotină
  • 8 mg vitamina C, 290 mg potasiu
  • 37 mg magneziu, 6 μg molibden.

Porumbul dulce se fierbe în aburi câteva minute, apoi se presară pe el puțină sare și se poate consuma oricând, vara. Este bun și pentru dietele de scădere în greutate. Porumbul are carbohidrați care sunt o sursă de energie pentru organism și de asemenea, conține vitamina B1, care favorizează descompunerea carbohidraților.

Prin conținutul de fibre alimentare insolubie, porumbul ajută peristaltismul intestinal și reduce constipația. Consumul de porumb ajută la reglarea digestiei, a mediului intestinal, la eliminarea toxinelor din corp.

De asemenea, porumbul dulce are acid aspartic, care este un aminoacid esențial, ce stimulează biosinteza proteică, susține dezvoltarea și recuperarea musculară după efort și ajută la refacerea corpului după oboseală.

Porumbul dulce oferă și alte beneficii

Despre porumbul dulce s-a spus că are și alți nutrienți:

  • Are magneziu, care este eficient în prevenirea constipației
  • Conține antioxidanți fenolici precum acid ferulic
  • Are doi compuși antioxidanți – luteină și zeaxantină – care se acumulează în macula și retina ochiului și scad riscul de stres oxidativ, care ar putea duce la leziuni oculare; acești compuși scad riscul de degenerescență maculară și cataractă și ajută în prevenirea unor tipuri de cancer (ex. cancer de sân și cancer pulmonar)
  • Conține potasiu care ajută la eliminarea excesului de sare din organism și la reducerea hipertensiunii arteriale.

Deficitul de potasiu din organism duce la stări de oboseală vara. Acest mineral se pierde din organism, vara, prin transpirație.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.