Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Aphelandra squarrosa (Afelandra) denumită și planta zebră...

Plante de apartament decorative – Aphelandra squarrosa (Afelandra) denumită și planta zebră datorită frunzelor sale

Aphelandra squarrosa (Afelandra) este numita si  “Planta zebra”, datorita frunzelor sale foarte decorative, lunguiete, de un verde intens, cu nervuri albe sau galbene, bine marcate, cerate si stralucitoare, care pot sa ajunga la 30-50 centimetri lungime. Culorile vii, originale, ale frunzelor si ale florilor pot sa aduca, in orice interior, o nota de exotism. Planta “zebra” este originara din zonele tropicale din America de Sud, iar genul Aphelandra, caruia ii apartine, cuprinde peste 200 de specii.

Cultivare si ingrijire

Planta de apartament – Aphelandra squarrosa (Afelandra) trebuie amplasata intr-un loc luminos, evitand lumina directa a soarelui, care poate sa provoace arsuri frunzelor. Se va cultiva in ghivece umplute cu un sol bogat, format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip. Planta “zebra” creste foarte repede, daca este udata constant si daca, vara, i se administreaza un ingrasamant diluat in apa, o data la doua saptamani.

Cel mai bun este ingrasamantul bogat in azot si potasiu, care sa stimuleze cresterea frunzelor, dar si inflorirea. Chiar daca este o planta “setoasa”, apa nu trebuie niciodata sa stagneze in farfurioara de sub ghiveci. Este o planta care, in perioada iernii, trebuie tinuta in interior, la temperaturi care sa nu scada sub 15 grade Celsius.

Daca, in timpul verii, vreti sa ii gasiti un loc pe terasa sau in balcon, acest lucru trebuie sa se intample abia dupa ce temperaturile exterioare cresc semnificativ. Este mereu verde si creste acoperind toata suprafata din vasul in care este pusa. Mai ales primavara, de la baza plantei cresc nenumarati lastari.

Inflorire

Inflorescentele plantei de apartament – Aphelandra squarrosa (Afelandra) au forma unor spice, de aproximativ 15-20 centimetri inaltime, alcatuite din mici flori galbene, tubulare, rezistente, insotite de bractee maron (frunze mici la baza florilor). Infloreste la inceputul primaverii si vara, de-a lungul a 3-8 saptamani.

Aphelandra squarrosa
Aphelandra squarrosa

Dupa ce florile se trec, trebuie rupta inflorescenta de la baza ei, iar planta va fi lasata intr-un repaus de aproximativ doua luni, reducandu-se cantitatea de apa si, daca se poate, coborand usor temperatura. In felul acesta, in noul ciclu vegetativ, florile vor fi din ce in ce mai frumoase si mai bogate.

Inmultire

Inmultirea plantei de apartament – Aphelandra squarrosa (Afelandra) se face prin desprinderea, din planta mama, a unor lastari, cu radacina, care cresc din belsug la baza acesteia, si plantarea lor in ghiveci separat. Aceasta operatie se face primavara cand, de regula, trebuie improspatat si pamantul din vas.

Se pot folosi si seminte (pe care le puteti aduna din capsulele care se formeaza dupa ce trece perioada infloritului), dar sansele de reusita sunt foarte mici. Inmultirea se face si prin butasi (lastari de 8-10 centimetri), desprinsi din tulpina plantei si pusi in sol, in conditii de lumina si temperatura de 22-24 de grade Celsius. Pentru ca radacinile sa se formeze mai repede, butasii se acopera cu o folie de plastic perforata.

Boli si daunatori

Planta de apartament – Aphelandra squarrosa (Afelandra) nu trebuie tinuta in curenti de aer, pentru ca este foarte sensibila. Daca frunzele au tendinta de a se rasuci, inseamna ca ii lipseste apa sau ca trebuie stropita planta, in special, in perioadele cu temperaturi ridicate, cand aerul este foarte uscat. De asemenea, nu trebuie folosite nici un fel de substante pentru lustruirea frunzelor. Afidele, paianjenii rosii si paduchii pot ataca planta “zebra”, caz in care este obligatorie folosirea unui insecticid, pentru a o salva.

Nu trebuie pierdut din vedere ca, desi creste repede, planta de apartament – Aphelandra squarrosa (Afelandra) imbatraneste la fel de repede, de aceea nu ezitati sa o inmultiti periodic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.