Balantiocheilos melanopterus, rechinul bala sau rechinul argintiu face parte din familia Cyprinindae si se intalneste cu precadere in partea sud-estica a Asiei, mai precis in Thailanda, Malaezia si Indonezia.
Dupa cum spune si numele, acest peste este foarte asemanator cu un rechin, insa are dimensiuni mult mai mici. Corpul sau poate atinge maxim 35 cm. Acest peste are un aspect deosebit si foarte interesant, tocmai datorita asemanarii dintre un rechin adevarat si aceasta specie.
Spre deosebire de alti pesti care fac parte din aceeasi familie, rechinul argintiu are si culoarea asemanatoare cu cea a rechinilor, un gri stralucitor. Forma corpului este zvelta, pielea este acoperita de solzi mari, iar inotatoarele sunt frumos arcuite, marginite de un subtire tiv negru. Rechinul argintiu are o gura mica si nu prezinta mustati sau tepi.
Avand in vedere ca rechinul argintiu nu este un peste de mici dimensiuni, acvariul potrivit trebuie sa fie pe masura sa. Un acvariu de aproximtiv 200 l este potrivit. Desi pare un peste agresiv si puternic, rechinul bala este cunoscut pentru sensibilitatea sa. Este sensibil la schimbarile de temperatura, de aceea temperatura apei din acvariu trebuie mentinuta intre 22-28º C. PH-ul ideal este cuprins intre 5,7-7,9, iar duritatea apei nu trebuie sa depaseasca 15dGh. Apa trebuie sa fie foarte bine oxigenata pentru ca acest peste este sensibil la lipsa de oxigen.
Mai mult decat atat, rechinul argintiu este foarte pretentios si in ceea ce priveste locul preferat pentru inot. De cele mai multe ori sta pe fundul acvariului, scormonind prin substrat dupa hrana. Substratul trebuie ales cu grija, trebuie sa fie foarte fin pentru ca, in caz contrar, pestele se poate rani.
Chiar daca cea mai mare parte a timpului si-o petrece pe fundul acvariului, inotand lenes, rechinul argintiu poate sari chiar si pana la inaltimea de 1,50 m, de aceea acvariul trebuie acoperit. Plantele si decorurile din lemn si piatra nu trebuie sa lipseasca din acvariul in care se gasesc acesti pesti. Cele mai indicate plante sunt cele plutitoare.
In mediul natural, rechinii bala traiesc in bancuri foarte mari, de aceea si atunci cand sunt tinuti in captivitate acvaristul trebuie sa tina cont de acest aspect si sa introduca in acvariu cel putin 6 exemplare. In caz contrar, comportamentul pestilor va avea de suferit, acestia se vor simti nesiguri, vor fi stresati si nu se vor putea adapta, existand chiar posibilitatea sa moara intr-un timp scurt.
In mod normal, rechinul bala este un peste foarte sociabil si indraznet, calm si prietenos, care poate fi tinut in acvariu alaturi de pesti precum Betta, Molly sau Xipho.
Rechinul argintiu este un peste omnivor si nu este deloc pretentios in ceea ce priveste hrana. O alimentatie echilibrata si variata este foarte sanatoasa. Prefera larvele, insectele si micile crustacee, insa nu este bine ca hrana de tip vegetal sa fie exclusa. Desi diferentele dintre femele si masculi sunt evidente, reproducerea acestor pesti nu a fost posibila in acvarii personale, ci doar in mari crescatorii.
Daca rechinii bala sunt crescuti in conditii optime, acvaristii se pot bucura de compania lor chiar si 10-11 ani, avand in vedere ca acesti pesti au o mare speranta de viata.