Iarba matei este o planta perena parfumata care face parte din familia Lamiaceae si are denumirea stiintifica de Nepeta Cataria. Iarba matei este un afrodisiac natural pentru pisici, acestea au o pasiune inexplicabila pentru aceasta iarba. Exista si alte animale care se confrunta cu aceeasi pasiune pentru planta (ex. leul, rasul, leopardul, puma), insa pisica are chiar o stare de fericire datorita acesteia – ii mannaca frunzele, o miroase, se misca pe langa ea, este vesela si plina de energie.
Sub influenta plantei isi modifica comportamentul in sensul ca este mai zburdalnica, iar daca de obicei caracterul sau este agitat si agresiv devine mai echilibrat si mai calm. De asemenea o pisica ce are un comportament nervos si agresiv sub influienta plantei va face fata cu calm oricarei situatii de stres.
Cei care au o pisica mai putin sociabila sau plictisita vor avea surpriza sa constate ca planta le schimba animalul de companie, il face mai jucaus, plin de viata si energie. De asemenea starea de bine pe care o au pisicile datorita plantei le va face sa devina mai calme si mai usor de transportat la o noua locatie sau la medicul veterinar cand este necesar acest lucru.
Conform specialistilor planta prin mirosul ei are influienta asupra subconstientului animalului hormoni de fericire sau bucurie si astfel ea se relaxeaza are tendinta sa se joace, sa rontaie frunzele acesteia, sa se rostogoleasca, sa se manifeste intr-un mod caracteristic de parca ar renunta la orice urma de stres. Iarba matei poate face parte din hrana pisicii in fiecare zi, deoarece nu face parte din categoria plantelor toxice sau interzise pentru aceste animale.
Iarba matei creste in regiunile de stepa si silvostepa, la marginea drumurilor, pe terenuri virane, in tufisuri si gradini, in Europa, Asia, Japonia, America de Nord si de Sud. Are inaltimea de 0,40-1 m, tulpina ramificata, frunzele opuse, alungite, ovale sau in forma de inima, de culoare verde-intens, florile mici, grupate in inflorescente albe sau albastrui-violacee. De la iarba matei se recolteaza partile sale aeriene, tulpina, florile si frunzele.
Iarba matei este folosita si in medicina umana, ca planta medicinala datorita proprietatilor sale sedative, expectorante, tonice, antiinflamatoare, diaforetice, hemostatice, crestere a apetitului, imbunatatire a functiei intestinale si stomacale, dar si a digestiei. Este folosita in tratamentul unor tumori si afectiuni ale pielii, eczeme, rani, furuncule. Sub forma de infuzie si decoct are aplicatii diverse in medicina populara. Iarba matei are efect benefic asupra sistemului nervos, cardiovascular si respirator. Este un bun remediu pentru tratamentul anemiei, afectiunilor nervoase, tusei, bolilor de ficat, afectiunilor respiratorii, durerilor musculare si de cap.
Planta are un miros special care se spune ca are efect magic, in sensul ca ajuta la echilibrarea emotiilor, da energie si in acelasi timp relaxeaza pe cei care au stari nervoase. Se spune ca planta este utilizata in ritualuri magice pentru aprinderea dragostei, in vraji de frumusete si alte descantece. Localnicii au credinta ca daca pun frunze de iarna matei si petale de trandafir in pungute de panza si le pastreaza reusesc sa atraga persoana iubita sau sa mentina sentimentul dragostei.
Planta este folosita si in gastronomie, drept condiment pentru preparate din peste, la realizarea sosurilor picante, sarate sau dulci, dar si pentru aromarea unor bauturi alcoolice, salate sau branzeturi.