Animale de companieGerul este periculos pentru pisici - Cum să ai grijă de pisica...

Gerul este periculos pentru pisici – Cum să ai grijă de pisica ta, iarna?

Iarna este un anotimp mai puțin iubit de pisici din cauza temperaturilor scăzute și a gerului. Pisicile fără stăpân cu siguranță nu suportă iarna, mai ales dacă nu au hrană și o casă care să le ofere adăpost de frig. Despre ele se spune că sunt animale care caută întotdeauna căldura și un loc confortabil pentru odihnă.

Oamenii, care au pisici ca animale de companie, știu că acestora le place căldura și că iarna au nevoie de îngrijiri suplimentare. Deși este frig afară, pisicile vor din când în când să facă totuși câte o plimbare în aer liber, chiar dacă este zăpadă. Află în acest articol câteva sfaturi privind modul cum trebuie să ai grijă de sănătatea pisicii tale în anotimpului de iarnă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum suportă pisicile gerul iernii
  2. Cum să ai grijă de pisica ta, iarna
  3. Răceala și bronșita la pisici

1. Cum suportă pisicile gerul iernii

Acum, când iarna și-a intrat în drepturi, iar temperaturile au scăzut mult, pisicile sunt nevoite să facă față la gerul de afară. Cele care trăiesc în aer liber sunt mai nefericite, decât pisicile care au fost adoptate ca animale de companie și care se pot bucura de căldura locuinței. Totuși, chiar și pisicile care stau în casă, își doresc din când în când să iasă afară iarna, deși este frig și ninge.

Gerul poate produce degerături la pisici

Vremea geroasă din timpul iernii poate fi periculoasă pentru pisici. În zilele când temperaturile sunt foarte scăzute, pisicile pot suferi degerături în anumite zone ale corpului, cum sunt: vârful cozii, urechile, botul sau pernuțele de la lăbuțe.

Anumite rase de pisici sunt vulnerabile în timpul iernii

Pisicile care au blănița mai scurtă pot suferi din cauza hipotermiei, iarna. Medicii veterinari spun că iarna nu este bine ca pisicile să fie ținute afară, îndeosebi atunci când este ger. Deși au blăniță deasă, aceasta ține de cald doar dacă este uscată. Dacă blănița lor se umezește de la zăpadă, atunci ea nu mai ține atât de cald, încât ele să se simtă confortabil.

Pisicile mici sau cele bolnave rezistă cu greu la gerul iernii

Dacă pisica suferă de anumite boli grave (cum sunt diabetul sau bolile de rinichi) este posibil ca ea să aibă anumite simptome și dificultăți privind reglarea temperaturii corpului. În acest caz, ea nu trebuie ținută afară, când temperaturile sunt scăzute. Prin urmare, în timpul iernii, ar fi mult mai bine ca pisica să stea în casă.

O pisică care are deja anumite boli va fi mai sensibilă la frig și ar putea suferi de hipotermie, degerături slabe, sau chiar de infecții ale tractului urinar.

2. Cum să ai grijă de pisica ta iarna

Dacă pisica a stat mult timp afară, iarna, trebuie examinată cu atenție, pentru a vedea dacă nu există vreo schimbare. Verifică-i lăbuțele pentru ca să nu aibă bucăți de gheață la pernuțe și șterge-i apoi blănița de zăpadă cu un prosop.

Dacă pisica a suferit degerături, nu-i atinge partea rănită a corpului (ex. urechea, lăbuța). Ea are nevoie să se încălzească într-un ritm al său, de aceea trebuie să fie ținută la temperatura camerei. Poate fi învelită cu o pătură pentru a se încălzi, iar dacă starea ei este mai gravă, este recomandat să fie dusă la un medic veterinar.

Alte aspecte privind îngrijirea pisicii iarna

Sfaturi:

  • Nu lăsa pisica afară toată ziua, în timp ce ești plecat la muncă.
  • Nu lăsa pisica afară toată noaptea, în timp ce dormi.
  • Pisica are nevoie de îngrijire, trebuie să-i oferi un adăpost pe timp de ploaie, vânt, ger, ninsoare.
  • Verifică lăbuțele pisicii după plimbarea ei pe afară.
  • Pentru a păstra pisica în casă, îi poți oferi jucării care să o țină mereu ocupată.
  • Ține pisica departe de șemineu, radiatoare fierbinți, cuptoare sau alte încălzitoare de cameră.
  • Nu lăsa niciodată radiatorul deschis în cameră când ești plecat și pisica se află în casă.
  • Dacă vrei ca pisica să fie fericită și sănătoasă oferă-i mâncare de calitate, apă curată și un culcuș pentru somn. Folosește un dezumidificator în sezonul rece, în acea zonă din casă unde este litiera, pentru a menține nisipul pentru pisică cât mai uscat.

3. Răceala și bronșita la pisici

Bronșita la pisici apare de obicei după o răceală puternică, iarna și este o boală respiratorie, o inflamare a mucoasei bronșice. Boala este cauzată de factori externi (fum, gaz, praf) din aerul contaminat. Principalele simptome sunt: starea de apatie, o tuse spontană și repetitivă, greață, pierderea poftei de mâncare. În acest caz, dacă observi că pisica are aceste simptome trebuie dusă la un medic veterinar, care va ști cum se tratează bronșita la pisici.

Unii proprietari probabil au îndoieli cu privire la semnele ce indică faptul că animalul este bolnav. Când pisica are stări rele și refuză mâncarea, înseamnă că starea ei de sănătate s-a deteriorat și cel mai bine este să ajungi imediat cu ea la un veterinar.

În general, pisicile care suferă sau se simt rău au tendința să se ascundă, să zgârie dacă nu sunt lăsate în pace, să nu se mai spele pe blăniță, să refuze apa și hrana. Există și alte semne care indică faptul că o pisică este bolnavă: are stări de greață și vărsături, tuse, respirație șuierătoare, este obosită, inactivă, are probleme de urinare (merge des la litieră), etc.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.