Hyphessobrycon pulchripinnis sau “tetra lamaie” este un minunat peste de acvariu potrivit tuturor acvaristilor, fie ei incepatori sau avansati. Este un peste tropical, de apa dulce si face parte din familia Charcidae, genul Hyphessobrycon; isi are originile in America de Sud de unde a fost raspandit in intreaga lume. A fost importat pentru intaia oara in Germania, in anul 1937.
Tetra lamaie are un aspect care incanta privirile tuturor. Insusi numele “pulchripiniis” = “cu inotatoare frumoase” arata faptul ca tetra lamaie este un peste cu un aspect deosebit. Sunt pesti gingasi, a caror dimensiune maxima este de 5 cm; corpul este robust, aplatizat pe flancuri.
Coloritul pestilor tetra lamaie este deosebit: corpul este sidefat, cu usoare tente albastrui, insa culoarea care predomina este, dupa cum spune si numele, galbenul. Pe inotatoarea dorsala si in dreptul ochilor se pot distinge doua pete de un galben aprins. Inotatoarea dorsala este marginita de un tiv negru, mai lat in cazul masculilor si mai subtire sau inexistent in cazul femelelor, iar inotatoarea anala prezinta mici dungi galbene.
Cresterea pestilor tetra nu este deloc dificila, insa anumite reguli trebuie respectate. Avand in vedere faptul ca sunt pesti de apa dulce, apa din acvariu trebuie sa fie, de asemenea, dulce si foarte usor acida. PH-ul trebuie sa fie cuprins intre 5,5-8,0, iar temperatura apei trebuie mentinuta intre 24-25º C. Apa trebuie sa fie foarte bine filtrata si oxigenata.
In mediul natural, bancurile de tetra sunt impresionante, de aceea este bine ca orice acvarist care doreste ca acvariul sau sa fie populat de minunatii pesti tetra sa ia in considerare acest aspect.
Grupul de tetra lamaie din acvariu trebuie sa contina cel putin 6 exemplare si nu doar din punct de vedere estetic, pentru ca atunci cand grupul va inota privirile vor fi atrase de spectacolul pe care acesti draglasi pesti ii ofera, dar si pentru ca tetra se vor simti mult mai in siguranta si mai putin stresati daca vor face parte dintr-un grup mai mare.
Pestii tetra prefera uneori locurile retrase, de aceea plantele nu trebuie sa lipseasca din acvariul lor. Cu toate acestea, ei iubesc si lumina si inoata in zonele libere ale acvariului, de aceea acesta trebuie amenajat cu atentie pentru a oferi pestilor si spatiu pentru inot si spatiu pentru odihna. Plantele plutitoare sunt cele mai indicate pentru pestii tetra lamaie.
Tetra lamaie este un peste omnivor, de aceea alimentatia sa nu ridica niciun fel de problema pentru acvaristi. Este bine ca alimentatia sa fie, ca in cazul tuturor pestilor omnivori, cat se poate de diversificata.
Reproducerea nu este nici ea dificila. Diferentele dintre masculi si femele sunt evidente. Daca in mediul natural se reproduc zeci de exemplare in acelasi timp, in captivitate, ca in majoritatea cazurilor, acvaristul trebuie sa se ocupe cu atentie de pregatirea unui acvariu special pentru cuplul care va urma sa se reproduca.
Exista posibilitatea ca mai multe exemplare din acvariu sa fie pregatite pentru reproducere. Specialistii nu recomanda ca in acvariul special amenajat sa se introduca mai multe cupluri, ci sa se aleaga femela care prezinta abdomenul cel mai umflat si masculul cel mai intens colorat.
Se pot pregati doua sau chiar trei acvarii pentru reproducere, in functie de numarul exemplarelor care urmeaza a se imperechea. Pe fundul acvariului trebuie asezata o sita cu ochiuri subtiri, pentru ca icrele sa se poata lipi de aceasta. Femela depune aproximativ 300 de icre. Dupa 72 de ore de la fecundare, sacul vitelin al puilor va fi absorbit. In cateva zile acestia vor incepe sa inoate prin acvariu in cautare de hrana.
Tetra lamaie este un peste docil, foarte sociabil, cu un comportament deosebit, iar frumusetea sa este de-a dreptul remarcabila.