Casă și grădinăGrădinăritul pentru începători - 8 reguli de bază

Grădinăritul pentru începători – 8 reguli de bază

Fie ca vorbim despre cresterea florilor sau despre cultivarea legumelor, gradinaritul reprezinta una dintre cele mai apreciate si populare pasiuni deoarece este o activitate relaxanta si nu in ultimul rand sanatoasa. Daca pana acum nu ati cochetat cu aceasta activitate, fie ca nu v-a atras sau nu ati considerat-o pasiunea dumneavoastra, in randurile care urmeaza vom discuta despre gradinaritul pentru incepatori. O veche zicala spune ca niciodata nu este prea tarziu, asa ca pasiunea pentru gradinarit se poate dezvolta la orice varsta, iar avantajele sunt fara indoiala pe masura.

Gradina normala si gradina din balcon

Exista numeroase persoane care sunt pasionate de gradinarit insa nu isi pot exercita intreaga pasiune deoarece nu dispun de spatiul necesar. Este de la sine inteles ca persoanele care locuiesc la casa sunt mult mai avantajate din acest punct de vedere, deoarece pot creste numeroase specii de flori care sa ofere un aspect deosebit intregii curti, dar pot cultiva si numeroase legume care vor oferi o sursa bogata de vitamine.

Insa, in ultimul timp, ia din ce in ce mai multa amploare gradinaritul in apartament, gradinile din balcon devenind din ce in ce mai populare si mai bogate. Persoanele care doresc sa aiba un stil de viata sanatos vor alege intotdeauna produsele naturale, insa intrebarea este cate dintre legumele de pe piata mai sunt 100% naturale? Din acest motiv, din ce in ce mai multe persoane care locuiesc intr-un apartament si doresc sa profite intr-un mod interesant de spatiul pe care balconul il ofera incep sa cultive legume si verdeturi care nu sunt foarte pretentioase si se pot dezvolta armonios in ghivece sau jardiniere.

Daca doriti sa imbratisati o pasiune interesanta, relaxanta, care sa va apropie de natura si sa va ofere numeroase beneficii, gradinaritul este cea mai buna solutie. Si pentru gradinarii incepatori venim cu un mic ghid care ii va ajuta sa treaca cu brio peste micile capcane ale acestei activitati deosebite.

Gradinaritul pentru incepatori

Gradinaritul este o activitate relaxanta insa nu este chiar atat de simpla precum pare. Pentru a avea succes in gradinarit este nevoie de foarte multa daruinta si perseverenta, iar rezultatele pozitive nu vor ezita sa apara. Niciun om nu se naste invatat, iar gradinarii incepatori nu trebuie sa isi faca probleme daca la inceput rezultatele nu sunt tocmai cele asteptate, deoarece este de preferat sa fie alese plantele cele mai usor de cultivat, pentru ca pe parcurs lucrurile sa poata evolua.

Fiecare lucru are un inceput si daca sunteti un gradinar incepator, inainte de a va apuca serios de treaba, trebuie sa tineti cont de anumite sfaturi pe care vom incerca sa le prezentam cat mai concret in randurile care urmeaza.

gradinarit

1. Inainte de toate, orice gradinar incepator trebuie sa se decida asupra locului in care urmeaza sa fie plantate legumele. Daca aveti o gradina mare trebuie sa alegeti locul cel mai potrivit pentru fiecare planta in parte in functie de preferintele acestora. De exemplu unele plante iubesc foarte mult soarele, pe cand altele prefera locurile mai umbroase. Cu toate acestea, cele mai multe dintre plante iubesc soarele si este de preferat ca gradina dumneavoastra sa fie incalzita de razele sale cel putin 4 ore pe zi.

Din acest motiv intocmirea unui plan pentru a putea organiza gradina mult mai usor este un pas esential pentru fiecare gradinar, mai ales pentru unul aflat la inceput de drum. Daca dispuneti de foarte mult spatiu nu trebuie sa il folositi pe tot pentru a va planta gradina. Nicidecum! Este mai bine sa va bucurati de o gradina mica insa plina de roade, decat de o gradina mare pe care sa nu aveti timp sa o ingrijiti si care in final se va dovedi a fi o pierdere de timp.

2. Alegeti cu grija legumele pe care doriti sa le plantati in gradina dumneavoastra. Este foarte important ca orice gradinar sa aleaga legumele care vor urma sa fie plantate in gradina atat din punctul de vedere al preferintelor, cat si din punctul de vedere al necesitatilor fiecaror plante in parte.

3. Documentarea este un pas foarte important pentru orice gradinar. Fiecare planta este diferita in felul sau, iar gradinarii trebuie sa cunoasca necesitatile fiecarei plante in parte pentru a putea sa le ofere tuturor conditiile necesare unei dezvoltari armonioase.

4. Pentru a planta legumele dorite dar si pentru a va ingriji gradina ulterior sunt necesare anumite unelte pe care le veti gasi in magazinele de specialitate.

5. Inainte de plantarea legumelor in gradina solul trebuie pregatit. Gradina trebuie sa fie curata, iar adaugarea ingrasamantului natural este obligatorie. Compostul este cea mai buna solutie.

6. In ceea ce priveste plantarea legumelor, in unele cazuri se prefera plantarea in gradina a rasadului, dupa ce acesta a fost realizat in prealabil. Rasadul poate fi achizitionat de la alti gradinari. Daca vorbim despre prima gradina, in anii urmatori puteti realiza dumneavoastra rasadul din semintele celor mai alese plante.

7. Udarea corespunzatoare a plantelor este un pas deosebit pentru dezvoltarea acestora. Nu uitati ca si in ceea priveste cantitatea de apa necesara plantele au nevoi diferite, asa ca si in acest caz documentarea joaca un rol foarte important. Incercati sa udati plantele fie in primele ore ale diminetii, fie seara, pentru ca daca le udati in momentul in care soarele este arzator plantele vor fi efectiv arse.

8. Aveti grija la daunatori! Gradina dumneavoastra poate avea foarte mult de suferit de pe urma insectelor nepoftite. Acesta este un capitol al gradinaritului care nu trebuie sa fie neglijat de catre niciun gradinar, indiferent de experienta sa. Insectele daunatoare pot fi eliminate atat prin metode chimice, folosite de preferat doar in cazuri foarte grave, cat si prin metode naturale, cu ajutorul insectelor pradatoare cum ar fi gargaritele, dar si prin intermediul plantelor companion. Gradina reprezinta un sistem foarte complex, iar plantele se influenteaza reciproc.

Asadar, daca doriti sa aveti o activitate interesanta care, in acelasi timp, sa va aduca si numeroase beneficii, gradinaritul poate deveni hobby-ul perfect.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.